Inför V86: Lina har en häst med humor

81

Inför V86: Lina har en häst med humor

Tredjeplatsen i V75® för ett par veckor sedan är den största framgången så här långt.
Lina Tallberger tränar sina hästar på gården i byn Kovland strax norr om Sundsvall där stallbästen Balotelli Crown har form som duger långt i onsdagens V86®.
– Han gick i mål med krafter kvar senast och var så pigg att vi fick dra honom in i stallet efter loppet för att han inte skulle sticka iväg!

Sju år gammal började hon på ridskola och efter att ha tävlat i hästhoppning under uppväxten är det trav som gäller på heltid sedan några år  tillbaka för Lina Tallberger.
Hon äger och deläger tio hästar – både varmblod och kallblod – och tränar samtliga på egen hand på en gård i Kovland norr om Sundsvall.
Det har rullat på bra på slutet. Tredjeplatsen i bronsdivisionen i V75 i Skellefteå för ett par veckor sedan med Balotelli Crown, följdes upp med en seger i monté i lördags med kallblodet Myrsjös Ruter Ess på samma bana.
– Ja, det känns som att nu måste vi ut och starta, nu är vi i form! säger Lina Tallberger. Det känns att jag hittar rätt med hästarna just nu och bott in mig på gården jag flyttade till i januari. Det tar väl en stund innan man kommer rätt på allt.
Balotelli Crown är en kapabel strulputte som galopperat mycket i loppen under sin karriär. Lina köpte honom på kriterieuktionen på Solvalla då hästen var ett år och har umgåtts med honom dagligen.
Köpesumman var 20 000 kronor. Nu har valacken tjänat 600 000 kronor och hunnit bli sju år.
Balotelli Crowns seger i ett lopp ingående i V86 i februari hemma på Bergsåker 2017 räknade hon länge som sin största framgång. I Skellefteå V75 blev det en mersmakande tredjeplats i bronsdivisionen.
Den placeringen tycker hon smäller högre än samtliga hästens segrar.
– Det blev ju ett banrekord i Skellefteå i det loppet och att han då kommer i mål på en så fin tid (1.11,5) i brons med mycket krafter kvar var kul tycker jag. Susanne Osterling sa att det var mycket kvar i mål. Hon hade huvan oryckt också.

Två med och drog
Med tio hästar på träningslistan tar Lina Tallberger hjälp med djuren varannan vecka av sambon som jobbar halvtid som lastbilschaufför.
Sambon var med i Skellefteå då en frisk och uppspelt Balotelli Crown inte ville gå in i stallet efter loppet.
– Vi fick gå på var sin sida om hästen och dra honom in i stallet så att han inte skulle sticka iväg. Han var väldigt pigg. Oj, vilken form han har. Jag har kört honom lite lätt några gånger efter det och han är väldigt glad, säger hon.
Balotelli Crown har behövt de här åren på sig för att bli lugnare och mera stabil. Lina Tallberger berättar om en uppbyggnad med snälla lopp och lite speciell träning.
– Vi har jobbat mycket på att förbättrat psyket på honom i tävling. Emila Leo som kört den här hästen ganska många gånger sa att han var som en ny häst när hon fick testa honom här i höst. ”Nu har han ju hårdhet som räcker på V75!” sa hon. Nu ger han inte upp förrän det är ”slut i tanken” och vi kan alltid lita på att han gör vad han kan i lopp.

”Låtsas vara farlig”
Balotelli Crown är en häst med humor får vi veta. Humor?
– Ja, han måste få spexa och leka och det är han som bestämmer tempo när vi tränar och så där. Han springer och kvastar och slår med svansen och knutar och låtsas vara farlig. Men han är ju inte farlig utan han vill bara skrämmas lite för att han tycker att det är kul, säger tränaren.
På onsdag ska formhästen ut i ett medeldistanslopp (V86-7) på hemmabanan Bergsåker. Susanne Osterling kör igen och inleder från ett femtespår bakom bilen.
– Han har gått bäst då kvinnliga kuskar kört och det har varit tjejer bakom hela året. Han är lite känslig och man får inte ta för mycket i honom. Tjejer är ju mindre muskelstarka oftast och det blir liksom en mjukare hand på honom.

Leker bakom bilen
Att Balotelli Crown inledde i passgång kort före start i Skellefteå och även tog några galoppsteg innan bilen lämnade, oroar inte tränaren så mycket.
– Han brukar ofta hålla på så där. När Hanna Forslin vann ett ungdomslopp med honom för två starter sedan gjorde han på samma sätt men han ställer sig ju alltid när bilen släpper. Jag tror att han kommer att leka med oss igen men ordna upp det i starten. Han är ju inte alls stressad numera och har blivit bättre sedan jag plockade bort käkremmen på honom.
Är det några utrustningsmässiga nyheter till onsdagens start?
– Nej, utrustningsmässigt blir det samma som senast. Han går med skor, ryckhuva och norskt huvudlag och med hybridvagn.
Vad tror du om motstånd och chansen att vinna?
– Det är några bra med. Men vi har också en bra häst. Jag tycker att spelarna ska ta med honom på kupongen – för han kan allting ibland den här hästen.

Föregående artikelFem tippar V75 till GÄVLE 17 Oktober 2020
Nästa artikelV86 Avdelning 3-6 från TIPSAREN/Spelguiden

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.