Inför V86: Im Your Captain är mycket, mycket svårbedömd

120

Im Your Captain

Liten men naggande god.
Så kan man beskriva Im Your Captain.
På onsdagen gör den flyfotade fyraåringen Sverigedebut på Solvalla.
– Han har gjort allt rätt sedan han kom till oss, säger Stefan Melander om sitt nordamerikanska nyförvärv.

Stefan Melanders USA-import Evaluate imponerade stort när han gjorde Sverigedebut på Solvalla för en månad sedan. Nu är det dags för hans landsman och kullbroder Im Your Captain (V86-6) att presentera sig för den svenska travpubliken.
– Han har tränat precis likadant som Evaluate hade gjort men nu var ju Evaluate extrem. Im Your Captain är mycket, mycket svårbedömd. Han var jättefin när han kom i vintras och känns jättefin i träningen, men jag har jättesvårt att bedöma hur långt han kommer att räcka så här i första starten, säger Stefan Melander.
När Solvallatränaren köpte Im Your Captain i november hade hästen vunnit åtta lopp och slutat bland de tre främsta i 17 av sina 24 starter. Högst upp på meritlistan står segern i Old Oaken Bucket i Delaware. Den triumfen inbringade närmare en halv miljon kronor och totalt har hingsten tjänat 1,6 miljoner.
– Jag gillar ju USA och har bra koll på deras travsport, och man får vissa favoriter. Den här hästen har gjort kanonlopp men han är väldigt liten. Han har bra ”explosion” i grejerna och han är faktiskt väldigt snygg, men han är egentligen lite för liten.

Test med ovana förutsättningar
Det är ovana förutsättningar för Im Your Captain i onsdagens lopp. Kort distans och bilstart är standard i USA men nu är det medeldistans, voltstart och 20 meters tillägg som gäller.
– Jag är som sagt jättenöjd med honom i träningen och han är väldigt vältränad, men jag har inte testat honom någonting och jag har faktiskt ingen aning om hur han kommer att prestera. Han kan vara oduglig och han kan vara ruggig. Att det är 2 100 meter för första gången är också svårbedömt. Vi får helt enkelt ta det här loppet som ett test, säger Stefan Melander som troligen låter hästen tävla utan skor direkt.
– Han är en väldigt bra travare så jag kanske tar av honom skorna. Men det blir inga skygglappar, tror jag.

Går mot bra år
För en del av motståndet står Im Your Captains stallkompisar Manuzio Hanover och Flight Dynamics. Den förstnämnde gör årsdebut och den senare kommer närmast från en andraplats i Derby Trial på Jägersro.
– Jag tycker att Flight Dynamics gick ett kanonlopp senast. Han har utvecklats och jag tror att han kommer att få ett ganska bra år. Visserligen har han bara vunnit ett lopp i sitt liv men han har gått mot ganska tufft motstånd hela tiden. Han ska springa utan framskor igen och eftersom han har startat flera gånger och har formen är det nästan honom jag tror mest på av mina i loppet.
– Manuzio Hanover är ingen tokig häst men han ska starta igång och vi ligger lågt så här i årsdebuten.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.