Inför V75 Umåker 10 maj 2014: Kuskflyget!

241

image-15

Flyg löste V75-strulet. Umåkers travbanechef Henrik Bäckström.Foto av Mikael Wikner

En flygkärra för åtta lyfter efter Umåkers V75-tävlingar på lördag.
Ombord finns några av landets mest kända kuskar.

– Vi riskerade att hamna i kläm mellan utländska storlopp i helgen och risken fanns ett tag att vi skulle bli utan några av de etablerade kuskarna. Lösningen blev ett extrainsatt flygplan och det blev en jättebra omgång, säger travbanechefen Henrik Bäckström som även tycker sig ha en rolig spik till V75.

Hela året har travfolket i Umeå laddat för sin V75-dag. Normalt brukar travfesten ligga den sista helgen i april. I år flyttades V75 fram ett par veckor och hamnade samma helg som Danmarks största lopp Copenhagen Cup. Ett storlopp som körs på söndag i Köpenhamn med svenskintressen i en extrainsatt V75-omgång.
Reguljärt flyg gick inte att räkna med lördag eftermiddag från Umeå då bolagen slutar köra under eftermiddagen.
Ekvationen löstes när ett mindre plan kunde sättas in efter klockan 18.00. Nu kan kuskar som Örjan Kihlström, Erik Adielsson, Torbjörn Jansson och Jorma Kontio köra V75, och med marginal hinna ner till söndagens stortrav i Köpenhamn.
– Ett plan med två piloter från ett väletablerat bolag i Umeå kommer att ta gänget till Stockholm. Några av kuskarna menade att flyg var en förutsättning för att de överhuvudtaget skulle komma till oss den här helgen. ATG hade förståelse för det och tillsammans lyckades vi sy ihop det här, säger travbanechefen på Umåker Henrik Bäckström.

Vackert väder beställt
Vi träffas ute på flygplatsen i Umeå. Våren är sen i Björkarnas stad det här året och
det blåser snålt. Men när Henrik Bäckström går ut på parkeringen för flygplanen spricker solen fram.
– Det dåliga vädret har vi gjort bort nu! säger han och skrattar. Prognosen talar om att det ska vara fint väder i helgen då vi kör trav både fredag och lördag. Och vädret är nyckeln till det mesta. V75 är jätteviktigt för oss så klart och historiskt har vi alltid kunnat erbjuda jättefin sport och haft bra med publik den här helgen.
Travchefen medger att det var några nervösa dagar innan flyglösningen kunde ordnas. Bra sport (läs: bra hästar) hänger nämligen ihop med att stortränarna anmäler till en omgång.
Ofta är förbehållet att vissa kuskar ska vara på plats.
– Skulle vi inte ha fått dessa kuskar hade ett antal tränare valt att inte starta sina hästar hos oss. Så enkelt är det.

”Tror han blir väldigt svårslagen”
Berth Johanssons Memorial (V75-6) är ett femåringslopp med 200 000 kronor till vinnaren som samlat ett starkt fält. Svante Båth har Quid Pro Quo till start, Stig H Johansson ställer upp med Chapeau och Per Linderoth har anmält Blended Scotch som vann Stochampionatet i fjol.
– Det här kan vara dagens höjdpunkt. Men de givna hästarna fick alla dåliga spår och jag tror att de kan få det tungt mot min vinnare. Jag tror nämligen att Bodentränaren Petri Salmelas Beer Summit kommer att sitta tidigt i ledningen och då blir det hästen att slå. Så fin som han såg ut senast tror jag han blir väldigt svårslagen. I samma lopp startar omgångens största hemmahopp Saxo Holmsminde och Marcus Savin, säger Henrik Bäckström.
Undantaget det största loppet Guldbjörken (V75-3) håller omgången hög klass. I kallblodsloppet Vårbjörken (V75-4) möts kallblodskungen Hallsta Lotus och tänkte arvtagaren Månprinsen A.M. En av Finlands bästa hästar Pihlajan Aaroni utmanar.
– Det blev en jättebra omgång och det krävdes höga startpoäng rakt igenom för att komma med. Guldbjörken kunde dock ha varit bättre. Det var svårt att få ihop något riktigt bra startfält utifrån förutsättningarna som blev i år. Sammantaget är vi mycket nöjda i alla fall, säger Bäckström.
Helgen är räddad, mycket tack vare en nyöppnad luftbro lördag kväll.

Mikael Wikner

 

Föregående artikelFem tippar V75 Umåker 10 maj 2014
Nästa artikelATG har trimmat sina system

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.