Inför V86: Lopp i kroppen och barfota

208

ariel

I årdebuten för en vecka sedan rundade hon motståndet från tillägg och vann lätt.
Nu kommer hon till Solvalla.
Från spår fyra bakom startbilen blir Ariel Boko att räkna med i V86-avslutningen.
– Med ett lopp i kroppen och barfota runt om kanske hon kan hitta någon växel till, säger tränaren, kusken och ägaren Per Linderoth.

Per Linderoth fick upp ögonen för Ariel Boko sommaren 2009. Fast ”fick upp ögonen” är knappast det rätta uttrycket. Han hörde talas om det då tvååriga stoet och utan att ens ha sett hästen bestämde han sig för att leasa henne av uppfödaren John Bootsman (Boko Stables).
– Det var en bekant i Stockholm som tipsade mig om att Bootsman kunde tänka sig att leasa ut hästen. Jag tyckte att stammen (Lemon Dra-Exciting Kronos) var intressant och i slutet av juli följde hon med oss hem, berättar Linderoth.
Det valet är knappast något Bergsåkerstränaren ångrar i dag. Efter en försiktig treåringssäsong som omfattade nio starter och en seger blommade Ariel Boko ut i fjol. Bland annat vann hon ett uttagningslopp till Stochampionatet och under hemmabanans största tävlingsdag, Sundsvall Open Trot-dagen i augusti, vann hon på V75.
– Det var väl en 17 000 personer i publiken och att hon kunde göra ett så fantastiskt lopp den dagen var en riktig höjdare. Det är den av hennes segrar som har smällt högst hittills.
Enligt Linderoth är det framför allt Ariel Bokos inställning till tävlandet som gör henne bra.
– Hon har överraskat på mig hela tiden för hon har väl inte den ultimata kroppen för att man ska vara helt nöjd och hon har aldrig känts som någon jättebra häst i varken träning eller lopp. Men hon har en otrolig inställning och det är mycket den hon springer på. Att hon hade ett ganska bra fjolår tror jag också har att göra med att hon fick ett försiktigt upplägg som treåring och kunde utvecklas i sin egen takt.

Skoryck ger extra växel
Förra måndagen gick startskottet för Ariel Bokos femåringssäsong och hon inledde på bästa sätt. Från 20 meters tillägg sände Linderoth framåt tidigt och efter att ha tagit över ledningen höll ekipaget undan till säker seger.
– Hon var helt okej men jag tycker kanske inte att hon övertygade så väldigt som många andra får det till. Men givetvis är jag jätteglad över att hon vann för det hade jag inte förväntat mig.
I onsdagens lopp på Solvalla väntar tuffare motstånd men samtidigt går det knappast att hitta en bättre uppgift åt Ariel Boko. Loppet är utskrivet för femåriga ston med högst 600 000 kronor insprunget. Ariel Boko har sprungit in 557 300 kronor.
– Det är naturligtvis optimalt men jag var inte lika nöjd när jag såg motståndarna. Det är väldigt hårda hästar med.
Nu är ju Ariel Boko också en hård häst men precis som inför årsdebuten senast vill inte Linderoth trissa upp förväntningarna.
– När man skryter upp en häst faller man ofta tungt och när jag tror på chans och det inte går bra blir jag så jäkla besviken. Hon kanske är lika bra som de andra men jag vill hellre hålla förväntningarna nere och bli glatt överraskad.
Avsaknaden av startsnabbhet är Ariel Bokos akilleshäl men från spår fyra bakom startbilen har hon ändå alla förutsättningar att hamna i en bra position.
– Vi får se hur det löser sig. Hon har visat några gånger att hon tål att göra lite jobb själv men jag hoppas verkligen att hon slipper göra grovjobbet med tanke på att det bara är andra starten i år. Jag vill vara lite försiktig i några starter till innan jag vet var utvecklingen pekar.
Klart är i alla fall att Ariel Boko har tagit årsdebuten bra och hon kommer säkerligen vara förbättrad med den genomköraren i kroppen. Dessutom har Linderoth ett ess att plocka fram ur rockärmen.
– Det blir barfota runt om. Hon har bara tävlat utan skor en gång och det var när hon vann under Open Trot-helgen. Det är möjligt att hon blir lite smidigare och bättre när hon får av sig skorna.
Så det kanske slutar med att du vinner från dödens?
– Jag kanske gör det, avslutar Linderoth med ett skratt.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.