Inför V86: The Big Bang trivs bäst under sadel

33

Inför V86®: The Big Bang trivs bäst under sadel

The Big Bang gillar monté.
Alla åtta segrar är tagna med en ryttare på ryggen.
På onsdag startar han på V86 i Lindesberg som klar favorit.
– Han känns fin i träningen, har fin form och jag är positiv, säger hästens tränare Tommy Enberg.

Tommy Enberg driver ett litet stall med bara sex hästar på sin träningslista. För att fylla ut veckorna och bättra på ekonomin hjälper han till hos Svante Båth och Marko Korpi.
– Just nu har jag dragit ner lite på extrajobben. Jag har känt mig lite trött och gick till läkaren för att kolla vad det var. Jag fick testa konditionen på en cykel och efter 4 minuter var jag helt slut. Jag har fått göra en ballongsprängning på hjärtat och det känns redan bättre. Vi har en fantastisk sjukvård i Sverige som vi ska vara rädda om, säger Enberg.
För tillfället hjälper han till hos Svante Båth en dag i veckan och är med och kör snabbjobben.
– Det är ordning och reda och bara att sätta sig upp i sulkyn. Visst är det en härlig känsla att få köra hästar av den kalibern som Svante har och jag ser det både som ett bra jobb och en hobby.

”Måste tro på honom igen”
I det egna stallet är det The Big Bang (V86-3) som är den stora stjärnan. Han har vunnit 8 segrar på 31 starter och alla är tagna i monté.
– Det kanske låter lite märkligt, men jag visste redan som tvååring att han skulle bli en bra montéhäst och det har ju onekligen slagit väl ut så här långt.
Vad är det som gör honom så bra i monté?
– Han har storleken och är lite småtrög och sedan har han lite svårt att få plats och den typen av hästar brukar känna sig lite mer fria utan sulkyn. Sedan är han inte så gammal, han är ju bara fem år. Många väljer att starta sina hästar i monté när de är äldre och då brukar det ofta bli bakslag och bara ett fåtal starter.
Vad är hans styrka?
– Han har väl egentligen det mesta. Han är stark, snabb och sedan har han ett bra löphuvud.
Hur ser du på hans fortsatta utveckling?
– Jag har lagt om träningen på honom sedan en tid tillbaka och han har blivit starkare och sedan har jag låtit honom växa in i klasserna och inte matchat honom så tufft utan i egen takt. Han är hållbar och jag hoppas förstås att det här bara är början.
Vad tror du om onsdagens uppgift?
– Jag har väl inte jättebra koll på några av konkurrenterna, men jag måste tro på honom igen eftersom han är så pass bra. Han fick prova att tävla barfota runt om senast och det slog väldigt väl ut och höjde honom ännu ett snäpp. Han har tävlat så tidigare, men det var ett bra tag sedan och då var han inte alls i samma form som nu.

Föregående artikelFem tippar V75 till Halmstad 10 juli 2021
Nästa artikelInför V75/Sprintermästaren (torsdag): ”Önas Prince känns som en tickande bomb”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.