Inför V86: Robert Bergh har ingen riktig segerfeeling

104

Robert Bergh har ingen riktig segerfeeling

Han gick från klarhet till klarhet i vårens långlopp och tränar bra inför onsdagens återkomst på tävlingsbanan.
Men Robert Bergh har ändå ingen riktig segerfeeling med Whipped Eggs.
– Jag har liksom inte den där säkra känslan som jag brukar ha på honom, säger Åbytränaren, som låter mer uppåt på sina andra hästar inför superjackpotten på V86.

Whipped Eggs (V86-1) inledde sin tävlingskarriär i november förra året och efter 17 starter har han fem segrar och fyra andraplatser i resultatraden. Där finns också en och annan galopp, men felfri har femåringen aldrig varit sämre än fyra. Att Robert Bergh har stor framtidstro på hästen råder det ingen tvekan om.
– Jag tror att han kommer ha en stark utvecklingskurva framöver. Det kommer hända bra saker för honom. Han har inte varit med när det har gått som överlägset snabbast i loppen och nu när det är höst blir det normalare lopp igen. Han kanske behöver få vara lite i Frankrike också, där han kan göra lopp utan att behöva sänka i tider hela tiden. Han behöver springa in lite mer pengar först men gör han det kommer vi definitivt testa där nere, säger Robert Bergh.
Att Whipped Eggs (V86-1) kan passa ypperligt i Frankrike, där styrkan ofta spelar en avgörande roll, har han visat flera gånger. I våras vann han Olympiastayern över tre varv på Åby och efter det gjorde han en mycket stark insats som tvåa i V75 över onsdagens distans 2 640 meter, innan han galopperade som hårt betrodd i anrika Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen på Solvalla. Senast han var ute vann han, trots galopp, Midsommarkransen i Skellefteå i överlägsen stil.
– Han hade varit igång och tävlat sedan i vintras och skulle få en paus efter alla lopp. Vi behandlade honom och sedan har han tränat på. Men när han skulle starta för en månad sedan lyckades han trampa sig lite fult på en karled så då fick han vila i 14 dagar och vi fick börja om lite igen.

Inte de rätta vibbarna
Förberedelserna inför vintersäsongens första lopp har alltså inte varit helt problemfria och Robert Bergh förväntar sig inga stordåd av hästen under onsdagens tävlingar på hemmabanan.
– Smidigheten är uppe på samma nivå som när han var som bäst men han är tung och behöver få fart i kroppen. Jag har liksom inte den där säkra känslan som jag brukar ha på honom. Även om han var bra i ett banjobb inför det här behöver han lopp innan han kommer i riktig form.
Hur fort körde du i det där banjobbet?
– 1.17 i 2 100 meter. Det är ett bra jobb enligt min mall.
Whipped Eggs har inte visat någon visslande startsnabbhet tidigare och innerspår bakom bilen är inte något drömspår.
– Det är besvärligt och med tanke på den fortsatta matchningen känns det inte heller jätteviktigt att bara söka sig ut från innerspåret. Men det beror på hur han känns i provstarterna och hur han öppnar de första 150 meterna.
Gör du några utrustningsändringar man bör känna till?
– Nej. Vi kör som tidigare utan skor för då har han hållit sig bättre på benen.
Så hur vill du summera det här för jackpotjägarna?
– Genom att säga att jag inte har de där riktigt rätta vibbarna på honom. Inte för att det finns något negativt i träningen utan på grund av utgångsläget och frånvaron.

Under utveckling
En superjackpot gör att en eventuell ensam vinnare med alla rätt den här veckan kan håva in över 25 miljoner kronor. Robert Bergh har totalt fyra hästar med i leken och mest uppåt låter han på Digital Dominance (V86-3). Treåringen, som i somras köptes av travbitna ishockeybröderna Daniel och Henrik Sedin, har så här långt uppträtt osäkert men också visat att kapacitet finns. En seger, en galopp och en tredjeplats är resultatet efter tre starter i Robert Berghs regi.
– Det händer bra saker med honom. Han är nog den som känns bäst av dem jag har ut på onsdag. Han kämpar på berömvärt och i de lopp han har fungerat har han gjort det väldigt starkt. Han är under bra utveckling och känns inte borta. Jag har en bra känsla med honom och tycker att han ska med på kupongen om man streckar några.
Johan Untersteiner får chansen bakom Digital Dominance. Robert Bergh kör själv Harper Seabrook i samma lopp. Han var ute så sent som i torsdags och blev då fyra efter ett tungt lopp mestadels utvändigt om ledaren.
– Han har bra form och jag tycker att han har väldigt bra kapacitet, men han har fått dålig utdelning på grund av att han är lite segstark och har fått väl tuffa lopp. Den dag han får lite hjälp på vägen kommer han höja sig mer. Jag väntar på att det ska släppa till och att segrarna ska komma, säger Bergh och upplyser om att en mer avvaktande taktik är att vänta den här gången.
– Han har fått tuffa lopp varje gång och jag måste försöka hitta ett snällt lopp åt honom den här gången. Men han har funkat bra med täta starter förut så jag har ingen dålig känsla över det. Eventuellt kommer han gå barfota runt om för första gången.

”Bra känsla för märr’n”
V86-omgången innehåller två försök i diamantstoet och i det ena selar Robert Bergh ut Betting Queen (V86-5). Hon skrällde i ett liknande lopp för två starter sedan men när hon senast gjorde första starten för Robert Berghs blev det galopp efter 800 meter.
– Hon fungerade dåligt och behöver gå med lite mer vikt, så vi får lägga på skor eller boots fram. Loppet kanske kom en vecka för tidigt också. Hon har inte toppform men känns väldigt snabb och jag tror att hon kommer fungera mycket bättre nu. Jag har bra känsla för märr’n.

Föregående artikelDanskt Travkriterium till Malmqvist
Nästa artikelFem tippar V75 till Åby lördag 12 oktober 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.