Inför V86: Tangen Haap och Björn Karlsson

79

Tangen Haap och Björn Karlsson

Kungarna är tillbaka.
På onsdagen startar säsongen för Tangen Haap och Björn Karlsson.
Regerande mästare i Elitkampen.
– Den vinsten förändrade mitt liv, säger kallblodsspecialisten inför årsdebuten på Bergsåker.

På ett regnplågat Solvalla sista söndagen i maj fick Björn Karlsson uppleva något han fantiserat om sedan barnsben.
Efter en invändig drömresa i stenhårt tempo spurtade Tangen Haap förbi den samlade nordiska kallblodseliten och skrällde hem Elitkampen.
Karlsson skrek ut sin glädje över mållinjen och var synbart tagen då han intervjuades efter loppet.
– Det är väl enda gången i livet som jag har blivit mållös. Men det var min livsdröm som slog in. Just Elitkampen är det lopp som jag alltid velat vinna. Det är då alla storfräsarna är med och det är många som haft bättre hästar än Tangen Haap men aldrig lyckats vinna, säger Björn Karlsson och minns tillbaka:
– Det var en konstig känsla hela dagen. Jag brukar vara sur och besvärlig inför tävlingar, men då tyckte jag mest det kändes lattjo. Den starkaste känslan var faktiskt inte från loppet utan från provstarten. Jag hade inte kört honom barfota på ett år och när jag körde till framför publiken så kände jag att den där kicken fanns där. Sedan stämde allting i loppet. Det var lite overkligt allting.
Hur ofta tänker du tillbaka på det loppet?
– Som vädret varit den här vintern har jag tänkt på det nästan varje dag. Definitivt varje gång jag ska ut och köra Tangen Haap. Det är en helt annan känsla när jag tränar eller värmer honom efter den segern, nu är hästen som Jesus för mig. Någon som har gett mig så otroligt mycket.
Hur har segern i Elitkampen påverkat dig som person?
– Den vinsten förändrade mitt liv. Jag tycker att man är tryggare i arbetet man håller på med. Den där stressen som alla har som ska tävla, den har försvunnit. Går det dåligt så tar jag inte lika hårt på det. Jag vet att vi nådde dit vi alltid har siktat, det gör att man mår bättre som människa.
– Sedan tycker jag att jag får mer respekt. Både i loppen och utanför. Jag minns när jag åkte ut i defileringsvolten till ett lopp i Östersund i januari. Då säger Ulf Ohlsson ”Jaså, du är med. Då vet man att man inte vinner”. Sitter jag i ledningen så är det sällan någon som provar att köra till längre, så har det inte varit tidigare. En del kanske är inbillning, men det är min känsla i alla fall, säger Björn Karlsson.

Längtar till Finland
Senast Tangen Haap syntes på tävlingsbanan var i november.
På onsdagen sker startskottet för årets säsong i ett sprinterlopp på Bergsåker.
Detta i en omgång där det vankas jackpot på V86® med uppskattningsvis 14 miljoner kronor till en ensam vinnare.
En säsong som har två stora mål.
– Givetvis ska vi göra allt för att försvara titeln i Elitkampen. Därför kommer jag att spara på barfotakörningen till Solvalla, precis som i fjol. Sedan är jag väldigt sugen på att få revansch i Nordic King i Härmä under midsommarhelgen. Det var en helt magisk upplevelse att komma dit i fjol; en nybyggd bana med en standard vi inte har i Sverige som låg vid en hotellby med ett tivoli mitt ute i skogen. Alla var oerhört gästvänliga och publiken var underbar. Jag längtar verkligen tillbaka dit också.

Extra hungrig efter vila
Men även om Karlsson sparar på balansen så är onsdagens lopp inte bara en transportsträcka mot större uppgifter.
– Han började vintern med en månad på Alebäck. Det var första gången han fick betäcka och det verkade han tycka var skoj och trevligt. Han kom hem i början på december och har känts fin hela tiden. Det är världens lataste häst att träna, han kan stanna mitt i en intervall för att lukta på en bajshög, men det positiva är att hästen inte kräver lika mycket träning nu som du han var yngre. I fredagsjobbet vrålade jag rejält på honom för att få ett kvitto var hästen stod och då accelererade han uppför hela backen. Det var en härlig känsla och gav precis det kvitto jag ville ha. I och med att vi har tränat på is hela vintern så kommer han säkert att vara lite seg i benen, men psykiskt brukar han vara extra hungrig och alltid göra bra lopp efter vila. Han vann ett lopp med samma förutsättningar på Bergsåker i årsdebuten 2017 och jag kan lova att hästen är bättre nu än han var då. Men motståndet är förstås tuffare den här gången.

Tror på seger och varnar för en skräll
Hur ser du på uppgiften?
– Jag måste prova från start och försöka övertala Oskar (Kylin Blom) att Art Kjarvald är bäst i rygg så att han släpper till oss. Skulle vi få svar försöker jag nog backa ner i rygg, men går inte det så är jag inte speciellt orolig för dödens eftersom jag räknar med att Tand Kraft kommer fram och avlöser. Sedan får vi se om vi kan hålla undan för Ängsborken och Tekno Eld, som är två otroliga talanger som kommer att tillhöra toppen i många år.
Det låter som att du har läst på loppet ordentligt…
– Ja, självklart. Det är den fördelen jag har gentemot toppkuskarna. Kör man bara två lopp i veckan så måste man försöka dra nytta av det och göra sin läxa.
Hur skulle du ranka de fyra främsta i loppet?
1. Tangen Haap
2. Tekno Eld
3. Ängsborken
4. Art Kjarvald
Du tror alltså på seger?
– Ja, efter fredagsjobbet gör jag det. Men Tekno Eld blir en tuff konkurrent, både på onsdag och under resten av säsongen. Han såg stark ut i sina starter i fjol, gick bra i Norge senast, och nu vet jag att Persson kunnat träna hårdare i vinter. Så den som inte tror på oss måste passa den, tipsar Björn Karlsson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.