Inför V86 2014-02-12: Hallå där Nicklas Robertsson…

315

image-3

…som redan vunnit två V75-lopp på Solvalla i år och jagar tredje triumfen på huvudstadsbanan när Formation går ut i en jackpotförstärkt V86-omgång.

Grattis till årets rivstart!
– Tack, det känns oerhört tillfredställande. Egentligen började det redan i höstas när jag kände att hästarna gick allt bättre. Sedan har det rullat på, det är harmoni i rörelsen igen. Samma ”go” i stallet som då vi vann flera V75-lopp 2009.

Vad är det som inte fungerat däremellan?
– Med facit i hand så växte stallet för snabbt. Vi fick infektioner som blev väldigt efterhängsna. Det gick nästan ett helt år utan att vi hade en frisk häst.

Så tolv hästar som nu passar dig bättre?
– Ja, även om jag kan tänka mig att gå upp till 16, så det finns plats för nya starthästar. Det jag vill känna är att jag har råd att säga upp en häst jag inte tror på, både för min och ägarnas skull.

Formation är en häst som du alltid har trott på, även om han kanske inte levt upp till det alla gånger?
– Ja, jag vågar aldrig lova något med honom längre, men det jag kan säga är att hästen är riktigt, riktigt på gång.

På vilket sätt?
– Han har fått tre lopp i kroppen efter halvårslång vila och känns bara bättre. Hästens akilleshäl har alltid varit att han blivit knackig efter loppen, men det har han inte nu. Det är första gången i karriären han stått pall för tre starter i rad och faktum är att han fräschörmässigt aldrig känts bättre än just nu.

Hur kommer det sig?
– Dels opererades han för två år sedan och dels har vi lagt om träningen. Numera går han många lugna rundbanejobb på Kalmartravet som haft hundraprocentigt underlag hela vintern vilket är viktigt för honom.

Och Solvallas underlag verkar också passa dina hästar…
– Ja, jag trivs väldigt bra på Solvalla under vintern. Nästa år kanske jag ska öppna en filial där med två boxar… Men allvarligt talat så tror jag att banan haft stor del i våra framgångar. Både Formation och Donttellmeanymore trivs klart bäst på skonsamma underlag och Solvallas bana är mycket finare nu än för några år sedan.

Vad säger du om onsdagens uppgift i V86-6?
– Jag tycker att det ser väldigt bra ut. Bra läge, bra kusk och kanske lite enklare motstånd än i de två senaste starterna. Senast avslutade han 1.10 sista 500 med full fart över mål och av träningen att döma tror jag att han är ännu bättre nu.

Hur blir taktiken?
– Vi ska försöka ladda mot ledningen. Jag har ofta gett order till kuskarna att ta det lugnt från början eftersom jag varit rädd om hästen, men nu när det känns att formen börjar komma så vågar vi vara lite mer offensiva.

Hur blir det med utrustning och balans?
– Han tävlar med helstängt huvudlag, utan checkrem och i jänkarvagn. Precis som han gjort i alla de här tre starterna efter uppehåll. Sedan har han lite ”bonnbalans” fram med en sula som egentligen är för tung, men jag låter dessa sitta kvar eftersom han tagit loppen så bra. Den växeln sparar vi till V75 midsommarhelgen på hemmaplan.

Du har redan kört in en kvarts miljon i år, vad är målet för 2014?
– Definitivt att nå över miljonen och att fortsätta hålla ett högt snitt på inkört per start. När man tränar få hästar som jag går det inte att köra in många miljoner, däremot kan man alltid se till att ha hästarna i ordning när de kommer ut.

Och behålla 50 i segerprocent på Solvalla kanske?
– Ja, eller varför inte ännu bättre? Det ska vi fixa på onsdag, jag tror att han har jättechans att vinna.

Robin Johansson

 

Föregående artikelNästagångare för perioden 11-13 februari 2014
Nästa artikelDD-Tipset till Solvalla 2014-02-12