Inför V86: Finbesök av finsk fantom

207

finskfantom

Europas snabbaste fyraåring genom tiderna.
På onsdagen gästar finske fartvidundret Brad de Veluwe Solvalla.
Det utlovar högklassig travsport och en trygg V86-bank att luta sig mot.
– Det är klart att han måste vinna om han är normal, säger tränaren Tuomas Korvenoja.
När Brad de Veluwe länsade ifrån de blågula kulltopparna i Sprintermästaren på Halmstad i juli bjöd han på en av de svettigaste prestationer som skådats på en svensk travbana.
Tiden 1.09,7/1 609 meter autostart är det snabbaste en fyraåring travat i Europa och understiger segertiden i samtliga finaler av Elitloppet.
Det borde räcka för att beskriva vad det är för häst som förgyller veckans V86-omgång.
– Visst, man har en häst som vinner nästan allt som treåring och är fräsch när säsongen avslutas så att han skulle kunna fortsätta på samma nivå trodde jag absolut, men hästen har nog blivit lite bättre än jag vågade hoppas. Framförallt har han mognat psykiskt. Som treåring kunde han dra iväg mitt i loppen, nu är han bara lugn och njuter av att löpa, berättar mannen bakom fenomenet, Tuomas Korvenoja.
Efter uppvisningen i Sprintermästaren har Brad de Veluwe vunnit försök och final i det finska derbyt, som sällan haft en så given utgång på förhand.
– Vad ska jag säga, det gick som det borde gå. Det var dåligt väder på finaldagen så jag var glad att jag inte behövde använda honom för fullt. Nu kunde vi vinna med minsta möjliga ansträngning. Det tror jag var nyttigt och nu är formen på väg uppåt igen.

Siktar redan mot Elitloppet
Anledningen till Solvalla-besöket är att det vankas kval till Europaderbyt, där kontinentens främsta hästar födda 2008 ska göra upp i tyska Gelsenkirchen 23 september.
Två uttagningar ser sju deltagare vardera och Brad de Veluwe blir naturligtvis megafavorit i det lopp som placerats som V86-3.
– Hästen reser tidigt på tisdagsmorgonen och får stå på en gård i Märsta, det har fungerat förut och är bra uppladdning för honom. Jag väntar mig en riktigt bra prestation på Solvalla, det är klart att han måste vinna om han är normal. Sedan blir det ny utmaning i finalen, att möte de bästa franska hästarna över lång distans, säger Korvenoja som har ytterligare ett lopp bokat för säsongen, också det i Tyskland.
– Om allting är väl med hästen, han går till final och presterar bra där, så siktar vi på Grosser Preis von Deutschland i Hamburg i mitten av oktober. Sedan börjar vi laddningen mot nästa säsong.
Det är då som Brad de Veluwe ska utmana de etablerade äldre topphästarna och visa om han kan leva upp till förväntningar som kan göra honom till Finlands främste travare genom tiderna.
– I vintras fick han jobba i aveln, men det kommer han inte att göra nu. Planen är att ge honom de bästa förutsättningar att möta ”de stora grabbarna”. Målet är att vara med i Finlandia-Ajo och sedan få en inbjudan till Elitloppet.

Aaron fixar stalldubbel?
Även om många säkert kan uppskatta en stabil spik att bygga V86-systemet kring så lär inte spelvärdet på Brad de Veluwe bli speciellt upphetsande.
Då kan ”resesällskapet”, ett år äldre Aaron de Veluwe, vara mer intressant. Hästen var en flitig Sverige-resenär i fjol med en seger på sju starter, men har inte synts på denna sida Östersjön i år.
– Hästen är en klass bättre än då han varit i Sverige tidigare, men har haft massor av otur på slutet. Jag håller honom som en av Finlands bästa hästar för dagen, om man inte räknar med Brad alltså, slår Korvenoja fast och andas klar optimism även här.
– Han har blivit fastlåst flera gånger i sommar och hade till exempel segerkrafter kvar bakom Up Date Hoss i Suur-Hollola i juli. I Finskt Mästerskap senast hade han spår tolv och gick jättebra till slut som trea, speciellt med tanke på att han inte brukar trivas när det är dåligt väder. Nu fick vi ett fint spår och jag kommer att ladda det som går från början. Slipper vi bara otur så borde han vara med och göra upp om segern.
För Brad de Veluwe är det andra starten på Sveriges nationalarena. I mars i fjol gästade han som relativt okänd med bara tre starter innanför västen och hade givetvis lekstuga med konkurrenterna.
Så den som vill se en blivande världsstjärna på nära håll får passa på denna onsdag.
Nästa besök lär dröja, förmodligen till sista söndagen i maj.

Robin Johansson

Föregående artikelFem tippar V75 – Åby 15 september
Nästa artikelV86 Solvalla 12 September 2012