Inför V86: Hallå där, Michael Sandström…

371

sandstroooom

…framgångsrik amatörtränare med två hästar till start under onsdagens jackpotkryddade V86-omgång där minst tio miljoner kronor väntar en ensam vinnare.

Dina hästar har sprungit in trekvartsmiljon kronor och du går mot dit bästa år som tränare, hur känns det?
– Väldigt bra. Jag var orolig inför året eftersom hästarna var så framgångsrika i fjol och drog på sig mycket pengar. Man har ju alltid hört hur svårt det kan vara svårt att bära dessa och växa in i nya klasser. Med tanke på det är jag lite förvånad över att det gått så bra i år igen.
Vad beror det på?
– Jag har väl blivit duktigare som tränare. Det är egentligen bara de senaste tre åren som jag satsat ordentligt på hästarna. Jag driver även ett lantbruk vid sidan med mjölkkor. Det finns faktiskt ganska många likheter mellan högpresterande mjölkkor och högpresterande travhästar.
Vilka då?
– Framförallt att de är känsliga för förändringar. En ko som man mjölkar varje dag är mest nöjd om varje dag ser likadan ut, oavsett om det är julafton. Så fort man ändrar något så mjölkar de mindre. Det gäller att se signaler från djuren tidigt och märka förändringar i deras allmäntillstånd. Jag tror även att det gäller för travare. Givetvis ska man sträva efter att utvecklas, men ska man göra förändringar så gäller det att ta en sak i taget och ha tålamod att utvärdera effekten. Det är min filosofi.
4 Notorius Bi (V86-5) vann V86-lopp på imponerande sätt i vintras, har han återfunnit den formen?
– Det är en häst som går upp och ner. Han har stora fräschörproblem och måste besöka veterinären ofta. Han känns bättre nu än i juni, men helt hundraprocentigt nöjd är jag inte. Förhoppningen är att han ska göra en insats likvärdig med senaste vinsten då han liksom nu haft lite tid mellan starterna, det är då han brukar vara som bäst.
Vad tror du om vinstchansen?
– Mitt mål är att han ska vara bland de tre främsta, då är jag nöjd. Hur stor vinstchansen är har jag väldigt svårt att bedöma då jag inte kan konkurrenterna. Men jag tror att han gör ett bra lopp och blir absolut inte överraskad om det räcker till seger. Taktiken är helt upp till Kim (Eriksson), som får köra efter hur hästen känns för dagen. Han tävlar barfota och med halvstängt huvudlag som vanligt.
Vad säger du om 5 Brave Run (V86-8)?
– Hon är raka motsatsen till Notorious Bi. En hårding som nästan aldrig behöver behandlas. Den enda likheten mellan dem är att båda hästarna verkligen älskar att tävla.
Hon har visat storform i sina två senaste starter, eller hur?
– Ja, verkligen. Senaste loppet var nog det bästa hon gjort i karriären. Med den resa hon fick skulle hon ha varit sist i mål, nu stred hon om segern i det längsta. Hon har utvecklats på alla sätt i år, blivit mycket stabilare och startsnabbare.
Då kan det vara en vinnare på onsdag alltså?
– Det kan hon vara. Men det finns ett par saker man ska tänka på. Dels kommer hon att tävla med bakskor nu vilket är ett minus. Dessutom siktar vi på att få med henne till V75-finalerna nästa vecka och därför blir det ett mindre offensivt upplägg den här gången. Det betyder absolut inte att hon inte kan vinna, men vi kommer inte att försöka knäcka dem från dödens den här gången. Däremot finns det inget som säger att formen ska vara sämre, hon är verkligen i fint slag.
Är det ditt mål att försörja dig helt på hästarna i framtiden?
– Inte ett mål, men jag skulle se det som en otrolig bonus om det gick. En livets efterrätt. Jag började ju sent med travhästar och tycker att jag har en fallenhet för det. Jag har aldrig varit hos någon tränare, eller överhuvudtaget kört en häst som inte är min egen. Det kanske är lite av hemligheten; det gör att jag inte sitter fast i något utan har hittat min egen väg.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet