Inför V86 (onsdag): Janisels på språng igen på Solvalla

78

Inför V86 (onsdag): Janisels på språng igen på Solvalla

Efter de roliga åren med Jeepster är amatörtränaren Monica Janisels på gång med en ny familjehäst.
Italienaren Zenone Bar har vunnit sju lopp i hennes regi – varav fyra hemma på Solvalla.
– Jag tycker absolut att han ska passas igen, säger Janisels inför onsdagens lopp i V86® på Solvalla.

Monica Janisels var den uppmärksammade polisen som upptäckte travsporten och fick en flygande start som tränare med hedershästen Jeepster som hon själv fött upp.
Stoet sprang in 1,4 miljoner kronor vilket vida överträffade alla förväntningar hon hade vågat hoppas på när hon gick kurser för att bli amatörtränare åren 2004-2005.
– Det är ju hon som lärt mig allt kan jag säga. Jag hade varit hästägare innan men kunde inte så mycket av det praktiska innan Jeepster kom in i bilden. Hon älskade att tävla och är ju väldigt klok och envis. Det var väl det hon sprang på kan jag tänka, säger Monica Janisels som håller till på träningsanläggningen Simlom i Norrtälje med sina hästar.
För några år sedan pensionerade hon sig från polisyrket lite i förtid och har nu gott om tid att vara i stallet på dagarna.
Zenone Bar heter den nya hobbyhästen. En sexårig hingst född i Italien med Varenne som pappa. Hästen kom i Monica Janisels träning under våren för två år sedan
26 starter har slutat med sju segrar i den nya regin.
– Vi köpte loss hästen när han var på väg att försvinna hem till Italien från Simlom efter att ha kommit dit året innan. Joseph Taavela Ruocco som kör hästen i dag kom till Simlom med sin pappa och startade en egen tränarrörelse. När pappan skulle flytta hem igen och ta Zenone Bar med sig sa vi stopp! Hästen är ju så vacker och vi ville helt enkelt fortsätta se honom varje dag. Så min familj och grannfamiljen köpte honom helt enkelt, säger Monica Janisels.

Andra raka på Solvalla?
Christer Nyström körde hästen till seger i ett amatörlopp på Solvalla för snart två veckor sedan. Zenone Bar vann mycket enkelt efter att ha fått bestämma tempot en bit i loppet.
På onsdagen är italienaren med i ett lopp i lärlingsserien Guldklockan (V86-4) på Solvalla. En tävlingsdag då V86 återgår till ordinarie starttid klockan 20.30 och lopp på två banor.
24-årige Joseph Taavela Ruocco har tre segrar tillsammans med Zenone Bar sedan tidigare.
Monica Janisels hoppas på en ny seger.
– Det blev en promenadseger senast och han visade fin form. Det är lite bättre motstånd nu, det är det ju. Att kuskarna vill samla poäng i Guldklockan och kanske ”kör på” lite mer kan bli riktigt bra för då finns det ju valmöjligheter i loppet, säger hon.
Zenone Bar har styrkan och från ett andraspår bakom bilen kan det bli ledningen efter en bit.
– Jag tycker att det är jättebra förutsättningar. Får han inte täten så borde han sitta i andra- eller tredje utvändigt på en gång.  Joseph kanske kör till efter en bit ändå efter att startrusningen lagt sig, säger Monica Janisels.
Vad blir det för balans och utrustning i loppet?
– Vi kör samma som på slutet, barfota, jänkarvagn och ett öppet huvudlag. Jag tycker absolut att han ska passas igen. Han utvecklas den här och så länge han är skadefri kommer han bara att bli bättre och bättre tror jag.
Är det ”Jeepster-träning” på Zenone Bar?
– Det blir ungefär samma, ja! Jag kör varannan dag och hittills fungerar det bra.
Jeepster tävlade till hon föll för åldersstrecket som tioåring och slutade sjua i sin sista start i karriären annandag jul 2019 på Solvalla. Hur mår hon i dag?
– Hon mår jättebra. Hon blev mamma i år för första gången. Det blev ett sto som ska heta Easy Action. Googoo Gaagaa är pappa, säger pensionerade polismannen Monica Janisels.

Fotnot: På onsdagen återgår V86 till ordinarie starttid klockan 20.30, med lopp på två banor. Onsdagen blir också starten på ”V86® Super Days”, med sex omgångar på åtta dagar och final, med multijackpot, onsdag 1 september.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.