Inför V86: Lönborg tillbaka med en segervan Eddie

109

Inför V86: Lönborg tillbaka med en segervan Eddie

Eddie The Eagle var backhopparen som nästan alltid kom sist.
Hästvärldens Eddie The Eagle tränas i Danmark och har bara förlorat en gång på sex starter.
– Det är en jättebra häst och det är klart jag har förhoppningar, säger Michael Lönborg som reser från Århus med en häst i lasten till onsdagens V86-tävlingar på Åby.

I slutet av 2015 flyttade Michael Lönborg hem till Danmark efter nio yrkesverksamma år i Sverige. Det blev Århus igen efter lärlingsår hos Hans Adielsson och en start som professionell.
Adielsson lät Lönborg rivstarta karriären med att ta över hans hästar och stall på Jägersro.
Men borta bra…och så vidare.
– Jag har Sverige att tacka för mycket men någon flytt från Danmark igen blir inte aktuellt. Det funkar jättebra så som vi har det nu, säger Århus-tränaren med segern i Sprintermästaren i Halmstad 2014 (Happy Days) som karriärmässig höjdpunkt.
Michael Lönborg kommer med en häst till Åby på onsdag. Eddie The Eagle är en fyraårig valack som vunnit fem av karriärens sex lopp.
Som treåring blev det en förlust på fyra starter. Några dagar in på 2020 segrade Eddie The Eagle i Skive och för tre veckor sedan blev det seger i debuten i Sverige.
Michael Lönborg tog en lätt seger på Jägersro från ledningen – karriärens femte seger blev en enkel historia.
– Han hade krafter kvar men hur mycket är svårt att säga. Men jag var väldigt nöjd, för på sätt och vis var det ju lite ”årsdebut” på Jägersro eftersom han hade inlett året redan sjätte januari. Eddie hade haft ett break i tre månader innan det loppet och visade också att han är jättebra att resa med, säger Michael Lönborg som åker till Åby över dagen på onsdagen.

”Kändes intetsägande”
Eddie the Eagle är en segervan häst. Segervan kan man inte kan säga om engelsmannen med samma namn som blev populär och älskade i idrottsvärlden som en komplett oduglig backhoppare under vinter-OS 1988.
Michael Lönborg berättar att hästen länge kändes som en medelmåtta.
– Han var ganska intetsägande ända till i somras. Då började han plötsligt visa lite fart och fina takter. Och sedan har det faktiskt bara gått bättre och bättre. Det är en väldigt fin utveckling jag sett av honom och som det känns finns det mycket utveckling kvar. En jättefin häst med helt rätt uppfattning som gjort nästan allting rätt, säger Lönborg.

Perfekt ”inne” i V86-3
I V86-3 står Eddie the Eagle nästan på kronan rätt inne i loppet. Med några hundralappar till intjänat hade Michael Lönborgs talang stått med 20 meters tillägg.
– Ja, han står ju bra till propositionsmässigt och jag tror helt säkert att han kommer att göra ett bra lopp. Han har ju också provat och vunnit över distansen och ska normalt vara stabil i voltstart. Han har franskt på mödernet och ska förhoppningsvis ha styrkan därifrån. Det är klart att jag har förhoppningar när jag åker med en häst. Men på V86 när det är en del pengar att köra om så är det också bra hästar man tävlar mot…fast jag vet egentligen ingenting om motståndet.
Hur har Eddie the Eagle vunnit sina lopp?
– Han har vunnit alla lopp från ledningen, förutom ett. Det var i andra starten då han hade spår elva bakom bilen över 1640 meter och den gången kom vi igenom bra från början och fick andra utvändigt. I den sista kurvan bara rundade han dem på två steg och sedan var det loppet över också.
Enda förlusten kom i karriärens andra start i mitten av december i Ålborg där en galopp ställde till det. Berätta om den starten.
– Det var en väldigt hård bana i Ålborg den dagen och han rullade över på väg till ledningen. Banan var stum och det tyckte han inte om och det gör han fortfarande inte. Men det ser ut att bli bra bana på Åby så jag tror att det kommer att bli bra. Han går barfota bak igen som han brukar..

Föregående artikelFem tippar V75 till Örebro 2 maj 2020
Nästa artikelV86 analys avd 7-8 från TIPSAREN/SPELGUIDEN

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.