Inför V86: Hoppas på repris

70

Inför V86®: Hoppas på repris

Kan man inleda V86® med en spik?
Mannen bakom omgångens största favorit låter i alla fall nöjd med förutsättningarna.
– Vi vann det här loppet med skor och vanlig vagn i fjol så då borde det vara en ännu bättre chans med optimal utrustning i år, säger Björn Karlsson om 7 Tangen Haap i V86-1.

Det är ett av landets mest färgstarka kallblodsekipage.
I senaste starten förutspådde Björn Karlsson att han skulle vinna utvändigt om ledaren i V75®.
Det stämde.
Betyder det att Tangen Haap är hästen att hänga upp systemet kring denna onsdag?
– Jag är ingen spelare och vill inte säga åt någon hur de ska strecka. Men det är fina förutsättningar för oss och jag är säker på att hästen kommer att vara lika bra som senast, säger Björn Karlsson som nu får visa sin förmåga att pricka från springspår i voltstart.
– Jag är inte snabb från springspår, men det är hästen så jag hoppas att han räddar mig, fortsätter Solänget-tränaren som bara kört från springspår två gånger i år och inte kommit till spets.
Men när han hade spår 6 med Tangen Haap i det här loppet i fjol blev det ledningen direkt och enkel vinst.
– Jag är den typen av person som gärna grottar ner mig i saker, men just startmomentet är något som aldrig intresserat mig. Jag har aldrig studerat eller övat på att bli snabb från start, men jag har heller aldrig vunnit ett lopp efter 200 meter. Det beror nog på att startsnabbheten inte har samma betydelse med kallblod. Räknar man bort eliten så handlar det om att köra felfritt och jag skulle säga att 80 procent av alla galopper i kallblodslopp kommer första 200 meterna, innan hästarna hunnit trava in sig. Men Tangen Haap är snabbare i volt än bakom bilen så jag litar på honom.
Kör du utvändigt ledaren igen om ni inte skulle komma till spets?
– Det är jag inte rädd för. Hästen har utvecklat den biten. I fjol kunde han ligga på och bränna sitt krut när han hamnade utan rygg, han lyssnade inte på kommandon. I år har han varit helt komplett och gjort tre grymma lopp från dödens. Han är riktigt häftig att köra numera.

Höjd lägstanivå
I fjol tävlade Tangen Haap barfota runt om vid fyra tillfällen, inkluderat skrällvinsten i Elitkampen.
Lördagens lopp blir sjätte barfotastarten i rad.
– Han har alltid haft fina hovar så det har inte hängt på det, men hästen var svårare i fjol. Jag var tvungen att träna hårt och köra optimalt till vissa lopp och fick välja mina slag. Nu har han höjt sin lägstanivå och presterar riktigt bra även i de starter som jag inte ”ställt i ordning”. Det gör att jag också valt att köra mer barfota.
Har du ”ställt i ordning” till onsdag?
– Det blir bara tio dagar mellan starterna så då behöver man inte göra något speciellt. Han har gått sina vanliga jobb och känns fin. Jag räknar med att formen är precis likvärdig med förra starten.
Den gången fick du ett eget stall på Skellefteåtravet och var väldigt glad åt det, hur blir det nu?
– Han brukar alltid få ett eget stall på Bergsåker också och har blivit lovad det igen. Det är viktigt för honom, hamnar han i ett stall med flera andra hästar så lever han rövare och bränner mycket energi innan loppet. Nu slipper vi det och det är jag väldigt glad över. Jag är optimist och hoppas att vi inte gör någon besviken, säger Björn Karlsson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.