Inför V86 Superjackpot: Det blir spännande på onsdag, säger Admir Zukanovic

109

Det blir spännande på onsdag, säger Admir Zukanovic

Admir Zukanovic. Foto av DANIEL LARSSON

Vintern hänger kvar över Sverige. 
Men för en av Åbytravets största tränare är det vår i luften. 
– Man ser på hästarna, i hullet och i pälsen, att de mår mycket bättre. Det blir spännande på onsdag, säger Admir Zukanovic som selar ut tre högintressanta deltagare till veckans superjackpotkryddade V86-omgång.

Väderprognoserna för veckans två V86-banor Solvalla och Åby talar om minusgrader under onsdagskvällen.
Men med nästan 13 miljoner kronor tillfört i åttarättspotten finns alla förutsättningar för att temperaturen på det spelmässiga planet ska nå kokpunkten.
En sällsynt superjackpot står för dörren och ATG uppskattar att en ensam vinnare kan få 21 miljoner kronor, i sådana fall en dubblering av vinstrekordet på V86.
En av nyckelpersonerna i omgången är Admir Zukanovic som är inne på sin tredje säsong som professionell tränare och ansvarig för hårdsatsande stall Dencos tävlingsverksamhet.
– Jag kan inte säga att jag var nöjd med resultaten förra året, vi har mycket högre krav än så. Det kändes som att vi hade stolpe ut mest hela tiden och de sista fyra månaderna fick vi stora problem med infektioner och dåliga blodvärden, summerar Zukanovic 2017 där stallet landade på 3,9 miljoner kronor insprunget och 13 i segerprocent.
Att jämföra med 4,4 miljoner och 18 i segerprocent under debutåret.
– Tittar man bara på hästmaterialet så ser det väl snarast lite sämre ut på förhand i år. I fjol hade vi flera bra fyraåringar att hoppas på, nu har jag nästan inga så de pengarna ”försvinner”. Men huvudsaken är att hästarna får vara friska, då ska vi kunna toppa de siffrorna ändå. Dessutom har vi flera tvååringar att hoppas på till slutet av säsongen. Det är fem stycken i första kullen efter Solvato som ska bli oerhört spännande.
Vad gäller dagsstatus på stallets starthästar så låter Zukanovic däremot betydligt nöjdare.
– Jämfört med ett par månader sedan då infektionerna gick runt så är det stor skillnad. Man ser på hästarna, i hullet och i pälsen, att de mår mycket bättre nu. De flesta är igång och tränar och känns allmänt starkare och piggare i jobben.
– Sedan tar det tid att komma tillbaka. En häst som haft problem med sina blodvärden i fyra månader går inte att vila två veckor och sedan börja starta. Man kan väl säga att det tar fyra månader att få tillbaka dem i full form också.
Så man kan säga våren nalkas extra mycket för stall Denco och Admir Zukanovic?
– Ja, så känns det verkligen. Jag hoppas på några riktigt roliga månader framöver.

Det blir spännande på onsdag, säger Admir Zukanovic
Närmast i tid ligger alltså onsdagens V86-omgång där man har hästar i tre avdelningar.
Först ut är V75-härdade 3 Valentino Strix (V86-1), som gör årsdebut och dessutom första starten som valack.
– Det gick inte att ha honom som hingst längre. Den som följt hästen kanske sett att han sprungit med ”fem ben” i vissa lopp, dessutom har han skrikit och försökt betäcka i volten. Senaste loppet blev droppen då han inte var det minsta intresserad av att tävla.
Har hästen förändrats efter kastrationen?
– Ja, det är mer harmoni i honom. Han är betydligt lugnare, smidigare och mer peppad. Det verkar ha gjort honom gott, han börjar komma på rätt köl igen. Tidigare sprang han mest och gnäggade i jobben, nu är han fokuserad och går att köra på två fingrar.
Hur är han förberedd inför comebacken?
– Han är rejält tränad. Eftersom hästen hade fräschörproblem tidigare i karriären så vågade jag inte trimma honom så hårt i jobben under uppehållen, men det har jag gjort nu. Han har fått mycket fler hårda jobb jämfört med tidigare comebacker. Däremot har vi inte kört speciellt fort, bara några intervaller där han var laddad och fin.
Det låter som att han kan vara värd att passa?
– Jag hoppas att han ska kunna prestera bra direkt, sedan hur långt det räcker beror helt på hur loppet blir kört. Han kan gå en rejäl avslutning sista 600, det är bara att hoppas att tempot innan varit passande.
Några ändringar i utrustning eller balans?
– Vi tar bort jänkarvagnen nu när det är voltstart och byter murphybländaren mot ett helstängt huvudlag. Hovarna håller för barfota, men eftersom det ska bli kallt får han troligen fortsätta med skor.

Vill ha klar luft
Nästa häst ut är 5 Rushlight Face (V86-3) som sina fem år till trots bara hunnit med sju starter, varav tre slutat med seger. Senast sviktade han emellertid från ledningen som favoritspelad.
– Det är en stor och tung häst och blivit lite sen. Han har lite problem med sin hals och är känslig för fuktig luft, det var det som fällde honom senast. Han kommer betydligt bättre till sin rätt när det är klart och kallt så egentligen skulle han väl tränas i norr istället för här på västkusten. Men nu ska det ju bli kallt i veckan så jag hoppas att det blir hans förutsättningar.
Senast var första gången han sprang i ledningen, byter ni taktik nu?
– Nej, hästen trivs bäst med jämnt, hårt tempo så för min del får han gärna köras i spets om han skulle nå dit igen. Det är en häst med kapacitet som räcker långt i klassen.
Några ändringar där?
– Nej, det blir vanlig vagn, skor och öppet huvudlag som på slutet.

”Vunnit efter paus flera gånger”
Stallets sista kort är 10 Caddie Jo (V86-5) som riskerar att bli av med nästan samtliga startpoäng om han skulle misslyckas på onsdag.
Betyder det att ni vässat extra i jobben inför det här?
– Nej, det har jag inte gjort. Men det är en häst som brukar svara för bra insatser efter vila även med vanliga rutinjobb. Inför senaste vinsten hade han också varit ifrån och hästen är förberedd på samma sätt nu med ett lite snabbare jobb i fredags då han kändes fin.
Har du koll på att han har tagit fyra av karriärens sju segrar efter mer än en månads uppehåll?
– Jag hade inga exakta siffror, men vet att han vunnit efter paus flera gånger. När han får starta för tätt kan han bli lite less, det var vad som hände i de senaste starterna.
Ändrar du något där?
– Nej, han går som i senaste starten.
Hur påverkas dina hästar om banan blir tungsprungen?
– Inte negativt som jag ser det. Valentino är väl mest effektiv på fast bana, men har vunnit när det varit krävande. Rushlight tog en seger i snöstorm, för hans del är luften viktigast. Caddie tog sin senaste seger på tung bana så det är absolut ingen fara.
Det låter som tre spännande bud för V86-spelarna, vem tror du mest på själv?
– Då måste jag säga Rushlight eftersom han är den som varit igång på slutet och har läget. Men jag hoppas som sagt att de båda andra ska kunna prestera bra också. Det ska bli intressant att se dem efter sina uppehåll, speciellt Valentino, säger Admir Zukanovic.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.