Inför V86: Elddop för talangfull gotlänning

225

image-9

Hans koncept har varit att träna upp unghästar åt andra.
Nu har han en egen stjärna i vardande.
På onsdagen tar gotlänningen Henrik Hoffman färjan till fastlandet med obesegrade treåringen Final Oak.
– Jag har haft fina treåringar tidigare men aldrig någon som har varit så här talangfull, han är något alldeles extra, säger Visbytränaren inför Solvallas V86-tävlingar.
På söndag kommer Solvallas publikplatser att fyllas av 30 000 entusiastiska travfans. Då avgörs den 62:a upplagan av Elitloppet. Men redan på onsdagen värmer huvudstadsbanan upp med högklassig travsport. Inte minst ett treåringslopp med det saftiga förstapriset 220 000 kronor. Den häst det kommer att snackas mest om inför det loppet är fältets minst rutinerade. Final Oak (V86-5) har gjort två starter och vunnit båda.
– Han har en otrolig teknik när han springer men i och med att han är lite bekväm i träningen har han ändå överraskad rejält med att vara så oerhört fin. Från att vara sävlig och dan i träningen blir han en riktig fighter på banan, säger Henrik Hoffman.
I tävlingsdebuten i mitten av april vann Final Oak på Solvalla från andra par utvändigt och senast ledde han från start till mål på banrekord för treåringar (1.15,6/1640 meter) hemma på Visbytravet.
– Han öppnade första 500 meterna på 1.13,4 men stod ändå pall och kunde vinna på banrekord. Det tycker jag var oerhört imponerande.
Henrik Hoffmans koncept har tidigare varit att köra in och träna upp unghästar som sedan ska gå till andra tränare. Han har med andra ord lite att jämföra med när han värderar Final Oaks talang.
– Jag har inte tränat någon som visat sig så här talangfull tidigare. Men det var först när han gick kvallopp som han började visa vilken oerhörd talang han är. Dessutom är han en väldigt snygg häst – en kolsvart hingst, blank och fin, så han utmärker sig på det viset också.

Hoppas på ledningen
I onsdagens lopp startar den svarta hingsten med startspår två och det är första gången som han provar på startbil.
– Vi ska ta ut honom i provstarten men jag tror inte att det ska vara något som helst problem. Han öppnade snabbt med voltstart senast och min känsla är att han kan öppna bra bakom bilen också. Drömmen vore så klart att få ledningen.
Förutsatt att Final Oak klarar starten kommer han få något av ett elddop. Det är nämligen inga duvungar han ställs mot. Inte minst Marquis Ås som i fjol blev fyra i Svensk Uppfödningslöpning och redan har tjänat närmare en halv miljon kronor, att jämföra med Final Oaks 55 000 kronor, skulle vara en fin skalp att ta.
– Det är flera jättebra hästar med mer rutin i loppet och det är svårt att säga hur han står sig mot dem. Han är i alla fall jättefin i träningen efter förra loppet och det klart att jag har förhoppningar på honom. Jag har aldrig varit med och tävlat om ett så stort förstapris tidigare så det skulle utan tvekan bli min största seger hittills om han skulle vinna.

Kriteriet är drömmen
Hur ser den fortsatta planen ut för Final Oak?
– Vi får ta en start i taget men eftersom han har överraskat så positivt vill vi så klart spänna bågen. Han är anmäld till alla stora årgångslopp och fortsätter han att utvecklas måste vi naturligtvis prova i några större lopp. Drömma måste man och det största vore att få vara med i kriteriet i höst. Men det är långt, långt dit.
Som sagt. Drömma måste man. Fortsätter Final Oak på den inslagna vägen kanske han är ett av de stora affischnamnen när det drar ihop sig till elitloppshelg på Solvalla kommande år…

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.