Inför V86: Ensam mot grabbarna

466

image-4

Ensam tjej mot elva grabbar.
Paula Pettersson drömmer om att snuva grabbarna på guldklockan.
– Det skulle vara roligt att vara själv med en guldklocka i familjen, säger 24-åringen inför årets mest prestigefulla lärlingsfajt på V86.
Paul Pettersson fick en drömstart på sin karriär. I debuten som 18-åring vann hon ett försök till Sverigeloppet i monté i Åmål och sedan i sitt andra lopp vann hon finalen av Sverigeloppet på Solvalla med 100 000 kronor till vinnaren.
Talangen vann totalt fyra av sina tio första lopp.
– Det är först nu några år efteråt som jag fattar hur speciellt det var. Hur svårt det är att vinna lopp över huvud taget. Det finns folk som kör hur mycket som helst utan att få vinna lopp, säger Paula Pettersson som totalt i karriären har åtta segrar på 110 starter.
Paula Pettersson, som är bördig från Klässbol utanför Arvika i Värmland, läste på det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och hade egentligen tänkt läsa vidare när hästarna visade en annan väg i livet.
– Jag gick naturvetenskap för jag ville bli veterinär. Jag hade tänkt plugga vidare, men sedan visste jag inte vad jag ville bli. Så jag började sommarjobba hos Stall Bråten efter skolan och sedan blev jag kvar där ett halvår. Därefter blev det tre år hos Stall Goop innan jag flyttade till Solvalla och Hans-Owe Sundberg för snart två år sedan, berättar hon.

Mer taktik sulkylopp
I inledningen av karriären handlade det mest om monté – men numera kör hon lika gärna sulkylopp.
Vad är roligast, rida eller köra?
– För dagen så är det sulkylopp. Men skulle du fråga mig efter ett montélopp så är det monté. De är roliga på olika sätt. Jag har kört lite med i sulky nu och jag gillar att det kan vara mer taktisk. I monté är det mer full fart framåt hela tiden, säger Paula Pettersson.

Då blev sambon sur…
På onsdagen är Paula Pettersson ensam tjej mot elva grabbar i Travrondens Guldklocka – ett av de mest anrika lärlingsloppen.
Prestigetävlingen har körts sedan 1957 och mängder med kända kuskar har fått segerdefilera med en guldklocka på armen: Karl-Gösta Fylking (1960), Torbjörn Jansson (1978), Örjan Kihlström (1981), Stefan Hultman (1983), Daniel Olsson (1992) och Stefan Melander (1991 och 1994) för att nämna några.
Fyra tjejer har vunnit guldklockan: Catarina Lundström (1984) Susanne Nordlander (1997), Elin Gustavsson (2002) och Jennifer Tillman (2009). Paula Pettersson blir gärna den femte.
– Det skulle förstås vara jättestort. Det är väl i princip det enda Johan inte vunnit och det skulle bli det största för mig, i alla fall inom familjen, säger Paula Pettersson och syftar på sambon och stjärnkusken Johan Untersteiner som aldrig vann guldklockan under sina lärlingsår.
Har du någon förebild som kusk?
– Jag fick samma fråga av en travtidning och sanningen är väl att jag inte har någon. Men de tvingade mig att välja någon och då sa jag Erik Adielsson. Johan blev jättesur när jag inte valde honom, säger Paula Pettersson och skrattar.

Trio med bra startspår
Guldklockan avgörs i tre lopp och två av dem körs inom V86-spelet.
Paula Pettersson kommenterar sin trio så här:
1 Causton (lopp 3) har ett bra startspår men jag vet inte hur startsnabb han är. Men vi är på innerspår och kan få en bra resa. Håller han sig i trav är han ganska fin vad jag fattar.
3 Withma (V86-2) har också ett bra läge och har en Solvallaseger i raden med Sandra Svensson. Den kanske gillar tjejer? Jag tycker det ser intressant ut på förhand.
9 Titus Rocket (V86-4) har också ett intressant läge och jag tycker faktiskt jag hade tur och fick bra startspår med alla tre. Jag tycker det här loppet känns öppet ut och vi får köra på chans.

Lars-Ove Pettersson

 

Föregående artikelGoop Champion för tionde året i rad
Nästa artikelFem tippar V75 Bergsåker 21 december 2013