Inför V86: En tränare att satsa på

186

entranaratt

Han har varit spelarnas bästa vän.
Trots det vill han helst glömma sitt första år som tränare.
– Jag kan absolut inte vara nöjd. Men nu tycker jag att det börjar lossna, säger Nilsgunnar Johansson som jagar andra raka V86-segern med Figaro Sånna.
Sett till statistiken fick Nilsgunnar Johansson egentligen en pangstart när han drog igång som proffstränare sommaren 2011.
27 starter för stallet gav sju vinster fram till årsskiftet, en segerprocent värd avund.
Men när han snart ska summera sin första hela säsong som egen så låter det långt från muntert.
– Nej, jag är inte nöjd med resultaten. Det kan jag inte vara. Det har varit mycket strul, framförallt med sjuka hästar. Vi har haft virus som gått i stallet och speciellt de yngre har varit drabbade. Det har gjort att vi inte fått den utdelning som jag hoppades på, slår Johansson fast.
Sammanräkningen för 2012 visar nio segrar på 81 starter och halvmiljonen inkört inför måndagens tävlingar på Färjestad.
Tittar man till de senaste veckorna är resultaten emellertid mer positiva.
Fyra segrar på de senaste nio starterna inkluderat V86-triumfen med Figaro Sånna 21 november, stallets hittills största.
– Det kändes jätteskönt. Figaro var i bra form i början av året, men fick dålig utdelning i loppen. Sedan strulade det för honom också under sommaren, men nu hade han äntligen lite tur med sig och fick betalt för sitt kunnande. Överhuvudtaget tycker jag att hela stallet är på väg uppåt nu när hästarna fått vara friska en tid.

Lönar sig att spela
Tio gånger pengarna var belöningen för alla som trodde på Figaro Sånna och faktum är att Nilsgunnar Johanssons vinnare ofta betalar höga odds.
Så höga att det faktiskt lönar sig att spela stallets hästar, lönar sig rejält dessutom.
Den som konsekvent satsat 100 kronor varje gång Johansson startat en häst som professionell skulle inför måndagen ha gjort en nettovinst på 16 310 kronor.
Översätter man det till investeringstermer är avkastningen +151 procent, varje spelad hundralapp har alltså gett 251 kronor tillbaka.
Förbluffande siffror som ytterst få kan matcha.
– Jag vet att vi ofta vunnit till höga odds, men att det var så lönsamt hade jag ingen aning om. Spelarna borde väl lära sig att passa mina hästar.
En logisk slutsats blir att Nilsgunnar Johansson är underskattad. Ett ord på gott och ont.
– Underskattad, det låter bra. Men det kan ju också vara en orsak till att det är så sällan som nya hästägare hör av sig. Men då krävs det väl att man vinner något större årgångslopp och får uppmärksamhet den vägen, säger Johansson och kommer osökt in på sina framtida ambitioner.
Stallet är nämligen präglat av unghästar där två tredjedelar ännu inte börjat tävla.
Något det ska bli ändring på.
– Att så många av treåringarna inte kommit igång ännu betyder förhoppningsvis att de har mycket pengar att tjäna nästa säsong. Jag hade siktat på att köra in över en miljon i år, men då får vi se till att det blir två miljoner 2013 istället.

Ännu bättre nu
Vad gäller möjligheterna att vinna V86-4 med Figaro Sånna så låter Johansson förhoppningsfull.
– Han kommer att vara bättre än senast, det är jag säker på. Han var nämligen behandlad inför den starten och inte alls något hårdare förberedd. Det känns också att hästen tagit den genomköraren väldigt bra.
Taktiken är det heller inget hymmel med.
– Det gäller att komma ut i andraspår direkt, sedan kommer han att köras offensivt. Hästen lever i princip helt på styrkan så det finns inget annat val än att attackera tidigt om inte tempot blir hårt. Även om jag har stor respekt för obesegrade Mekong Broline så tror jag att Figaro gör upp om segern.
Oavsett hur det går på onsdagen är det nog en god idé att kika efter Nilsgunnar Johanssons hästar i startlistorna framöver.
Tänk bara vad varje spelad hundralapp skulle bli värd det året han är nöjd med resultaten…

Robin Johansson