Inför V86: Han har alltid haft höga mål

186

hogamalalltid

Ung och hungrig. Så beskriver nybakade proffstränaren Joakim Elfving sig själv. 2013 ska genombrottet komma. Startskottet kan smälla redan på årets första V86-dag.

1 februari kom licensen han drömt om sedan de tidiga tonåren. När 24-årige Joakim Elfving ser tillbaka på sin första säsong som professionell travtränare låter han både nöjd och stolt. – Det har gått lite grann över förväntan måste jag säga. Dessutom har det hänt väldigt mycket. Jag var i valet och kvalet om jag skulle våga dra igång och hade det inte så väl förspänt. Det var bara sex hästar och två ägde jag själv. Men när jag väl bestämde mig så körde jag fullt ut. Jag har mer eller mindre bott i stallet och ser man tillbaka på hur det blivit så tycker jag faktiskt att det är rätt bra att lyckas med det jag gjort. 12 segrar på 103 starter och drygt halvmiljonen inkört är facit i siffror. På träningslistan finns numera 18 hästar i stallet på Kvistgårdarna nära Rommetravet i Borlänge. – Det började väldigt bra och då kom hästarna in. Plötsligt hade jag över 20 stycken. Men tyvärr ledde det till att vi fick infektioner, något som höll i sig hela sommaren. Det var en tråkig period. – Då resonerade jag med mina hästägare och rensade ut lite. Några valde att flytta, medan andra gav bra respons och köpte nya hästar. Jag är väldigt glad över att jag vågade. Det är nog många nya tränare som är rädda för det, men jag tror på ärlighet och att man inte ska hålla på med hästar som man inte tror på, det gynnar ingen, säger Joakim Elfving som fick sin utbildning på travskolan Wången och sedan har arbetat som lärling i fem år hos olika tränare runt om i landet. – Jag har alltid haft höga mål, kanske lite för höga. Ju äldre man blivit desto mer har man lärt sig hur verkligheten fungerar. När jag kom ut från Wången var jag naiv. Jag trodde jag att jag var fullärd, det var nästan så att man såg ner på folk. Det ledde rätt ner i källaren.

På vilket sätt? – Min lärlingskarriär blev inte alls vad jag trodde. Jag hade föreställt mig att det skulle gå bättre. Mycket, mycket bättre. Men då kom man ner på jorden. 2009 fick Elfving anställning hos Jägersro-tränaren Joakim Lövgren, något han beskriver som en vändpunkt. – Lövgren är den överlägset bästa chef jag har haft, helt fantastisk. Det var där det tog fart. Jag fick vara med och resonera, ta beslut, känna mig delaktig med mycket ansvar. Dessutom fick jag köra fler lopp. Jag ser honom som min mentor och tvekar inte att ringa om det är något jag är osäker på.

På jakt efter Rikstravare
Framgångarna har lett till uppmärksamhet. Och mer uppmärksamhet lär det bli eftersom Elfving valdes ut att representera Dalarna i det landomspännande Rikstravet. – Vad jag hört så hade alla tränare i regionen sökt in så jag vet inte varför jag blev utvald. Men det känns väldigt roligt och ansvarsfyllt. Jag kommer verkligen att gå in för det här. Tävlingen innebär att varje tränare får 400 000 kronor att köpa och träna en treårig häst för under ett år. Den allra viktigaste uppgiften är förstås att hitta rätt individ. – Jag har inte hittat min häst ännu och letar för fullt. Det är annorlunda eftersom jag aldrig haft sådana pengar att handla en unghäst för tidigare. Men jag har en månad på mig så det kommer att lösa sig. Men innan dess hade Elfving tänkt att raketstarta året på Solvalla. Med två hästar inom V86-spelet väntar en ovanligt spännande onsdag. – Det är extra spännande eftersom hästarna fick bra lägen och har stigande form. Jag tror på dem och rekommenderar V86-spelarna att strecka båda, säger Joakim Elfving och avrundar med att ge senaste nytt om sina deltagare:

Lättar balansen och kör i spets
3 Rozita J.E.L. (V86-3) väntade jag mig nästan seger av senast. Hon hade visat stigande form en tid efter att ha varit nedsatt av infektion i somras, men haft omöjliga uppgifter på grund av för få startpoäng. Hon vann smått åkandes och har varit fortsatt fin efter det så formen ska vara minst lika bra nu. Distansen passar och det är väl inte omöjligt att jag hittar till ledningen. I sådana fall vill jag gärna prova där. Hon har bara gått i den positionen en gång och var då tvåa bakom en riktigt bra häst. Jag kommer att lätta henne från järn- till aluminiumskor fram för första gången och tror att det ska göra henne lite rappare. Det är en kvick och travsäker häst som är duglig för klassen så vi borde absolut vara med och slåss om en pallplats. – 5 Trevino Volo (V86-6) springer och småbromsar i loppen och jag väntar fortfarande på att den sista polletten ska trilla ner, då tror jag att han är den hästen i stallet som har störst förutsättningar att klättra i klasserna. Han var också nedsatt i somras och har behövt tid att hitta formen, men nu är den på gång. Senast fick han snöpligt stryk i ledningen och jag ska testa att öppna upp honom till halvstängt huvudlag istället för det helstängda han haft hela livet. Förhoppningsvis kan det göra honom lite mer motiverad till slut av att se konkurrenterna. Han öppnade oväntat snabbt senast och Jorma Kontio kommer säkert att ladda den här gången också. Skulle han köras i ledningen så tror jag att det blir jämnare fart än senast eftersom det passar honom bättre. Det ser ut som två jämngoda chanser och jag räknar med att båda hästarna gör bra lopp.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.