Inför V75: Två övertygande segrar i V86

219

två övertygande segrar i V86

Marcus Sundberg har sin Maintainability i ett amatörstall i närheten av Tillinge kyrka i Enköping. Foto av LARS JAKOBSSON

Tränaren tvekade inför valet.
Att sexåriga stoet Maintainability startar i V75 på lördag är mest kusken Kaj Widells förtjänst.
– Jag är en sån som gärna vill ligga lite lågt – men Kaj säger att hästen är bra och då testar vi, säger Marcus Sundberg som jobbar hos Stefan Melander i Enköping och har hästen på leasing.

Efter två övertygande segrar i V86 på slutet har 22-årige Marcus Sundberg ändrat uppfattning om sexåriga stoet Maintainabilitys förmågor.
Solvallakusken Kaj Widell har alltid trott på hästen och nu har han även fått med sig tränaren på tåget. I stoloppet på V86 dagarna före jul avgjorde hon på speed.
Vid den senaste V86-trimufen tog Maintainability ledningen från innerspår i voltstart och tog en ganska enkel seger.
– Jag brukar vara lite skeptisk med mina passhästar också och vill gärna ligga lite lågt. När det gått så bra på slutet och Kaj alltid haft höga tankar om henne så börjar jag förstås att vi ändå är på väg någonstans. Vi har en ganska bra häst, säger den försiktige generalen Sundberg.
Marcus Sundberg arbetar heltid som lärling hos Stefan Melander och Catarina Lundström sedan drygt tre år. Maintainability jobbar han uteslutande med på fritiden. En häst han har på leasing från arbetsgivaren.

Halvdag på jobbet
Vi besöker honom i ett amatörstall i närheten av Tillinge kyrka, några kilometer från Melanders gård i Enköping. Det är onsdag och ingen av passhästarna ska starta på Solvalla. Då brukar det vara halvdag på jobbet.
– Det är bara på privattid utanför arbetet som jag är med henne. Efter jobbet brukar jag åka dit och pyssla och köra henne och så. Maintainability är min fritid det, säger han och skrattar till.

Sköter derbyfyran
Han är född och uppvuxen i Hudiksvall helt utan bakgrund inom travet. Inte släkt med någon annan av Sundbergarna i travsporten då?
– Nej, jag har ingenting i släkten. Det närmaste jag kommit trav i släkten är väl morfar som spelar på V75, säger 22-åringen.
Av passhästarna hos paret Melander-Lundström vill han framhålla derbyfyran från i fjol, Test Drive, som den bäste.
Test Drive har segrat några gånger i V75. En seger med den egna hästen på lördag i V75 på Solvalla i ett sprinterlopp för ston på kupongen med en kvarts miljon i förstapris skulle förstås smälla högre.
– Segrarna hon har tagit på V86 är större än att vara skötare till en derbyhäst. Att ha sin egna häst och se att den gör bra prestationer och veta att du gör alltifrån träning, foderstat. Allting från grunden. Det smäller högt alltså. Jag lär mig något nytt varje dag.
Kaj Widell har kört hästen i starterna på slutet och Marcus Sundberg berättar att det var Widell som hittade några fel på Maintainability och hjälpt till med balanseringen. Åtgärder som bidragit till  att stoet kunnat höja sig väsentligt.
Maintainability har en av sina bättre dagar den här onsdagen. Stoet har ett eget humör som Marcus är noga med att inte stävja för mycket.
Tränaren låter henne bete sig som en hingst när de kommer till banan. Bra märrar ska få vara lite egna menar han.
– Normalt sett är hon Sveriges gulligaste häst, Men fel dag och hästen är på fel humör…hon har ett ruskigt temperament. Fyra-fem dagar i veckan är hon världens snällaste.

Inte särskilt tufft lopp 
Kaj Widell önskade innerspår eller ett spår sex i voltstartsloppet på lördag. Det blev ett sjätte och Maintainability ska testas för ledningen.
– Det är klart att ledningen skulle vara väldigt intressant. Kommer hon bara iväg vettigt så tycker jag att hon ska räknas. Kaj håller henne högt.
Propositionen på lördag (V75-6) är ett stolopp där hästar som tjänat över 450 000 kronor ställs med 20 meters tillägg. Maintainability står alltså start med sina 361 000 intjänade.
– Kaj tyckte att den här proppen var bra åt henne, jag för min del tyckte att det såg för tufft ut. Men testa och anmäl så kommer du att få se hur bra hon är sa Kaj och jag tycker att det blev ett väldigt jämnt lopp, säger den försiktige generalen från Hudiksvall.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelHur tror ni det går i Söndagens Prix de France?
Nästa artikelTitan Brodde har styrkan som främsta vapen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.