Inför V86: Förridaren blir kusk igen på Solvalla

697

inför v86® på onsdag blir förridaren kusk igen på solvalla

I maj invigde Mats Holmstedt elitloppshelgen en sista gång tillsammans med kungliga hästen Nisse.
På onsdagen hoppas regementshovslagaren och Solvallas egen hovslagare vinna ett amatörlopp som kusk på hemmabanan med Erik ”Busen” Svenssons Campari.
– Jag måste vara rätt så optimistisk med Campari som ju var ruggigt bra senast, säger kusken som även behärskar ridkonsten.

Som förridare och något av invigningsmästare till häst har 60-årige Mats Holmstedt bidragit till festen under elitloppshelgen på Solvalla sedan 2008 tillsammans med tjeckiske valacken Nils.
Nisse som hästen brukar kallas, är numera pensionär från Livgardets Kavallerikasern (K 1) och därmed också från sysslorna på landets travbanor.
Mats Holmstedt har skott rid-och travhästar runt i Stockholmsområdet i 42 år och varit Solvallas hovslagare under tävlingarna i ”bra mycket mer än 30 år” som han uttrycker det.
Och det är i egenskap av hovslagare åt Livgardet och därmed beridna högvakten Holmstedt kunnat ordna kunglig glans under elitloppshelgerna.
Ståtlige Nisse ((av rasen altkladruber) är hovslagare Holmstedts egen häst som fått sluta på topp, 22 år gammal.
– Vi har gjort över 800 publika framträdanden tillsammans på travbanorna och överallt i landet som exempelvis under Sweden International Horse Show. Nisse är verkligen en sån som vill visa upp sig. Hädanefter får han leva pensionärsliv med sin kompis hemma på min gård och har lärt sig gilla lugnet också som det verkar, säger han.

Drivs av lust
Den vite springaren Nisse fyller 23 vid årsskiftet och saknar helt ålderskrämpor. Mats Holmstedt ville att hästen skulle få dra sig tillbaka ändå.
– Han är en sån typ av häst som alltid tycker allt är så kul. Inte en sån häst som dör av ålderskrämpor stilla – nej, inte om han får chansen att göra någonting roligare. Vi hade kunnat köra i många år till och Nisse hade kanske fått en hjärtinfarkt och slagit backen då han sprungit på ren lust. Sånt vill man inte ska hända inför storpublik på Elitloppet eller inne i Friends Arena… det skulle förta alla år av fin framgång med honom, säger Holmstedt.

Unga officerare tar över
Elitloppet och Jubileumspokalen är stordagar då vinnare brukar lotsas till stallbacken av förriddare. Senaste åren har Mats Holmstedt skolat in andra hästar och ryttare på uppdragen och hädanefter kommer andra ekipage än Nisse och ägaren Holmstedt synas på Solvalla.
– Vi har unga officerare och nya vita hästar som varit med i ett par år och gjort det jättebra. Så det är kul med återväxten. Det är ett avslutat kapitel för mig, och det av den anledningen att det är något av det roligaste man kan göra. Jag vill att fler ska få chansen! Jag ska inte säga att jag börjar bli gammal men jag vill att det ska leva vidare med nya personer, särskilt nu när vi kommit så långt att försvarsmakten och beridna högvaktens stiftelse tycker att det är toppenbra att vi visar upp oss publikt. OM jag hålit på i 20 år till hade ju ingen annan lärt sig det här.

”Verkligen jagade Bertmarks”
På onsdag kör Mats Holmstedt lopp på Solvalla. Erik Svensson-tränade 6 Campari (V86-4) vann överlägset med Mats i sulkyn efter tidig ledning i den senaste starten.
I loppet för amatörkuskar kan det bli en ny triumf.
Holmstedt är en rutinerad räv i sammanhanget med någonstans mellan 700 och 800 körda lopp.
– Ungefär alltså. Hur många segrar det blivit har jag inte heller någon exakt siffra på. Men jag har i alla fall vunnit alla pokallopp man kan vinna på Solvalla för amatörer och även K.G.Bertmarks Minne på Jägersro. Jag verkligen jagade Bertmarks och var med i finalen sju gånger, flest gånger av alla. Sjunde gången gillt blev det, då jag fick låna Porthos Race av Åke Lindblom som var ruggigt bra den dagen.
En annan du kallar ruggigt bra är hästen du kör i V86-4. Campari ställer och far lite men det drev verkligen under honom vid segern på Solvalla senast.
– Ja, det är lite franskt i honom. Det är Love You och det kommer något extra steg då och då. Men som jag kände var det inte var någon fara på taket. Han ville hoppa i sista sväng där men har man kontakt med munnen på hästen så funkar det.
Blir taktiken att köra till ledningen på nytt?
– Det blir en lite lugn avgång när bilen släpper och sedan får jag väl se hur det ser ut. När vi ska köra fram. Han är stark och var ju ruggig senast och är en av två tre som kan vinna det där loppet. Erik Svensson har jag kört många, många lopp åt. Körordern har alltid varit att utgå från att jag haft sämsta hästen i fältet, ”kör invändigt”. Men inte med Campari. Då var det precis tvärtom en offensiv order som gällde och det har aldrig hänt tidigare. Så både Erik och jag tycker att hästen är riktigt fin, slutar Mats Holmstedt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.