Inför V86: Segermaskiner jagar sjätte raka

220

segermaskiner_v86

De jagar båda sin sjätte raka seger.
Vinstmaskinerna Oracle Kronos och Prowess Kronos siktar på att förlänga sina ”staket” i V86 på Solvalla.
– Jag har lite ”Gissle-feeling” när jag kör Oracle Kronos. Och han gick ju upp i guld och vann där, säger Jan-Olov Persson.
– Tar man in för mycket luft brukar det straffa sig direkt, men det är klart att jag hoppas och tror att Prowess Kronos vinner igen, säger Ola Samuelsson.

Att ta fem raka segrar i dagens travsport är inte lätt och det är få hästar som klarar av det. Men två som just nu ståtar med enbart ettor i programraden är Oracle Kronos och Prowess Kronos. För att spä på deras vinnarinstinkt ytterligare kan nämnas att de har sju segrar på de åtta senaste starterna.
På onsdag gästar de Solvalla och blir favorit i respektive V86-lopp. Det finns en hel del som talar för att de förlänger sina ”staket” och bärgar sjätte raka segern.

Om vi tar damerna först så har Prowess Kronos utvecklats fantastiskt bra sedan hon kom till Ola Samuelsson i fjol höstas. Enda plumpen är en startgalopp men annars har det blivit sju segrar på åtta starter i Samuelssons regi.
– Då var det strul innan starten och hon kom aldrig fram till bilen på ett vettigt sätt. Annars har hon inte galopperat för mig, säger Ola Samuelsson.
– Prowess Kronos (V86-7) är en begåvad häst som lägger mycket mark under sig. Hon kan öppna och pullar inte bort några krafter i loppen utan gör alltid sitt jobb. En mycket positiv häst som har bra inställning till det här.

Hur långt kan hon gå?
– Det törs man aldrig säga. Tar man in för mycket luft brukar det straffa sig direkt och jag är nöjd för varje gång hon levererar. Det finns potential i märren och det är klart att jag hoppas och tror att hon ska kliva upp ett par nivåer i klasserna.

Senast hade Prowess Kronos spår elva på Solvalla men vann ändå. Nu är det samma läge igen. Vad har du för feeling?
– Det löste sig bra senast men det var många som galopperade också. Fast hon var rejäl själv och har känts fortsatt helt okej efteråt. Vi har siktat på det här loppet och har inget att klaga på förutom spåret.
– Hon gick ett lite rejälare jobb i torsdags och kändes bra och hon var även fin i lättare intervaller idag (måndag) på morgonen. Taktiken brukar jag aldrig lägga mig i och det klarar Johnny av så bra. Är bara hästen i ordning brukar Johnny göra sitt jobb. Jag har fullt förtroende för att han gör det igen
– Det är klart att jag hoppas och tror att hon ska vinna igen trots läget. Inga ändringar är planerade, säger Ola Samuelsson.

”Fantastiskt fin häst – mycket bra motor”
Över till Oracle Kronos som kom till Jan-Olov Persson i juni förra året. Sedan dess har det sannerligen pekat spikrakt uppåt och resultatet så här långt är sju segrar och en andraplats på åtta starter.
– Oracle Kronos (V86-4) är en fantastiskt fin häst som har en mycket bra motor. Det är heller inget fel på löphuvudet och han ger sig ogärna i en slutstrid. Det ska bli spännande att se hur långt det kan bära, säger Jan-Olov Persson.

Fick börja med simträning
Hagmyrentränaren visar därmed att han inte enbart är en hejare på att träna kallblod. Och han jämför Oracle Kronos med Gissle, en stjärna som Persson körde i unga år då han var lärling hos Berth Johansson. Gissle vann 54 lopp och sprang in 1,6 miljoner kronor på 80-talet.
– När jag fick Oracle Kronos i träning och hade kört första turen så sa jag åt ”Norse” (Jan-Olov Alfredsson på Mellby Gård som äger hästen) att jag får lite ”Gissle-feeling” när jag kör honom. Och det är inte helt fel. Gissle gick ju upp i gulddivisionen och vann flera lopp där, säger Jan-Olov Persson.

Hur kom det sig att du fick Oracle Kronos i träning?
– Han travade inte tidigare och drog ett bakben väldigt mycket. ”Norse” hade läst om att jag hade simträning på gården som vi har lyckats bra med på flera hästar. Så han fick börja med simträning och det håller han fortfarande på med som en del av träningen. Utöver det så ridtränas han en del och går även lite vanliga jobb.

Vill vara först
Inför senaste starten hade Oracle Kronos varit ifrån tävlandet och struken för en sårskada. Han vann ändå direkt, om än knappt, efter en tuff öppning i 1.10-tempo första halvvarvet. Över upploppet stred han sida vid sida men vägrade att ge sig.
– Han hade stått över lite inför senaste starten då han hade blivit sparkad i hagen. Han fick kämpa ordentligt till slut men han släpper ogärna någon förbi sig. Hästen har en härlig inställning och krigar och vill vara först, säger Jan-Olov Persson.

Hur är läget inför starten i V86-4?
– Det verkar bra. Han har gått lätta jobb under påskhelgen både för vagn och under sadel. Det är klart att det måste stämma lite från tillägg men visst tror jag på bra vinstchans igen. Vi gör inte några ändringar.

Michael Carlsson

Föregående artikelInför V75: Topplopp i tredje Olympiakvalet!
Nästa artikelPrästen (Tredje delen)

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.