Inför V86: NU är det dags för Fredrik Laday

220

fredrik_laday

På söndag har han sin första egentränade häst med i Stochampionatet.
Men innan dess gäller det V86 på Dannero för Henrik Svensson som kommer med flera intressanta hästar.
– Fredrik Laday har varit jättebra på slutet och nu blir det barfota runt om. Det är läge för honom nu, säger Svensson.
Bergsåkerstränaren har en spännande vecka framför sig. Stallet har många hästar till start och förutom fem hästar inom V86 på onsdag väntar en intressant söndag på Axevalla. Till finalen i Stochampionatet har Henrik Svensson kvalat in Todays Butterfly som blev tvåa i sitt uttagningslopp bakom vinnande Mousse.
– Hon gick bra från rygg på ledaren men hängde väldigt mycket på en töm så det var svårt att få ut henne på upploppet. Men hon kom ut och klarade andraplatsen så det var kul, säger Henrik Svensson.
– Nu blir det tufft från det svåra läget och hon måste ha mycket tur för att komma ner i banan. Vi får vara nöjda om hon kan tjäna pengar men man vet aldrig, det har skrällt förut i Stochampionatet.

”Har rättat till siffrorna”
Henrik Svensson är en av Bergsåkers mest framstående tränare men trots att stallets hästar har sprungit in 2,2 miljoner kronor i år och tagit 31 segrar är han inte helt nöjd.
– Det är väl hyfsat men de tre första månaderna i år var dåliga och hästarna kom inte igång förrän i slutet av april. Så de senaste månaderna har vi rättat till siffrorna ordentligt och nu känns hästarna bra, säger Henrik som hoppas kunna slå fjolårets rekordsiffror på 4,3 miljoner inkört.

”Inget snack om att han hade vunnit”
På onsdag avgörs V86 på Dannero utanför Kramfors. Henrik Svensson selar ut fem hästar inom riksspelet och bjuder på intressant information. Vi börjar med den allra hetaste chansen.
– Fredrik Laday (V86-8) har varit jättebra på slutet och det känns som att hästen har toppform. Även om han har gått bra tidigare också så har det inte alltid stämt i loppen. Senast blev han fast i rygg på ledaren och det är inget snack om att han hade vunnit med lucka i sista sväng. Men Ulf Ohlsson satt bara och bevakade oss utvändigt och hans häst hade också gott om krafter kvar.

”Har sparat hovarna”
– Läget med spår två bakom bilen är helt perfekt och nu blir det barfota runt om. Vi har sparat hovarna ett par gånger och nu är det läge att rycka alla skor när han är i så fin form och det är mycket pengar att köra om.
– Han öppnar rätt så bra men var snabbare ut när han var tre år och har inte kunnat öppna lika bra i fjol och i år. Men faktiskt så har han på slutet börjat öppna bättre igen. Han är dock klart bäst i ryggar och jag tror mycket på honom här, säger Henrik Svensson.

Skor på och skor av

Du har ytterligare fyra hästar med inom V86. Kommentar om chanserna?
– Zertex (V86-1) har galopperat på slutet och vi har behandlat honom efter senaste starten. Det är inga stora saker men han kommer att gå med skor den här gången. Jag ska försöka få honom felfritt och sedan ge hästen ett snällt lopp och köra i ryggar. Han är inte så jätteförberedd inför den här starten men har ändå så pass bra grundkapacitet så att han kan räcka en bit. Men jag ligger ändå lite lågt med honom.
– Ginala (V86-3) har jättebra form och känns lika fin i jobben som hon har gjort på slutet. Hon kommer troligtvis att gå barfota runt om nu, precis som vid segern näst senast, och hon är snäppet vassare utan skor. Det är bra hästar med på tillägg men om det stämmer lite under vägen och hon får bra ryggar så är hon ganska spurtstark.

”Inte omöjligt att jag kör i spets”

– Excallibur (V86-6) var mycket bra i senaste starten. Han kunde göra tre starter i följd så han fick lite form men efter förra loppet är han åtgärdad. Det är hans knän som krånglar hela tiden och han tål inte att starta för tätt. Jag hoppas att han inte ska ha tappat så mycket och hästen ser väldigt fin ut hemma. Han kanske kan överraska och spurta till sig en bra placering, om jag nu inte kör i ledningen. Hästen är snabb ut och det är inte omöjligt att jag kör i spets den här gången. Barfota runt om som vanligt.
– Monterey (V86-8) klarade inte av fjärdespåret i voltstart senast och blev för ivrig i starten. Han har annars tränat bra och gjort väldigt bra lopp innan. Näst senast var han fyra i V75 på en bra tid och han känns fin i jobben. Det är en bra sprinter men det är en nackdel med bakspår eftersom han är så startsnabb. Jag tycker ändå inte att man ska räkna bort honom och det blir barfota runt om igen.

Michael Carlsson

Föregående artikelFem tippar V75 Axevalla 20 juli 2013
Nästa artikelIna Scot i Hall of Fame