Inför V75: V75-året har inletts i favoriternas tecken

154

V75-året har inletts i favoriternas tecken

Han låg bakom årets största V75-skräll hittills.
På lördag siktar Peter G Norman på att slå till igen.
– Alla hästar kommer med bra form så jag tycker inte att någon känns chanslös, säger formtränaren inför jackpotomgången på Axevalla.

V75-året har inletts i favoriternas tecken.
Fem lördagar i rad har utdelningen blivit så låg att femrättspotten frusit inne i form av jackpot.
Men ska ”förbannelsen” brytas så är det rimligtvis på Axevalla, banan med landets längsta upplopp och framförallt den högsta V75-vinsten genom tiderna.
Det var nämligen där som ett system spelade in 67 312 633 kronor, just i februari, 2010.
Så mycket pengar finns inte i sjurättspotten denna lördag, istället räknar ATG med 47 miljoner till en ensam vinnare.
Men ska så bli fallet krävs förstås överraskningar, och sannolikt att Peter G Norman blir av med en titel. Nämligen den som årets största V75-skräll.
De 15,90 som Castleman betalade ut i toton på Åby 3 februari är nämligen det högsta vinnaroddset som synts en V75-lördag under 2018.
– Det är ju kul att en sådan merit. Men jag kan inte säga att jag var speciellt förvånad över vinsten. Hästen är rejäl, säger Peter G Norman som i helgen firade fyra år som proffstränare.
– I det stora hela så måste jag vara nöjd. Stallet har växt stadigt och vi har kunnat förbättra sifforna varje år. Jag började med 25-30 hästar, nu är det 67. Sedan kan det alltid gå ännu bättre.

Strålande stallform
En sak som varit nedåt är resultaten på V75.
Från fem segrar toppåret 2015 till två i fjol.
Något man tänker ändra på i år då stallet kraftigt ökat deltagarfrekvensen i travets elitserie.
Om alla lördagens fyra hästar på Axevalla kommer till start innebär det att 12 av totalt 49 starter under 2018 gjorts inom V75.
Att jämföra med var nionde start som varit snittet tidigare.
– Vi har fler hästar som duger på V75 nu, det är den enkla förklaringen. Dessutom tycker jag att stallformen är fin så då försöker vi vara med så mycket vi kan. Målet är att slå rekord, minst sex segrar ska det bli för att jag ska vara nöjd när året är slut.
Stallformen ja.
Året har inletts med seger i nästan var sjätte start.
Så här i OS-tider kan en pallplacering få nästan lika mycket uppmärksamhet och ser man Normans resultat ur det perspektivet blir toppformen ännu mer tydlig.
Hela 56 procent av stallets starthästar under 2018 har slutat bland de tre främsta.
– Jag är klart nöjd med inledningen och fortsätter det så här kommer vi att nå miljonen innan februari är slut. Sedan gäller det att hålla i det, fortsätta vinna och köra in pengar.
Varför går det så bra nu?
– Framförallt har vi haft bra träningsförhållanden hela vintern, samtidigt som hästarna fått vara friska. Det mesta har flutit på, det är inget mer speciellt än så.

Tror mest på Castleman
Av lördagens fyra V75-hästar får stallets lärling Mads H Nielsen sköta tömmarna bakom tre, medan årets skrällkusk nöjer sig med en.
– Jag hoppas att det räcker för att skrälla igen, säger Peter med ett skratt och fyller i:
– Mads kör väldigt vårdat och bra så det är naturligt att ge honom chanser. När jag inte kör själv så känns det bättre när det är någon från stallet som känner hästarna, då kan man ha en bra dialog efter loppen.
Vad gäller möjligheterna till V75-seger så låter Peter G Norman mest positiv kring Castleman, som knappast lär bli lika bortglömd den här gången.
– Utan att ha studerat motståndet ordentligt så borde han vara den med störst chans på förhand. Men alla fyra är i fin form så jag tycker inte att någon känns chanslös. Bara inte banan blir för tung, det skulle missgynna oss.

Det här berättar Peter G Norman om sina V75-hästar:
3 Highdrive (V75-3) är en stor häst som inte haft tekniken med sig tidigare, men nu börjar han orka med sin tunga kropp. Han har utvecklats mycket de senaste månaderna och i princip bara gjort bra lopp sedan i höstas. Även om han tog sin enda seger från ledningen så tror jag inte att det är hans bästa position, han sprang och halvsov där framme och verkade förvånad över att vara först. I V75 över lång distans är det en ryggresa som gäller. Det är förstås tuffare emot nu, men jag är inte främmande för att han kan vara bland de tre-fyra främsta även här om det skulle klaffa med positionerna. Vi kommer att byta från en vanlig sulky till min nya Custom Multicam, en svensk typ av jänkarvagn. Jag hoppas att det ska passa honom eftersom det är en bred häst. Det blir första gången med en sådan, han har tävlat i vanlig jänkarvagn en gång, för fem starter sedan. Då gjorde han ett bra lopp, men hängde ner för mycket i svängarna. Den väntar vi med till våren. I övrigt ändrar vi inget.
3 Castleman (V75-4) startade på flitigit i höstas och fick en liten paus inför starten på Romme. Det hade gjort honom gott, han hade tränat väldigt bra och levererade direkt. Senast var han ännu bättre och det känns att polletten äntligen börjat trilla ner. Det har alltid varit en väldigt fin travare, men förra året sprang han och tänkte på annat i loppen. Allt känns bra efteråt och jag tror att formen ska vara konserverad. Han har alltid tagits lugnt från start, men senast kunde han öppna bättre så även startsnabbheten verkar på rätt väg. Däremot skulle jag bli förvånad om han öppnar snabbt nog att köra om ledningen här. Hästen har gått med bike de två senaste starterna, jag vet inte hur mycket det betytt på för prestationerna, men givetvis fortsätter vi med det. På förhand ser det ut som vår bästa chans på lördag.
5 Comte du Pommeau (V75-5) kändes otroligt fin senast, men tappade travet i sista kurvan med massor av krafter kvar vilket gjorde mig väldigt konfunderad. Det visade sig att han trampat igenom med bakkotorna och med det grova material som låg på banan så gjorde det nog ont. Han har aldrig gjort så tidigare, men banan var väldigt mjuk. För att vara säker på att det inte ska hända igen sätter jag på ett genomtrampsskydd den här gången. Hästen har varit fortsatt fin i träningen efteråt och börjar hitta tillbaka till sitt gamla jag, formen är nog inte långt från då han vann V75 just på Axevalla för två år sedan. Han är effektivast då han får spara speeden till upploppet så jag siktar på att komma ner i andraspår och lifta med. Vi kör med bike och norskt huvudlag som vanligt.
10 Ryan Kronos (V75-5) brukar alltid fungera som bäst under vinterhalvåret och det är inget undantag den här säsongen. Även om motståndet inte var så vasst senast så var jag väldigt nöjd med sättet han vann på, normalt trivs inte hästen med den typen av lopp utan rygg. Gången innan satt han fast med mycket sparat i V75. Jag tycker att det är väldigt jämnt mellan mina två hästar i loppet, med ett litet plus för Comte som är den mer distansgynnade. Men den som får bäst resa av mina två lär vara först i mål. På Ryan gör vi inga ändringar, helstängt och bike som vanligt.
– Vad gäller underlaget hoppas jag att det inte blir för tungsprunget. Castleman grejar det, men de andra tre trivs klart bäst på hårda, fasta banor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelTravkusken Sandra Eriksson skadad
Nästa artikelInför V86: Henne har jag bra känsla för, säger Hamre

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.