Inför V86: Båth på Spetsjakt

219

Han går mot ett av sina bästa år som tränare.
Resultaten på Solvalla imponerar däremot inte.
– Det har varit mycket stolpe ut där nere. Jag hoppas att vi kan ändra på det på onsdag, säger Svante Båth.

 

bath

 
Big Noon-Pokalen och Wallenius Cup är huvudnumren under en onsdag där unghästarna står i centrum på Solvalla.
Och unghästar är precis vad Svante Båth fokuserat sin verksamhet på i många år.
I ljuset av det är det inte konstigt att han lastar bussen med sex hästar varav fyra inom V86-spelet.
Men faktum är att Båth startat ganska sällan i huvudstaden i år.
Och inte med någon större framgång.
– Jag pratade faktiskt om det för ett par veckor sedan, att vi inte haft något flyt alls i Stockholm. Det har blivit många tråkiga hemresor. Men den här gången ser det intressant ut på förhand, säger Båth som annars går mot ett toppår.
En lyckad onsdag skulle innebära att stallet passerar fjolårets siffror på 8,4 miljoner kronor inkört och når 100 segrar, dit det bara fattas en pinne.
– Jag var väldigt nöjd med fjolåret och det känns som att vi matchar de siffrorna, de är till och med lite bättre. Bryter man ner det på individer finns det alltid några man hoppats mer på, som Västerbo Loveboat. Jag hade bra kriteriekänsla för honom eftersom det är en långdistansare, men tyvärr hade han en sjukdomsbild då och har även dragits med infektioner efteråt.
Årets största framgång kom istället då Quid Pro Quo tog hem Sprintermästaren.
– Det går alltid i vågor när man inte lever på bredd utan försöker plocka fram bra unghästar och det var väldigt skönt att han fick en klassisk seger, något han absolut var värd, säger Båth som inte drar sig för att jämföra fyraåringen med sin störste äldre stjärna, Malabar Circle Ås.
– Kapacitetsmässigt tycker jag att han håller samma klass. Vi ställde av honom i god tid i år för att komma igång tidigt som femåring med förhoppningen att han ska kunna växa in i eliten.

Drömmer om ledningen
Eliten är något Svante Båth tillhör när det kommer till segerprocent. 23 är en hög siffra för ett stall som gör mer än 400 starter på ett år. På Solvalla har man emellertid inte alls haft samma utdelning med blott fem triumfer på 52 försök.
– Det är inte bra och jag hoppas att vi kan få bättre utdelning den här gången, säger Båth som har taktiken klar över hur det ska gå till:
– Drömmen vore att alla fyra kom till ledningen utan att det kostar för mycket. Då blir de farliga.

Det här berättar Svante Båth om sina V86-hästar:
3 Drillbit Ås (V86-1) har vi medvetet matchat lugnt i år eftersom vi redan i fjol bestämde att det här skulle bli en mellansäsong att växa in i klassen. Senast var hon ute på en väldigt knepig bana, och fick dessutom en resa hon inte är vad vid så jag tyckte inte det var konstigt att hon blev lite matt. Hon trivdes väldigt bra med att springa barfota i somras och jag hoppas att vi kan köra så på onsdag, men den här årsdebuten vet man aldrig. Hästen har också trivts otroligt bra i ledningen och skulle hon nå dit ökar vinstchansen markant, men det blir inte lätt med 1 Dileva Käll på insidan. Hon brukar ha murphybländare när hon går bakifrån och helstängt när hon ska laddas som nu.
5 Notre Crown (V86-3) har haft otrolig form och levererat hela året. Det är en av hästarna i stallet som överraskat mest positivt i år. Senast hade han Calvados Crane invändigt bakom bilen vilket kändes hopplöst att komma förbi så därför laddades han inte för fullt och hamnade lite på vingel. Han kan öppna kvickare än så, men jag är säker på att han gör en bra insats och är långt framme oavsett löpningsförlopp.
8 Pledge Alliegience (V86-7) är väldigt bra i ordning för dagen och jag är mycket nyfiken på att få kasta in henne i hetluften mot de bättre i kullen. Hon gillar kort distans och är snabb bakom bilen så jag såg fram mot uppgiften när jag anmälde, men tyvärr blev spåret för långt ut. Det brukar kosta väldigt mycket att ladda från spår åtta så med dessa förutsättningar ser jag henne inte som mer än en fidus. Hon har tävlat med murphybländare på slutet, men nu byter jag eventuellt till helstängt huvudlag.
–  1 Poochai (V86-8) var jag väldigt besviken på när jag gick från banan senast, men efter att ha tittat om på loppet så inser jag att det var en hård bedömning. Han fick en rejäl tryckare under vägen. Egentligen siktade vi mot att vara med i Europeiskt treåringschampionat i Norge för två veckor sedan, men kom inte med där. Jag har kört ett underhållande banjobb och det kändes bra så jag tror inte att han tappat något av uppehållet. Läget är bra och det är samma sak med honom som med de andra, jag ser honom gärna i spets.

Robin Johansson