Inför V86 11 sept 2013: Från spelluckan till vinnarcirkeln

238

En våldsam stallbrand vände upp och ner på tillvaron 2003.
Men Lars Friberg har kommit igen och nu, tio år efter tragedin, har han sin kanske största talang hittills i stallet.
– Det är ingen tvekan om att Stylish Hanover är en av de bästa hästar som jag har tränat, säger Örebrotränaren inför onsdagens V86-tävlingar på Solvalla.
Lars Friberg, 55, har varit travtränare sedan 90-talet. Men det var inte träningsbiten som lockade honom till travsporten.
– Det var bara spel från början. Jag var totalt spelgalen som ung. Det kanske kan låta överdrivet men vi spelade m-y-c-k-e-t på trav, och det som kom in gick ut igen.
Med spelet kom emellertid intresset för djuren och parallellt med att köra taxi började Lars Friberg arbeta hos Otto Nilsson på Örebrotravet innan han på 80-talet jobbade hos Jim Frick på Solvalla i över fyra år.
– Det var då jag kände att det är det här jag vill hålla på med och 1990 tog jag ut proffstränarlicens.
Men 2003 var det nära att licensen lämnades in. När Lars Friberg en dag i mars kom tillbaka från en träningsrunda med en tvååring stod stallet i lågor. Ett elfel var orsaken och branden var skoningslös. Samtliga sex hästar som vistades i stallet brann inne.
– Det klart att jag fortfarande tänker på branden någon gång ibland. Men nu tänker jag mer på om flickorna hade varit i foderutrymmet och lekt med katterna och sådana saker, det andra har jag kommit tillrätta med. Men min äldsta dotter, som kom tillbaka från en ridtur och såg branden, slutade tvärt med travhästar. Vi har aldrig sagt ett ljud till varandra om det där efteråt. Jag tror att det räcker så, vi vet båda hur det var att stå där och se på…

spelluckan
Trycker till nästa år
I dag driver Lars Friberg sin rörelse på Örebrotravet tillsammans med yngsta dottern Cajsa. Elva hästar finns på träningslistan och det lilla antalet hästar till trots ligger han fyra bland banans tränare i år sett till inkörda pengar.
– Efter branden fanns bara en väg och det var upp. Det har knatat på och jag har haft turen att träffa på hästägare som vill satsa på mig och köpa fina hästar. För dagen ser det bra ut.
Några av dessa hästägare köpte i våras Stylish Hanover från Solvallatränaren Timo Nurmos.
– Det är en jäkligt trevlig häst som har det mesta – styrka, startsnabbhet, löphuvud och ett härligt steg.
När Stylish Hanover i sin senaste start vann V75-lopp på Jägersro under derbyhelgen var det hästens fjärde fullträff i sjätte starten för Lars Friberg.
– Vi har varit försiktiga med henne och tagit det här mest som en introduktionssäsong. Det är nästa år vi planerar att trycka på gasen. Vad det lider hoppas vi att hon ska kunna ta sig till stoeliten i alla fall.

”Ska ha bra chans”
I onsdagens sista V86-avdelning kan Stylish Hanover ge sin tränare en fingervisning om hur långt hennes talang kan bära. Med en färsk V75-triumf i bagaget kommer hon sannolikt att få axla favoritskapet, men det är långt ifrån någon straffspark hon har framför sig.
– Det är det hårdaste motstånd hon har mött hittills så det blir intressant. Vad man ska tänka på den här gången är att hon ska gå med bakskor. Det har hon gjort vid de två förluster hon har i resultatraden. Jag tycker inte att det har varit avgörande de gångerna men hon har de facto haft skor då. Naturligtvis tycker jag ändå att hon ska ha bra chans på onsdag. Hon har visat sig så effektiv i ledningen så målsättningen måste vara att komma dit. Men hon går från alla positioner så vi får väl se.
Hur resten av säsongen ser ut för Stylish Hanover är inte bestämt, men det är inte omöjligt att hon får prova lyckan i Frankrike vad det lider.
– Om hon visar sig tillräckligt tuff kan det finnas lämpliga lopp åt henne där nästa år när hon är fem. Men nu tar vi först det här loppet, säger Friberg avslutningsvis.

Ola Johansson