Inför V86/jackpot: Persson på pulsen inför derbykvällen

93

Inför V86®/jackpot: Persson på pulsen inför derbykvällen

På onsdag går V86® i Östersund i kallblodens tecken – med Svenskt Kallblodsderby som kronan på verket.
Jan-Olov Persson är givetvis på plats med ett knippe formtoppade hästar, men de största segerförhoppningarna har han inte i själva derbyt.
– Bellfaks är stallets bästa vinstchans på V86, säger han.

Stall Persson har mellan 90 och 100 hästar i träning, uteslutande kallblod. Och givetvis är stallet alltid representerad på de stora kallblodsdagarna.
Den här gången så har Jan-Olov två hästar med i kallblodsderbyt i Östersund på onsdag, V86-7. 2 Järvsö Elling körs av Dagfinn Aarum och 10 Fräcke Prins av Mats E Djuse.
– Men de norska hästarna i derbyt ser starka ut i år, säger Jan-Olov Persson.
Däremot så har han själv segerförhoppningar redan i V86-1, där 5 Guli Tor och 8 Bellfaks startar. Den senare har hög kapacitet…
– Bellfaks har till och från problem med fräschören. Och han är verkligen yr i mössan! Men kapacitet har han. Och han har gått felfritt två lopp i rad nu. För första gången sedan 1977, tänkte jag säga… men det är i alla fall för första gången på ett par år.
Näst senast segrade Bellfaks på en 1.26-tid över tre kilometer i Skellefteå. Senast, över medeldistans, sprang han 1.22,3 (som fyra i ett stentufft gäng) med voltstart i Årjäng. Starka papper i dessa sammanhang.
Det är spår åtta bakom bilen, och kort distans nu dessutom?
– Det behöver inte spela så stor roll. Han är allround och går bra på alla distanser, när han fungerar. Hamnar han vettigt till och går felfritt hela loppet, så är det en rätt så bra vinstchans nu, tycker jag.
Så han är alltså före 5 Guli Tor i mål?
– Normalt så är han det, absolut.
Jan-Olov Persson tog sin första seger i Svenskt Kallblodsderby 2004 genom Hallsta Lotus. Han vann igen 2008, med Järvsöviking.
Och senast som Jan-Olov Persson vann Svenskt Kallblodsderby som tränare, var 2017 med Järvsö Pegasus, som kördes av Örjan Kihlström.
I år har Persson Järvsö Elling och Fräcke Prins med i loppet, men att ta den fjärde segern nu kan bli tufft.
Öystein Tjomsland, ”Norges motsvarighet” till Jan-Olov Persson, har vunnit de två senaste upplagorna av Svenskt Kallblodsderby, med Nordsjö Odin förra året och med Philip Ess 2018. Och risken är överhängande att det blir så igen 2020.

”En berättigad favorit”
Tjomslands stjärna Grisle Odin G.L. galopperade förvisso bort sig i kvalet till derbyt och missade finalen, men han visade upp ett par andra kulltoppar.
– Ja, 3 Havglimt verkar riktigt bra. Jag tycker att det är en berättigad favorit i loppet i år, säger Persson.
Även Tjomslands andrahäst 9 Grisleprinsen G.L. (Örjan Kihlström kör) har vinstchans i derbyt, tror Persson. Och Frode Hamres 1 Kinge Svarten var också bra i kvalet. Persson tycker att det ”norska laget” (han syftar på dessa tre hästar) ser så pass bra ut, att han helst vill ligga lågt den här gången. Trots att startsnabbe 2 Järvsö Elling har spetsläge.
– Järvsö Elling kan nog komma trea, fyra på onsdag normalt sett. Även Fräcke Prins har bra fart. Men normalt sett, är mina två hästar inte mer än outsiders eller skrällbud i år.
10 Fräcke Prins?
– Järvsö Elling är lite säkrare, men Fräcke Prins har riktigt bra fart. Visst kan dom springa runt 1.24 båda två. I Sleipner Cup-finalen på Romme för några starter sedan galopperade Fräcke Prins från start, men de som vill gardera favoriterna i derbyt, kan kolla i lopparkivet och klocka Fräcke Prins i 1800 meter efter den galoppen. Då gick det undan! Jag klockade inte, men känslan var att han sprang runt 1.22 den biten
Dagfinn Aarum är en ”annorlunda” catchdriver!?
– Magnus A Djuse som brukar köra Järvsö Elling, är avstängd. Och Dagfinn har kört hästen förut, han vann med honom i Gävle i mars, det fungerade bra då.
Även i Derbystoet för kallbloden, V86-3, har Öystein Tjomsland ett par starka kort i form av 2 Norheim Borka och 10 Brenne Berna. Men där har Jan-Olov Persson en annan vinnare – och det är inte 7 Järvsö Majlis som han tränar själv.
– Jag hoppas och tror att 1 Alfa Lina kan vinna det här. Jag tycker att hon har visat, att hon är bra nog att klara av det. Och det vore ju väldigt kul för Lars-Erik Karlsson, som är från mina trakter runt Järvsö.
Din häst i V86-3, 7 Järvsö Majlis?
– Hon möter för bra motstånd nu. Men vi tänkte prova att tävla henne barfota runt om, om banan är bra, det är första gången i så fall. Men som det här ser ut på pappret, så är vi faktiskt nöjda med sjättepriset…

Kallblodens V86-omgång
Förstapriset i Svenskt Kallblodsderby är 700 000 kronor, i Derbystoet för kallblod 450 000 kronor.
Fyra av onsdagens åtta lopp på V86 är kallblodslopp. Och Persson har givetvis även en starthäst i den högsta klassen, V86-5. Där 12 Järvsöodin verkligen inte har haft någon tur i spårlottningen.
– Nej, där kan man tala om omvänd spårtrappa! Hästarna som har tjänat mer pengar har bättre lägen. Men Järvsöodin duger annars i det här gänget. Fast från det här läget har man inga stora förhoppningar, tur behövs.
1 Lome Brage har spetsläge och blir nog klar favorit?
– Får Lome Brage ta det lugnt i ledningen så blir han svårslagen. Men jag tycker inte att det är givet att han vinner. 2 Tangen Haap kan säkert blanda sig i det här. Och det finns ett par andra luringar.
Persson tycker att det är bra ”energi” i kallblodssporten för dagen.
– Ja, se bara på onsdagens tävlingar. Trots att det är ett fullt startfält i högsta klassen, så blev det fullt anmält även i Bellfaks och Guli Tors lopp, som är stängt vid 1,6 miljoner kronor. Och för dagen krävs det över 1000 poäng att komma med i de här loppen. Till Bollnäs på lördag var det 25 hästar anmälda till kallblodsloppen, det hade gått att ”dela” på ett av dom. Det visar att det är bra drag i kallblodssporten!
Lördag på Bollnäs, förresten. Du har med 12 Demex och 15 Got Klirr från 20 meters tillägg i V75-4?
– Jag tror att de kan vara med och utmana om segern med lite flyt. De är rätt så jämna sinsemellan. Men Demex fick ett springspår på volten nu, det är bra. Och han kommer att tävla barfota fram, han blir lite rappare då. Mina hästar är nog med i matchen!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.