Inför V86: Haugstad jagar första tränarsegern

144

Inför V86: Haugstad jagar första tränarsegern

Kenneth Haugstad har tagit över ett av svärfar Roger Walmanns stallar och kan titulera sig proffs från årsskiftet.
Under onsdagens V86-tävlingar har han chansen att ta sina första tränarsegrar på hemmabanan Solvalla.
– Det är en jäkla känsla att ha ut två egna hästar till start för första gången!

Med snart 900 kusksegrar i ryggen jagar 42-årige Kenneth Haugstad segrar som tränare på det nya året.
Sommaren 2014 började han som försteman hos Roger Walmann och har varit i hetluften med en så kallad elitlärlingslicens.
Nu är norrmannen alldeles i början av en egen tränarkarriär.
– Det är mina två första starter på onsdag och en seger skulle ju vara fantastiskt. Inspirerande måste vara rätta ordet för att beskriva det här. Jag pratade länge med Johan Untersteiner i går i telefon och han sa att det är en helt annan känsla att arbeta åt sig själv än att vara anställd. Det har varit några riktigt fina år hos Roger men nu känns det helt rätt att ta klivet, säger han.
Haugstad är tillsammans med Roger Walmanns dotter Jeanette och paret har två barn. Familjen bor på träningscampen Mälsåker. Så någon skillnad lokalitetsmässigt bli det inte.
När Kenneth gick ut i stallet på nyårsdagen och mockade boxar gjorde han det åt sig själv och familjen i ett stall han tagit över.
– Det är exakt samma allting – det är bara Roger som har flyttat ut och gett plats åt mig. När han tog beslutet att trappa ner till 40 hästar kändes det naturligt för mig att ta det här steget. Jag kunde kanske ha gått vidare som lärling hos någon annan tränare men då vi ändå bor här och jag fick chansen vore jag väl dum om jag inte tog den, säger Haugstad.

”Lennart står bakom mig”
1 januari drog han igång som proffstränare på Solvalla med 16 hästar på listan. Hårdsatsande Lennart Ågren (SRF Stable), som bland annat vunnit Elitloppet med Magic Tonight hos Walmann, är en som tror på den nye tränaren.
– Lennart står bakom mig med mycket hästar. Sedan har jag killen som äger Concrete Dee att tacka också som har sammanlagt tre hästar hos mig. Det är de två som är mina största hästägare, säger Kenneth Haugstad.
På onsdag har det nya stallet två hästar till start på Solvalla. Kenneth kör båda.
– Det är två hästar i fin form och jag ser det som jämngoda chanser. Men det är klart att det är fördel Concrete Dee (V86-2) på läget. Vi fick ett perfekt läge med innerspår och hästen är rätt så snabb ut. Jag vet inte om jag kan svara ut Kihlström (Surf’n Turf) men jag ska försöka i vart fall.
Concrete Dee har startat 20 gånger och du har suttit bakom vid samtliga tillfällen – en häst du känner utan och innan.
– Ja, jag har både tränat och kört den hästen så länge den han har tävlat. Jag tycker att han visat väldigt stabil form på slutet. Senast var han riktigt bra bakom Vichy Grif och har tränat väldigt fint under jul och nyår här och kommer till loppet i väldig bra form.
Tuffaste motståndaren?
– Det är ju Surf’n Turf som har spåret utanför. Den var bra tvåa i V75 senast. Surf’n Turf är rätt så snabb ut men sida vid sida är det inte så lätt att ta en längd så där. Vi får försöka hålla ute dem!
Ornstein (V86-4) är en ny bekantskap för dig. Har du hunnit bilda dig någon uppfattning om hästen?
– Han kom i väldigt fin författning. Per Linderoth ringde mig för ett par månader sedan och frågade om jag kunde ta två hästar i träning. Ägaren bor i Solna och ville ha hästarna lite mera nära sig och då föreslog Per mig som tränare. Ornstein känns väldigt fin hemma och det blir spännande att prova hästen.
– Han har gjort väldigt fina träningsrundor. Nu fick vi ett väldigt dåligt läge här men samtidigt är han väl inte så väldigt snabb ut, så han hamnar väl bland de sista ändå. Med lite klaff så tror jag vi kan ta en plats bland de tre i vart fall. Per har startat honom mest över 2640 meter och han säger att hästen är stark och rejäl. Så vi hoppas att han har rätt, slutar Kenneth Haugstad.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 Tips avd 3 Jägersro från SPELGUIDEN / LIRAREN
Nästa artikelMarc stekhet inhoppare bakom Campo Bahia

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.