Inför V86: Sex chanser för skrällkusk

235

skralllll

Han är landets segerrikaste lärling i år.
Dessutom en kusk det lönar sig att spela.
Kenneth Haugstad kan sätta sin prägel på onsdagens V86-omgång.
– Jag ska försöka bevara min Solvalla-form, säger den 35-årige kuskkometen.
Norrmannen Kenneth Haugstad har på förbluffande kort dit etablerat sig som en av landets ledande lärlingar.
Från att ha vunnit ett lopp på 55 försök under sin första hela säsong 2005 har det de två senaste åren blivit vardera 83 segrar och drygt åtta miljoner kronor i inkörda prispengar, siffror som placerar honom topp 20 i landet även bland proffsen.
Onekligen en kometkarriär, i synnerhet med tanke på att Haugstad tog körlicens 2004, som 27-åring.
– Ja, det har gått fantastiskt fort när man tänker på det. När jag kom till Sverige 2001 hade jag inte en tanke på att köra lopp. Det första året var det inte många som stöttade mig utan jag fick åka runt på banorna och köra många dåliga hästar i mindre lopp. Men sedan fick jag allt mer chanser och jag är väldigt tacksam till alla som hjälpt mig nå dit jag är i dag.
För i dag tillhör Haugstad den exklusiva skara kuskar som kör över 1 000 lopp om året och är därmed i praktiken att betrakta som catchdriver, även om han arbetar som lärling hos Stefan Persson i Halmstad, där norrmannen haft sitt hem sedan 2004.
För närvarande sköter han dennes filial med 30 hästar.
– Det trivs jag väldigt bra med, att ha något att göra på förmiddagarna innan jag åker på tävlingar. Däremot vet jag inte om det skulle fungera om jag blev tränare själv, då skulle det bli mer ansvar och kanske svårt att komma ifrån och kunna köra lika mycket.
För är det något Haugstad vill göra så är det att köra många lopp.
– Ja, jag vill köra ännu mer, så mycket jag får, och åker i princip var som helst bara jag får en bra häst, slår han fast.
Besöken på Solvalla är emellertid ganska glesa. I år har det blivit totalt 38 styrningar med sex segrar som resultat, ett par till riktigt höga odds.
Det betyder faktiskt att den som spelat 100 kronor vinnare på Kenneth Haugstad i samtliga starter på Solvalla 2012 gjort en prydlig vinst på 3 350 kronor, eller 188 kronor tillbaka för varje hundring.
– Är det så? Ja, det har gått bra på Solvalla. Speciellt i vintras hade jag många trevliga söndagar då jag körde åt Jan Hellstedt. Annars är anledningen att jag inte kör så ofta där uppe att det är så dåliga kommunikationer. Det går inga flyg på kvällen vilket gör att jag måste sova kvar, men som sagt, har jag en bra häst så kommer jag direkt.

Vill inte sitta fast igen
Anledningen till att Haugstad finns på plats på huvudstadsbanan denna onsdag stavas Love You More.
Det femåriga stoet som i fjol tillhörde kullens absoluta toppar med över 700 000 kronor insprunget har hittills haft en misslyckad säsong. Något det ska bli ändring på nu.
– Hon blev dålig utan att vi hittade någon förklaring. Till slut visade det sig att hon drabbats av borrelia. Nu har man fått bukt med det och hon har gjort två fantastiska lopp utan att få någon utdelning, säger Haugstad som andas optimism inför V86-2.
– I första starten efter uppehållet släppte jag ledningen medvetet för att ge henne en snäll resa och vi blev fastlåsta med alla krafter. Senast kunde vi inte svara en utvändig häst och blev fast igen. Hästen ska vara ännu bättre med det loppet i kroppen och när hon kommer i form blir hon också snabbare från början. Så den här gången släpper jag absolut inte ledningen om vi når dit. Motståndet ser lämpligt ut och jag har stora förhoppningar på henne.
När Haugstad kollade igenom startlistorna till onsdagen fick han en glad överraskning. Han skulle inte bara köra Love You More utan ytterligare fem hästar, samtliga inom V86-spelet.
– Det hade jag ingen aning om. Ett par av de större kuskarna är avstängda den här dagen och det är väl därför jag fick chansen. Det är första gången jag kör sex hästar på Solvalla samma dag, det ska bli väldigt roligt.
En av styrningarna är 9 Exotic Sund (V86-5) som tränas av Stig H Johansson.
– Jag har aldrig kört åt Stig H förut och måste erkänna att det känns stort. Han är ju en legendar. Hästen kan jag däremot inte så mycket om, men jag ska kolla upp henne och givetvis prata med Stig på tävlingsdagen.
Nya bekantskaper blir även Lutfi Kolgjinis duo 8 Mosaique Face (V86-3) och 11 La Tignanella (V86-7).
– ”Ludde” har jag kört åt några gånger och det är extra kul. Hästarna är alltid preparerade för loppet och dessutom har det gått bra, jag har vunnit två V65-lopp med hans hästar i år. Den jag har bäst koll på är La Tignanella som varit strulig på sistone, men hon såg mycket fin ut i kvalloppet på Jägersro. Däremot har båda tråkiga lägen. Jag ska ringa ”Ludde” innan tävlingarna och kolla vad han säger.

Brukar minnas

10 Blueberrysky (V86-6) har körts av Haugstad vid två tillfällen, båda sommaren 2010. Första gången blev det ett sjättepris med galopp, andra gången ett femtepris.
– Ja, det var mycket länge sedan, när Kari Lähdekorpi tränade honom…
Sedan dess har Haugstad kört runt 2 500 lopp så man kan förstå om minnet sviktar.
– Men jag brukar faktiskt vara bra på att komma ihåg hästar jag har kört. Jag minns att den här var väldigt osäker och galopperade i ena loppet. Det är en stark häst som passar fint över den långa distansen och han verkar jag gjort bra lopp på slutet och blivit stabilare så det blir intressant.
Sista styrningen är 9 Elindra Sånna (V86-8) som Haugstad kört vid flera tillfällen, senast som fyra på Kalmartravet 2 juli.
– Hon gick fantastiskt bra över upploppet den gången. Jag såg när hon vann från ledningen i Karlshamn efter det, men tror nästan att hästen är bättre i ryggar, det känns så. Därför är läget bra, men det är ett stenhårt lopp åt henne så i första hand får vi nog sikta på att vara trea-fyra.
Om Kenneth Haugstad ska hålla sin Solvalla-statistik för 2012 så innebär det att han ska vinna minst ett lopp till ett totalt vinnarodds på drygt elva gånger pengarna.
Det kan vara en fin grundbult att luta sig mot i jakten mot onsdagens jackpotförstärkta V86-omgång där en ensam vinnare med åtta rätt förväntas dra hem runt tio miljoner kronor.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet