Inför V86: En fluga som kanske ska passas

193

fluga

En proffsig amatör från Dalarna drar till huvudstaden på onsdag med en häst som är lite extra.
Kanske blir det svårt att vinna mot storfavoriten i V86:ans fjärde avdelning – men Twigs U.Canfly kommer inte att skämma ut sig i alla fall, menar Eva Skantz.
– ”Flugan” är stark och tuff och har aldrig behövt ta ut sig hittills.

Eva Skantz, 55, har sysslat med hästar i hela sitt liv och är en av sportens många heltidsarbetare med amatörlicens. Tillsammans med sambon, travjournalisten Lars Lindh, har hon i många år fött upp hästar som nästan alla fått prefixet ”Twigs”.
– Vi brukar få två föl om året. Vissa säljer vi men vi behåller också något föl då och då, säger amatören med gård bara 300 meter från Rommetravets rundbana.
Familjen Lindh/Skantz lever och verkar en bit ifrån ”första sväng” på Rommetravet. Det röda tegelhuset som ligger där är stallet och det gula bostaden.
Någon start på hemmabanan blir det emellertid inte frågan om i veckan. Fyraåriga stoet Twigs U.Canfly ska till Solvalla för en start i V86-4 med Örjan Kihlström i vagnen, ett lopp för enbart ston.
Eva Skantz häst har ett andraspår på startfållan. Med tjugo meters tillägg ses loppets favorit, Timo Nurmos Angie Boko, som ett tag ståtade med fem raka segrar.
– Timo Nurmos häst har mera hårdhet än min. Men de andra hästarna är Twigs U.Canfly nog jämngod med. ”Flugan” som vi kallar henne, har aldrig varit bottnad och hela tiden tagits mycket lugnt, så det är svårt att veta riktigt var hon kan. Hon har vunnit fyra av sina tio starter. I debuten galopperade hon men i alla lopp hon förlorat efter det har hon antingen suttit fast eller kommit ut för sent.

”Stark och rejäl”
Bara Twigs U.Canfly fått chansen och haft fritt har hon gjort det bästa möjliga av uppgiften och vunnit. Kuskarna har kunnat köra lite som de velat. Flugan har vunnit både från spets och utvändigt ledaren.
– Ja, hon är stark och rejäl. Andraspåret ska hon klara då hon inte haft några problem med fjärdespår tidigare. Men Angie Boko blir svårslagen och jag har varit med alldeles för länge för att skruva upp några förväntningar! säger Eva och skrattar.
Flugan är storvuxen dam. Nästan 1,70 hög. Storleken har gjort att Eva Skantz väntade med att kvala in stoet till den här säsongen som fyraåring.

Fastlåst i V75
Hon har inte varit med i så tuffa sammanhang hittills men hela tiden svarat för insatser som smakat mer. I den senaste starten för två veckor sedan handlade det om debut i V75 (Stolopp) på Örebrotravet.
Hon såg verkligen bra ut som fastlåst fyra över mål – eller vad säger du?
– Åja, det gjorde hon. Jag har lättat henne lite vartefter och då hade vi tagit av henne sulorna för första gången. Hon går så även på onsdag, fast aluminiumskoma får sitta på. Liksom alla mina hästar är det viktigaste att hon har kul och aldrig körs något hårdare. Vi får se hur långt det bär. Vi håller tummarna!

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelStackars Åke…Benen räcker inte ner till marken…..
Nästa artikelFem tippar V75 – Jägersro 1 september