Inför V86: Punkaris osannolika månad

203

punka

Sju vinster på 14 starter.
På onsdagen kan Lasse Punkari kröna en osannolik månad med en ny dubbel på Dagens Dubbel.
– Man får nypa sig i armen. Det här är utan jämförelse den bästa månaden i mitt travliv även om det kunde blivit någon seger till, säger den glödhete amatörkusken.
Hästägarna står i fokus när Solvallas Hästägarförening för 29:e året i rad arrangerar The Owners Day på travets nationalarena.
V86-spelet avslutas med dagens huvudnummer Fillies and Mares och The Owners Trophy med 125 000 respektive 250 000 kronor till vinnaren.
Solvallaamatören Lasse Punkari är trav-Sveriges hetaste kusk just nu med en segerprocent på 30 sett till hela året och hela 50 i segerprocent i oktober.
Lasse Punkari är stekhet och så sent som i tisdags blev han förste amatörkusk att vinna båda Dagens Dubbel-loppen. I alla fall kan ingen på Svensk Travsport få fram att någon annan klarat den bedriften.
– Hoppas ingen gjort det tidigare. Det skulle vara stort i så fall.

Jagar dubbel på dubbeln
På onsdagen har Lasse Punkari chansen att upprepa sin bedrift. Han kör nämligen två lopp inom V86-spelet och det är just i de båda Dagens Dubbel-loppen.
Tror du att det kan bli en ny dubbel Punkari?
– Ja, innerst inne…men inte i verkligheten. Uranium har en jättechans om hon är lika bra som näst senast här på Solvalla, men att tro att Alvena Nonstop ska vinna är som att tro på Tomten.

Jagar tredje raka i oktober
Lasse Punkari har vunnit två lopp med Uranium (V86-7/DD-1) i oktober och det kan alltså bli en tredje seger innan månaden är slut.
– Hon var inte som bäst vid senaste segern men det blev ändå en promenadseger. Loppet hon gjorde gången innan är det grymmaste loppet jag åkt. Hon har väldigt hög kapacitet och jag tror hon passerar miljonen nästa år, säger Lasse Punkari om det fyraåriga stoet som hittills tjänat 371 800 kronor.

Anmäler inte i onödan
Solvallatränaren Anna Forssell tränar Uranium och det är med hennes hästar Lasse Punkari radat upp besöken i vinnarcirkeln.
– All heder till Anna. Hon är duktig och anmäler inte i onödan. Det finns ingen proffstränare som sätter upp en amatör på sådana här hästar. Men det behövs, vi har blivit alldeles för stereotypa inom svenskt trav. Det är samma kuskar i alla lopp, vem gillar det? Variation är bättre.
Hur kommer det sig att du kör så mycket åt henne?
– Jag har ingen aning. Det började med att jag körde några amatörlopp, och där duger jag, det vet jag. Men nu får jag även köra i proffsloppen och på V75 och det känns mest overkligt att jag får köra de här fina hästarna. Man får nypa sig i armen, det är så det känns.

Trea i fjol i The Owners Trophy
I V86-8/DD-2 är The Owners Trophy och här startar Lasse Punkari passande nog sin egen häst Alvena Nonstop.
– Det här är verkligen att stort lopp för mig och för alla hästägare. Jag har ägt kanske 20 hästar genom åren och man kan lugnt säga att jag sponsrat hästsporten.
Det är andra året i rad som Lasse Punkari och Alvena Nonstop är med i The Owners Trophy. I fjol slutade ekipaget trea.
– Vilket lopp han gjorde…jag körde invändigt, fick luckan sent och han avslutade snabbast av alla.
Blir det revansch nu?
– Vi möter några riktigt bra hästar och i realiteten kanske vi har tio procents vinstchans. Jag förstår att det blir svårt men jag väljer att se möjligheterna. Mot de här hästarna har vi inte råd att vara i andraspår utan det blir att köra på chans och sedan hoppas att stjärnorna står rätt. Formkurvan är på väg åt rätt håll och jag skulle säga att han ligger lite över åtta på en tiogradig skala. Han kommer att gå med så optimal balans som möjligt, tillåter banan så blir det barfota runt om.
Hur stort skulle det vara att vinna The Owners Trophy?
– Det skulle vara Skulle alldeles extremt. Inte bara för mig utan även för min dotter Jenny som är med och äger och tränar.

Lars-Ove Pettersson