Inför V86: Walmanns stjärnor i fokus

208

walmann

På onsdag är V86 tillbaka på Solvalla och omgången sparkas igång direkt med en jackpot.
Rent sportsligt bjuds det på unghäststjärnor i Sommarfavoriten och Roger Walmann selar ut sina topptreåringar.
– Mythical Fortune är min bästa chans i omgången, säger han.
Efter några veckors sommarturné på olika landsortsbanor är V86 återigen tillbaka i huvudstaden. Omgången kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem åtta miljoner kronor, enbart på åtta rätt.
Tävlingarna går i unghästarnas tecken där flera av landets bästa treåringar visar upp sig i Sommarfavoriten, både för hingstar och ston.
Roger Walmann har starka segerkandidater med i båda dessa lopp och Solvalla-tränaren har intressant information att lämna.
– Först vill jag säga att när det gäller båda mina ston, Mythical Fortune och D’One så har de fått ta det lite lugnt efter senaste starterna. De har kval till E3 som sin nästa stora uppgift för båda och vi har inte vässat till dem så att de har toppform redan nu. Därmed inte sagt att de inte är tränade, för det har de gjort hela tiden och de har absolut inte stått över för något, säger Roger Walmann.
– Förhoppningsvis är jag fel ute men jag förväntar mig inga jätteprestationer i loppen på onsdag.

”Väldigt dålig på att springa i ryggar”
I Sommarfavoriten för ston, V86-1, startar Mythical Fortune, som kommer från en övertygande seger, samt snackhästen D’One som tog fyra raka segrar innan hon senast blev trea i E3-finalen.
– D’One var ju jättebra senast. Hon fick gå tufft i dödens och gjorde ett fantastiskt lopp. Hon har tränat på bra efteråt och känns fin, säger Walmann.
– Nu är det bakspår och det är första gången som hon har det i lopp och det är ett frågetecken då hon är väldigt stänkrädd. I träningen gillar hon inte att springa i ryggar även om vi övar på det hela tiden. Hon är väldigt dålig på att springa i ryggar och galopperar mycket då så det är ett problem.

”Vann åkandes senast”

Mythical Fortune då, som har vunnit i hälften av sina åtta starter, är en bättre chans alltså?
– Ja, det tycker jag absolut. Det är min klart bästa vinstchans i hela omgången. Hon vann åkandes senast med krafter kvar och hon har vunnit de flesta loppen när hon har gått felfritt. Tyvärr slog hon på en galopp i kvalet till E3 annars hade hon nog tagit en finalplats. Hon är rätt så snabb ut och har ett perfekt läge.
– Båda mina treårsmärrar är jättefina och jag vill inte byta dem mot någon annan i loppet. Men jag håller Mythical Fortune som den bästa hästen av mina två.

Bland de tio bästa i kullen
I Sommarfavoriten för treåriga hingstar har Walmann Carelin till start. Hästen kommer från en övertygande seger efter att dessförinnan galopperat bort sig i E3-finalen.
– Carelin (V86-5) är en mycket fin häst som framförallt är väldigt stark. Det är hans bästa egenskap. Jag tycker att han är så pass kapabel att han ska kunna vara en av de tio i kullen som är med och gör upp i de största loppen framöver. Kriteriet i höst är det stora målet.
– Nu har han fått det för honom sämsta läget han kunde få med innerspår bakom bilen. Kusken får ta det väldigt lugnt och bara sitta och hålla i honom de första trehundra metrarna och köra felfritt. Men skulle han sköta sig är han med och gör upp om det. Felfri är det bra chans och vi gör inga ändringar på någon av treåringarna, säger Roger Walmann.

Du har ytterligare tre hästar till start inom V86. Chanserna där?
– Yorkshire (V86-4) letar efter formen och hon har varit mycket brunstig i sommar. Hon tränar annars bra och kanske kan göra ett bra resultat här men jag tror inte att hon vinner från 20 meters tillägg.
– Quarantine och Isinbajeva (V86-8) är två bra sprinters för sin klass men jag har svårt att se att någon av dem bara ska vinna. Det är lite fördel för Quarantine som väl kanske har lite chans och det är väl hon som man i så fall ska ta med i beaktning.

Michael Carlsson