Inför V86 2 april 2014: Sundberg står på tur

245

hans-ove sundberg

Hans-Owe Sundberg har två fina vinstchanser i onsdagens V86-omgång.
Nyförvärvet Artemis vann överlägset senast med tussarna kvar i öronen.
Matrix Revolution har samlat ihop till en seger efter fler fina prestationer.
– Han står verkligen på tur för att vinna, säger Sundberg.

Solvalla-tränaren har ett litet men naggande gott material i sitt stall som rymmer drygt 30 hästar. Den här veckan är tiotalet av dem ute till start och Sundberg säger själv att de nu är rejält på gång.
– Vi har haft en del problem med karledsinflammationer på hästarna men nu ser det bra. De är på gång ut nu och jag har flera fina unghästar som jag hoppas mycket på. Det ska bli spännande att se om de duktiga treåringarna i fjol kan utvecklas lite till vilket jag tror. Så det kan nog bli ett bra år igen, säger Hans-Owe Sundberg.

Fint nyförvärv
Han har tre intressanta hästar till start i onsdagens V86-omgång på Solvalla. Först ut är Artemis som har gjort två starter för Sundberg och som han har presenterat i ett strålande skick. Senast var det fyraåriga stoet smått överlägsen när hon vann i åkande stil med till synes krafter kvar.
– Artemis (V86-6) gick bra även i första starten för mig men blev het när hon lite oförskyllt hamnade i dödens från bakspåret. Det var hårt tempo och hon kändes trött femhundra meter kvar men ändå så kämpade hon väl.
– Senast fick hästen ett bra lopp och attackerade på baksidan och gick runt dem och vann lätt. Det är svårt att säga hur mycket krafter det fanns kvar men jag behövde inte jaga henne och hade tussarna kvar, säger Hans-Owe Sundberg.

”Blev sparkad i samband med branden”
Har du gjort något speciellt med hästen sedan hon kom i din träning?
– Hon fick acklimatisera sig och sedan har vi tränat på som vi gör. Hon var säkert tränad tidigare också men hon trivs med tillvaron och det är viktigt. Hästen gick bra även i de sista starterna för Nurmos och var lite på gång innan jag fick henne. Men hon hade blivit sparkad i samband med att det brann på Nurmos gård så hon var lite nere just när hon kom till mig.
– Jag fick henne strax efter branden och då fick hon även en liten paus vilket var välbehövligt. Hon har gått sina vanliga jobb efter senaste starten och känns lika bra som hon gjorde innan.
Vad säger du om uppgiften i V86-6 där hon har spår fyra bakom bilen?
– Det är väl ett lite bättre lopp hon är ute i nu än senast men är hon lika bra igen så hoppas och tror jag att hon är med i matchen. Vi har ett bra spår men hon var inte speciellt snabb ut senast. Jag körde vad som gick från början och hon hängde med hyggligt men inte så snabbt att det gick att köra förbi de andra.
– Vi får sikta på att få ett fint rygglopp igen och man såg ju senast att hon kan avsluta bra när hon får ligga i rygg.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Nej, hon får gå med skor nu också. Barfotakörning får vi ta lite längre fram när det gäller lite mer allvarliga uppgifter. Så får vi se då om det kan bli en extra växel av det.
– Det blir även helstängt huvudlag som senast. Hon hade gått med det hos Nurmos tidigare men tränat med öppet huvudlag hos mig och därför körde vi med öppet huvudlag i debuten. Då blev hon lite hetsig och även om det kan ha varit tävlingsnerverna eftersom hon hade varit borta i fyra månader så bytte vi till ett helstängt senast och då blev hon lugnare och mer trygg. Så hon får gå med det igen, säger Sundberg.

”Unnar verkligen att han ska få vinna”
I V86-avslutningen har Sundberg två hästar till start. Dels Lotus Eld samt Matrix Revolution som på tre starter i år har tre andraplatser och gjort riktigt bra lopp.
– Matrix Revolution (V86-8) står verkligen på tur för att få vinna lopp. Senast var det en jäkla otur att han inte vann. Han avslutade strålande men det kom loss en häst på insidan som lite snöpligt hann förbi precis. Han har varit mycket bra i alla tre starterna i år och man unnar verkligen att han ska få vinna snart, säger Sundberg.
– Hästen har blivit snabbare från start men jag tror att New Approach kan bli svår att hålla ut. Annars vore det kul att prova i ledningen nu när han är i så bra form. Jag läste någonstans att han har gått i ledningen två gånger och vunnit en gång och blivit slagen i sista steget i den andra.

”Kan eventuellt bli skor bak nu”
– Når vi spets så provar jag där men annars behöver han en rygg att gå i och då har vi sett att han avslutar bra. Jag räknar med att köra barfota runt om igen men eventuellt kan det bli skor bak. Jag har inte upplevt att det har varit så jättestor skillnad, kanske att han är aningen sämre då men han har gjort bra lopp då också. Det viktigaste är barfota fram men det lutar ändå åt barfota runt om och samma huvudlag som tidigare.
Du har även med Lotus Eld som från innerspåret körs av Torbjörn Jansson. Chanserna där?
– Lotus Eld (V86-8) gör så gott han kan. Det är en stor rackare som har gjort två lopp i år och han kan vara lite trög under vägen men han brukar hålla farten in i mål. Jag hoppas att han tar sig iväg hyfsat och får ett bra lopp så tror jag att med den form han har kan vara med långt framme och ta en hygglig placering. Det blir skor runt som vanligt, säger Hans-Owe Sundberg.
Vilken är din bästa chans på V86?
– Jag hoppas och tror att både Artemis och Matrix Revolution ska vara med i matchen och kriga.

Michael Carlsson

 

Föregående artikelDottern tar över Tommy Hannés travrörelse
Nästa artikelLoppet har noll prestige för mig säger Kolgjini