Inför V86 26 mars 2014: Ett halvår med Svanstedt

306

svanstedt-v86

Med grepen i hand. Trots att Anders Svanstedt basar över en rörelse med 60 hästar har han haft nio egna passhästar under sitt första halvår som tränare. Foto av Kanal 75

stockholm. Publicerad: 2014-03-24 18:42

Sex månader som egen.
Anders Svanstedt har börjat bli varm i kläderna som tränare.
– Det har blivit lite få vinster, annars är jag väldigt nöjd med hur det fungerar, säger kronprinsen som tog över när pappa Åke flyttade till USA och har en spännande trio till start under onsdagens V86-omgång.
Det är på dagen ett halvår sedan Anders Svanstedt tog ut professionell tränarlicens.
En direkt följd av att Åke Svanstedt avvecklade sin enorma rörelse på runt 220 hästar och flyttade till USA för en ny karriär.
”Spillrorna” spreds åt många håll, men en stor del av hästarna blev kvar på träningscampen Bjertorp där flertalet proffstränare numera huserar.
– När jag började hade jag räknat med att få 40 hästar, eller egentligen var det bara 30 som var klara. Men det droppade in fler och fler. Det kändes väldigt bra att få det förtroendet från ägarna, säger Anders Svanstedt som idag har 60 namn på träningslistan.
Dessa har gjort 168 starter i sin nya regi, vunnit 16 och sprungit in 2 778 805 kronor.
Enorma siffror för en nybakad tränare, samtidigt småpotatis jämfört med pappas rekordår 2012 med 48 miljoner kronor intränat.
Är du nöjd med ditt första halvår?
– Ja, det är jag. Jag har haft 10-15 starthästar under hela vintern och de har gjort det bra. Däremot har det inte blivit så mycket vinster utan onödigt mycket andra- och tredjeplatser.
Vad beror det på?
– Jag vet inte. Man brukar ju tala om små marginaler i den här sporten så jag får väl skylla på det. Jag har satt upp som mål att ha 15 i segerprocent och ligger en bit efter, men i sommar ska vi rätta till det.
Har den här tiden varit som du föreställde dig?
– Ja, jag har levt nära min pappa de senaste tio åren så jag var beredd på hur det skulle vara. Nu har jag kanske jobbat onödigt mycket själv och haft nio passhästar, men det har fungerat när det inte varit så mycket tävlingar över vintern. Brorsan (Rickard Svanstedt reds. anm.) kommer hem i slutet av april så då får han ta över passhästarna så jag kan koncentrera mig på att vara chef.
60 hästar innebär att du har ett av landets större travstall, är det svårt att organisera?
– Nej, där har jag haft otroligt mycket hjälp av att ha jobbat åt farsan. Det var han otroligt bra på och faktum är att det gått väldigt lätt.
Vad är hemligheten?
– Bra personal och ett bra system. Hemligheten är att låta hästskötarna få ta mycket egna initiativ och planera själva. Om jag ska planera vardagen åt alla så skulle jag inte hinna med något annat. Så har det alltid varit här på Bjertorp.
Tränar du på samma sätt som tidigare?
– Ja, i det stora hela. Vi är väl inte riktigt lika många hästar åt gången som förr, men 15-20 stycken som tränar i lag i sandbanan. Jag kör alltid först och håller tiden, så följer alla efter mig. Jag tycker att det är viktigt att hästarna får träna ihop, de är flockdjur och tycker det är mycket roligare då.
Hur ofta kör du på rundbanan?
– Väldigt sällan. Med tvååringarna blir det såklart oftare, men annars lägger vi krutet på att träna muskler istället för fart. I intervallerna ligger vi och nosar runt 1.30-tempo. Vi kör inte snabbare, då kör jag hellre en extra intervall istället.
Brukar du be Åke om råd i träningen?
– Vi pratar med jämna mellanrum och han är riktigt bra att ha som bollplank. Men ännu har jag inte stött på några direkta problem. Det kanske blir annat till sommaren när alla hästar är igång och startar.
Två av dina tre hästar på onsdag återkommer efter vila, är de mogna att segerstrida direkt?
– Generellt tror jag att hästarna vi plockar ut efter vinterträningen kommer att behöva ett lopp i kroppen. Det är så vi tränar. De får ofta ett rundbanejobb i jämn fart och sedan är tanken att de ska tävla sig i form. Men ett lopp brukar räcka.
Så om man ska spela Anders Svanstedts hästar under året ska man göra det i andra starten efter vila?
– Ja, och i tredje och fjärde och femte…
Då är Unique Gowan den du har störst segerförhoppningar på av V86-hästarna?
– Ja, även om jag tycker att man ska passa Aroma Grim i samma lopp också. Jag har en känsla av att hon kan göra ett vasst lopp direkt. Rolex Bigi känns också väldigt fin, men där är jag lite mer inne på att han behöver en genomkörare och kommer att köra ett snällt lopp, säger Anders Svanstedt.

Det här berättar Anders Svanstedt om sina V86-hästar:
1 Unique Gowan (V86-3) har alltid varit bra, men med facit i hand så kände vi inte hästen tillräckligt i fjol. Det i kombination med en hel del otur gjorde att resultaten uteblev. Hon är inte bra på tempoväxlingar och behöver minst 400 meter för att få upp farten, men har en otrolig fysik och härlig inställning. Dessutom har hon hårda ben och är väldigt lättränad, så det är en tränares drömhäst. Eftersom hon ofta får tuffa lopp väljer vi att tävla henne lite sparsamt och har haft det här loppet i sikte sedan förra vinsten. Hon känns fortsatt stark och ska hålla samma form, men tyvärr blev läget sämsta tänkbara då hon inte alls kan vara med från början. Jag försöker ta mig ut så fort jag kan och hoppas komma fram i dödens tidigt. Det krävs i alla fall att vi börjar röra på oss senast varvet kvar om vi ska hinna med. Hon tävlar barfota runt om och med öppet huvudlag som vanligt och får vi bara slag på dem i tid strider hon om segern.
3 Aroma Grim (V86-3) var jättebra i slutet av fjolåret och har haft en bra träningsvinter. Hon är förberedd som mina hästar brukar vara efter vila och har fått ett rundbanejobb på 1.21/2 000 meter i långvagn. Hästen var jättefin på det och eftersom hon är lätt i kroppen har jag en känsla av att hon ska kunna prestera direkt. Jag säger åt Stefan (Söderkvist) att ge henne en snäll resa och köra till slut, men klaff på vägen kan hon bli giftig. Hon tävlar barfota runt om och med öppet huvudlag precis som i fjol.
1 Rolex Bigi (V86-7) har tränat i sanden utan avbrott hela vintern och varit väldigt fin. Däremot har jag lite svårt att bedöma hur mycket han utvecklats eftersom jag aldrig körde honom i träning i fjol. Även han har gått 1.21 på rundbanan på tilltalande sätt. Det är en stor talang som vi siktar högt med i år, första målet är Kungapokalen och jag tror att han ska hävda sig mot de bästa i kullen. Däremot är jag lite osäker på hur han kommer att prestera direkt, tanken är att det här loppet ska ta honom till toppform och jag kommer att ge honom en snäll resa. Läget är perfekt för det och min plan är att ligga på innerspår till 200 kvar, oavsett om det blir andra- tredje- eller fjärde invändigt. Han tävlar också optimalt barfotabalanserad direkt.

Robin Johansson

 

Föregående artikelNästagångare 25-26 mars 2014
Nästa artikelPremiär för TV12 – Den nya travkanalen