Inför V86: Eddy West är en typisk outsider

69

Inför V86: Eddy West är en typisk outsider

Några veckor före jul skadade han sig då en häst slog bakut.
På onsdag är Solvalla-amatören Göran Wester redo att vinna sitt andra lopp efter olyckan.
– Jag var ganska snabbt igång efter olyckan för ”hästarna läker” som jag brukar säga, menar Wester som har en bra häst i Eddy West i V86-4.

Göran Wester har skrällt rejält med It Happend Again och även varit en påpassad vinnare med M.T.Malkin i V86-sammanhang de senaste åren.
Fyraårige valacken Eddy West har förutsättningar för att bli den bästa travare fått fram. På onsdag räknas amatören som en typisk outsider i V86-4 hemma på Solvalla.
Ett åttondespår bakom bilen sätter ner chanserna över medeldistansen.
– Uppgiften blir ju att hitta ner från start. Som amatör får man ingenting gratis i såna här lopp, men det vet jag om. Hästen är i full form i alla fall och är ju riktigt kapabel, säger Göran Wester som vann B-tränarligan på Solvalla så sent som 2017.
Att åka till stallet på morgnarna är något som sitter i ryggmärgen och det vill han inte vara utan.
Göran Wester samarbetar med tränaren Claes Sjöström som hjälper till med träningen av hästarna han föder upp.
– Jag brukar lägga upp det så att jag har en eller två hästar hos Claes och är där och kör två dagar i veckan. Sedan har jag eget stall och hyr boxar på Sköldnora där jag för dagen har fyra hästar.
I början av december var olyckan framme då Wester körde en unghäst hos Sjöström. Hästen slog bakut och han tappade medvetandet. Ett nyckelben gick av och det blev frakturer på ett stort antal revben.
– Folk hjälpte mig och jag hade inte hästar hemma på en månad. När man är van att åka till stallet varje morgon så blir det fort tomt. Jag brukar säga att ”hästarna läker”. Man måste börja mata dem, man måste börja köra, det finns inget annat och då blir man ju frisk ganska snabbt, säger Göran Wester, som nu kört lopp sedan slutet av januari.

Seger i senaste uppsittningen
Första segern i sulkyn efter den ofrivilliga frånvaron kom i slutet av mars. Eddy West var segervapnet. En fyraårig travare Solvallatränaren Claes Sjöström haft fina framgångar med.
I februari plockade Wester hem hästen till Sköldnora och började träna själv.
– Det är ju så jag brukar göra. Hos Claes finns nya unghästar för inkörning.
Eddy West är en typisk outsider i V86-4 på onsdag. Hur resonerar du med åttondespåret?
– Han är ju startsnabb men jag kan ju inte nyttja det riktigt här. Jag får se hur mycket jag vågar satsa. Han är jäkligt snabb till slut också – så hittar vi bara ner i ett hyfsat läge och får hjälp med tempot kan han gå jäkligt fort en bit. Jag körde ett amatörlopp i mitten av november på Solvalla och satt sist och fick backa mig loss med honom. Jag tror aldrig jag har åkt så fort över ett upplopp, säger han.
Ändrar du något till onsdagens lopp?
– Nej, vi kör med fast huva och skor runt om som vanligt. Han kördes barfota runt om i ett försök till kriteriet i fjol och då galopperade han, det var inte så lyckat.
Eddy West har inlett 2020 på ett fint sätt med en andraplats och senast en seger på Solvalla. Hästen ser formstark ut!
– Formen borde vara nästan på topp. Jag körde jobb med honom i lördags och då kändes han fin. Får han bara en vettig resa kan han vara med och slåss. Det strulade en del förra året för honom. Han har varit väldigt speciell och sprungit och ”tagit om” och gjort extrasteg. Det är först nu i de två senaste loppen han börjar trava riktigt bra och det känns bra att vi lyckats efter allt jobb som lagts ner på den här hästen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.