Inför V86®: Svanstedt om sin nya reklamhäst – ”Åker till Solvalla för att vinna – rycker alla skor”

51

Inför V86®: Svanstedt om sin nya reklamhäst – ”Åker till Solvalla för att vinna – rycker alla skor"

Hon är en talang utöver det vanliga och är obesegrad felfri.
Cash And Carry kan bli Anders Svanstedts nya reklamhäst och nu får hon sitt elddop i Margaretas Tidiga Unghästserie.
– Det är en fruktansvärt bra häst. Vi åker till Solvalla för att vinna och jag försöker att hitta en extra växel för att göra det. Därför rycker vi alla skor för första gången, säger Anders Svanstedt.

Solvalla bjuder på högklassig travsport i onsdagens V86-tävlingar. En omgång som präglas av Margaretas Tidiga Unghästserie där flera av landets bästa tre- och fyraåriga hästar gör upp om de digra prispengarna (300 000 kronor i förstapris i varje Margareta-lopp). En som tar sikte mot den feta prischecken och spänner bågen är Anders Svanstedt. Han har tränat fram en riktigt bra häst i det fyraåriga stoet Cash And Carry som har vunnit fyra lopp på fem starter.
– 10 Cash And Carry (V86-7) är någonting alldeles extra. Hon har ruskigt hög kapacitet och tycker det är roligt att springa fort. Jag har bara sju starthästar och att få fram en sån här häst betyder mycket. Det är värdefullt att man får synas litegrann, säger Anders Svanstedt.
– Jag sa tidigt att det här är något utöver det vanliga och hon har utvecklats i travet och blivit bättre i sitt temperament som vi har jobbat med. Jag har aldrig tryckt av henne och vet egentligen inte hur fort hon kan springa nu när hon har blivit mer stabil.

”Hon bara försvann – visade fighterhjärta”
Hästägare hos Axevalla-tränaren köpte Cash And Carry på Menhammars auktion förra året när hästen var tre år och ostartad. Det blev succé direkt när hon började tävla för Anders Svanstedt och vann sina första lopp överlägset med krafter kvar. Efter en galopp bakom startbilen i den tredje starten har det därefter blivit ytterligare två raka segrar. Inför senaste starten hade hästen varit struken för dåliga blodvärden. Men trots en liten paus bekom det inte Cash And Carry speciellt mycket. Hon rundade sina konkurrenter från spår tio i V86 och vann på ett imponerande sätt från dödens.
– Vi kom igenom lite för bra från bakspåret och jag fortsatte framåt. Det blev dödens i ett tufft tempo och när ledaren schabblade till med travet så tryckte jag till för att komma till ledningen innan sista sväng. Jag hade hur mycket som helst att åka med och hon bara försvann ifrån de andra.
– Sedan stannade hon väl till lite i sin ensamhet men när de andra kom bakifrån så tog hon bara i lite mer och visade att hon ville vinna. Då visade hästen ett fighterhjärta som hon inte har behövt visa förut då hon har varit så överlägsen. Hon var bättre än jag trodde hon skulle vara med tanke på att hon hade varit sjuk och haft en infektion innan, menar Anders.
Och fortsätter.
– Det känns kul att ha en sån här bra häst som inte är så lätt att få tag i för en liten tränare. Vi köpte henne för en relativt billig peng, 130 000 kronor, sent som treåring på auktionen och hon lovar ju mycket mer än de 170 000 kronor som hon nu har sprungit in.

”Inget lopp man vill köra preparé i”
På onsdag är det dags för en resa till Stockholm och Solvalla för Cash And Carry för att möta sitt tuffaste motstånd hittills i ett av Margareta-loppen. Hon har spår tio i loppet för fyraåriga ston och tränare Svanstedt väljer nu att dra en spännande växel.
– Hon är väl den som är minst rutinerad i loppet och har gjort minst antal starter. Men samtidigt vet jag vilken kapacitet min häst har och hon utvecklas hela tiden och blir bättre för varje vecka som går, säger Svanstedt.
– Nu är det överlägset det tuffaste loppet som hon har varit ute i och tanken är att hon ska gå barfota runt om för första gången. Det är ändå 300 000 kronor i förstapris i och det är inget lopp man vill köra preparé i. Vi åker till Solvalla för att vinna och jag försöker att hitta en extra växel till för att klara av det. Därför rycker vi skorna nu när hästen känns så jättebra och jag tror att hon klarar av det. Jag skulle bli förvånad om hon inte gör det.
– Spår tio är jag nöjd med och det var nog hennes topp två av spår ifall jag hade fått välja. Hon får gå iväg som hon vill från början och jag brukar låta henne bestämma de första 300 till 400 metrarna. Så får vi se vart hon hamnar och ta nästa move efter det.

”Vill jättegärna vinna loppet”

Hur känns hästen annars i träningen efter senaste starten?
– Vi tränar bara tung träning med intervaller i långsamma farter. Det är inte en sån häst som man bränner av på rundbanan och vi jobbar ganska mycket med att hålla henne reglerbar. Hon är annars naturligt laddad och taggad och det kommer aldrig att försvinna, men det är under kontrollerade gränser. Jag vet vart jag har henne, säger Anders Svanstedt som förutom balansändringen inte gör några andra ändringar.
– Nej, i övrigt kör vi samma som tidigare. Jag vet att jag har en jättebra häst som är beredd att gå en bra tid. Sedan får vi se hur det löser sig från det här läget. Jag vill ju jättegärna vinna loppet när det är 300 000 kronor i förstapris och sedan är det meningen att vi ska prova henne i ett kval till Stochampionatet.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.