Inför V86: Spelarnas bäste vän

200

hannnnne

En gång en av Sveriges största tränare.
I dag småspelarnas frälsare.
Tommy Hanné är kusken man ska rygga om man vill vinna pengar på trav.
På onsdagen har han två chanser att fixa miljonutdelning på V86.

Glöm Björn Goop, Erik Adielsson, Åke Svanstedt och alla andra storkuskar.
De kanske vinner flest lopp i landet, men oddsen är oftast låga och framförallt förlorar de fler lopp än några andra.
Ska man vinna pengar genom att rygga en favoritkusk så ska man söka efter någon som vinner till höga odds.
Som Tommy Hanné.
Under 80- och 90-talet var han en av landets ledande tränare och kuskar. Stallet innehöll som mest 160 hästar och rekordåret 1994 vann han 165 lopp och körde in över elva miljoner kronor.
I dag driver Hanné en mindre rörelse på 25 hästar, varav nästan hälften är tvååringar som befinner sig i Estland för uppträning, och syns sällan i rampljuset.
Nyligen 65 år fyllda blir det inte så många styrningar per år. I fjol blev det färre än vanligt då Hanné drabbades av cancer.
– När jag blev sjuk tänkte jag lägga av helt att köra, sedan började jag känna mig bättre. När man haft cancer så kan man aldrig känna sig säker och jag går på ständiga kontroller, men just nu kan man i alla fall säga att jag är frisk och jag mår faktiskt bättre än på många år, säger Tommy Hanné som är flitigt i elden denna onsdag.

64 procent i nettovinst
Då gäller det att passa på, för när man väl hittar ”Hanné T” efter hästnamnet i startlistan är det läge att vinna pengar.
I år har det blivit tre segrar på 30 lopp.
I fjol blev det sex segrar 56 starter.
Normal segerprocent för vilken kusk som helst, men det intressanta är vinnaroddsen.
Den som spelat 100 kronor varje gång Tommy Hanné suttit upp bakom en häst 2011-2012 har nämligen gjort rejäl vinst.
8 600 kronor i insats skulle ha gett 13 380 i återbäring. 164 kronor tillbaka på varje hundralapp. Säg den investering som betalat så bra under dessa två år?
– Det hade jag ingen aning om och jag kan inte säga att det är något jag tänkt på. Men det är klart att jag märkt en skillnad sedan jag drog ner. I 08-området är det några stora stall som blir favoriter i nästan alla lopp. På så sätt kan det bli lite väl höga odds på oss mindre tränare ibland, raka motsatsen till hur jag själv hade det för 20 år sedan, säger Hanné som kör två hästar inom V86-spelet.
– Jag tycker faktiskt att det är precis lika roligt att köra lopp nu som jag alltid gjort. Bara det inte är för storskaligt. Det är samma nerv som när man var yngre, den där instinkten att vilja vinna tror jag aldrig försvinner.

Läge för Bolt
Först ut är 7 Fuzz i Scarlet Knights lopp (V86-4), vilket också är treåringarnas vårfinal med hela 200 000 kronor till vinnaren.
– Jag tycker att det är en riktigt bra häst. Han har gjort fin lopp hela tiden förutom senast då han var lite sliten. Han gick ta det lugnt en vecka efteråt och känns fin igen.
I den starten slutade Fuzz trea bakom 2 Dreams Take Time som blir storfavorit även denna gång.
– Normalt sett blir det tufft att rå på de bästa och jag kör för en slant i första hand. Å andra sidan är Fuzz en häst som kommer att vinna lopp snart och då kan oddset mycket väl bli högt. Skulle favoriterna komma bort av någon anledning kan det vara dags redan nu. Jag räknar i alla fall med att han är klart förbättrad gentemot senast.
Så det kan vara värt att satsa några kronor om han skulle stå i drygt 40 gånger pengarna som senast?
– Ja, det tycker jag. Han är en typisk sådan häst som verkar vara lite bortglömd bland spelarna.
Så högt blir inte oddset på 2 Bolt i den avslutande V86-avdelningen. Hästen har redan vunnit två gånger i år till 16,8 respektive 8,6 gånger pengarna, men nu fått stryk fyra gånger i rad.
– Han har varit bra ändå från svåra utgångslägen som gjort att jag fått backa sist två gånger i rad. Sedan har hästen svarat för rejäla avslutningar i spåren i skymundan så formen är jag inte ett dugg orolig för. Nu fick vi äntligen ett passande spår, säger Hanné och låter synnerligen förhoppningsfull.
– Han är relativt startsnabb, dessutom stark och rejäl så jag kommer att köra offensivare den här gången. Jag tror att vi har hygglig segerchans.

Överlägsen ”räddningsplanka”
Stallet plockar även ut 1 Maardam i lärlingsloppet (V86-5) där Mikko Jourio sitter upp i sulkyn.
– Jag har nyligen tagit hem henne från en snäll amatör i Norrland med tanken att betäcka henne till sommaren. Hon får göra några starter och kan förhoppningsvis tjäna lite pengar, men är ingenting för spelarna.
Det körs ju även ett lopp efter V86-spelet och skulle inte utbetalningen för de Hanné-trogna kommit tidigare så kan det vara dags då.
Det handlar om galopplystne 9 Causton som gjort bort sig i 12 av karriärens 16 starter. De gånger han travat hela vägen har det emellertid blivit seger.
– Tyvärr har han problem med benen och är väldigt knepig. Ena dagen kan han kännas kanonfin för att vara katastrof i nästa. Det är synd eftersom hästen är enormt stark och rejäl. Skulle han ha en bra dag och stå på fräscha ben så tror jag att han är överlägsen här, tipsar Solvallas mest spelvärde kusk.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.