Inför V86 2014-02-12: Svante Båth har dubbla chanser

303

svante.jpg

Bergsåker tog tre segrar under lördagens V75-omgång på Solvalla.
En av dessa bärgade Svante Båth då Rico Follo vann bronsfinalen.
Under onsdagen kan framgångarna fortsätta då stallet selar ut dubbla vinstbud.
– Året har börjat på ett fantastiskt bra sätt och det är bara att jobba vidare mot nya rekordsiffror, säger Svante Båth.
Och rekord är precis vad som gällt för Svante Båth de senaste åren. För tillfället gäller 93 hästar på träningslistan och från att ha kört in drygt sju miljoner 2011 gällde knappa nio under förra säsongen.
– Självklart siktar man alltid mot att förbättra sina resultat och just idag ligger vi också några veckor före fas. Då syftar jag inte bara på hur mycket pengar vi kört in utan även var hästarna befinner sig träningsmässigt sätt.
Förklaringen till detta?
– En stor del ligger förstås i den milda vintern. Vi har haft ett bra underlag att träna på och det har också varit fina banor då det har blivit dags för tävling.
Först ut i onsdagens duo är treårige Thewayiamås (V86-3) som vann båda sina lopp som tvååring och som denna gång debuterar i ny regi.
– Jag fick honom i träning i mitten av oktober och han visade bra fart redan när han kom. Jag tänkte egentligen vänta att starta till den 26:e februari då det finns ett passande lopp åt honom, men då ägaren inte hade några problem med att vi går ut redan nu så valde vi detta upplägg istället.
Vad kan vi vänta oss av honom i detta lopp?
– Ärligt talat så vet jag knappt själv. Han har jobbat 1.16,5/1600 meter på ett tillfredställande sätt, men vi börjar från noll och så får vi se var det kan sluta.
Även om nu Svante Båth väljer att ligga lågt verkar han veta att det är en häst med potential.
– Grundtanken är att det ska vara en häst för årgångsloppen och han är också anmäld till allt både som tre- och fyraåring. Men som alltid måste man ta ett lopp i taget och efter onsdagens start vet vi säkert lite mer om i vilket fack han ska placeras.

”Det är en vindsnabb dam”
Därefter gäller fyraårige Pledge Allegiance (V86-5) som gör sin första start för året.
– Hon slog ihop och galopperade när bilen släppte fältet senast och därefter var det planerat med en tävlingsvila. Även för hennes del kommer kanske denna start lite tidigare än beräknat, men hon kändes så pass fin då hon nyligen gick i lag med Thewayiam Ås att vi valde att starta redan nu.
Svante Båth är ganska tydlig med hennes utveckling under de senaste månaderna och även om utgångsläget är chansartat låter det sammantaget sätt väldigt positivt.
– Det är en vindsnabb dam, men som tyvärr har nära till galopp. Läget blev inte vad jag hade hoppats på, men jag vet att kapacitet finns så sköter hon sig ska det nog kunna räcka en bra bit direkt.
Vad gäller balans så blir det skor runt om för såväl Thewayiamås och Pledge Allegiance.
– Det handlar om årets första start för båda och vi väntar med att plocka fram extra växlar. Jag är framförallt väldigt nyfiken på vad Pledge Allegiance kan uträtta på barfotabalans och det är något för spelarna att hålla ögonen på framöver.

”Jag har jagat en filial som jag vill köpa permanent”
Intressant gällande när hästar kommer från Norrland till lite sydligare breddgrader är förstås just balansen. Är det bara positivt att gå från hakar till barfota eller kan det även ha sin baksida?
– En intressant fråga och för många är det förstås individuellt. Men om man ska göra en genomsnittlig uppskattning så är det en fördel om man går från korta hakar på en sommarbana under vintern. Men kommer man från en isbana med långa hakar så är det stor skillnad och då behöver det absolut inte vara någon fördel.
En av Svante Båths tuffaste konkurrenter på Bergsåker är Robert Bergh, en tränare som föregåtts av flyttrykten vilket han också bekräftat. Svante Båth för sin del har under en del år haft filial i södra Sverige och det är något han fortsatt siktar mot.
– Jag har jagat en filial som jag skulle vilja köpa permanent och det är också en hel del folk som har hört av sig. Det är typ en gård jag är ute efter och förhoppningen är att det ska kunna lösa sig, avslutar Svante Båth.
Anders Nilsson

Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelTravet och galoppen i Sverige genom åren
Nästa artikelFem tippar V75 Axevalla 15 februari 2014