Inför V86: Har tjuvtränat inför avgörandet

199

tjuvtranat

Nu ska Rikstravet avgöras.
Stall Gästrikland har chansen att snuva Stall Stockholm i tävlingens allra sista minut.
Och förutsättningarna är enkla – det krävs vinst för Charles Boko i V86-4 annars går segern i Rikstravet till Maxmara.
Inför den här säsongen ändrades reglerna i Rikstravet och i år räknas hästarnas sju bästa prestationer. Meningen var att man skulle få en mer spännande tävling som lever längre och det är precis vad man fått.
Tävlingstiden är 1 april till och med 31 oktober.
På onsdagen skriver vi 31 oktober och i Solvallas lopp 7, V86-4, kommer tävlingen att avgöras.
Segrar Charles Boko så vinner Stall Gästrikland Rikstravet 2012. Blir den treårige hingsten tvåa eller sämre går segern till Maxmara och Stall Stockholm.
Man kan gissa att många av de 1 000 delägarna i respektive häst finns på plats. Förutom äran och står även 100 000 kronor på spel för vinnarna, att arrangera en segerfest för.
Olle Alsén tränar Charles Boko och han har hittat en spännande uppgift för sin häst, V86-4 är ett lärlings-/ungdomslopp och i sulkyn har man sulkykometen Oskar J Andersson som vunnit inte mindre än tre V75-lopp i år.

Gynnas av lång distans
– Jag var inne på Gävletravet i söndags och tjuvtränade, berättar Olle Alsén med ett skratt.
Bland annat testades ett nytt huvudlag, ett norskt huvudlag där man kan fälla upp skygglappar som en extra växel.
– Första gången jag ryckte norsken galopperade hästen, men andra gången gick det bra. Vi får se vilket huvudlag det blir i loppet, säger Olle Alsén hemlighetsfullt.
– Han fick sträcka ut på 1.21 över 1600 meter och han kändes bra. Han åkte på en onödig förkylning efter V75 på Hagmyren och var knappt tränad inför Bollnäsloppet senast. Men med det loppet i kroppen borde formen vara 90-95 procentig.
Det är första starten över lång distans för Charles Boko. Vad är dina tankar inför det?
– Känslan är att det gynnar honom. Han har vunnit sina lopp på styrka, säger Olle Alsén.
Tror du på seger?
– Jag är optimistiskt lagd och ser fram emot loppet, men sedan måste man vara ödmjuk och förstå att de andra 14 i loppet också vill vinna. Men han är tippad trea i programmet och tvåa i Travronden. Han har chansen och vi har avgörandet i egna händer.

Inte anmäld till årgångsloppen
Rikstravet 2012 avslutas alltså på onsdagen och sedan på fredagen kommer samtliga 21 hästar i tävlingen att säljas på en auktion i Eskilstuna.
– Självklart hoppas jag kunna ropa tillbaka honom. Han har trots allt blivit min ögonsten. Det är en häst jag blir glad av att köra, en glad och charmig individ. Jag har mycket folk som vill vara med och behålla honom och eftersom han inte är anmäld till några årgångslopp så kanske de med störst plånbok inte är så intresserade. Jag ser fram mot auktionen med tillförsikt, säger Olle Alsén.

Rikstravet poängställning:
1) Stall Stockholm, Maxmara, 68 poäng
2) Stall Gästrikland, Charles Boko, 66 poäng
3) Stall Dalsland/Värmland, Unefemmeamoureuse, 63 poäng
4) Stall Bergslagen, Querida Frontline, 63 poäng
5) Stall Småland, Hanna Nalan, 59 poäng

Lars-Ove Pettersson