”Inleder med två stenklara spikar”

64

Unghäststjärnor visar upp sig i eftermiddagens Grand Slam 75.

Coin Perdu och Vainqueur R.P. är stenandes klara.

Sedan finns det ett och annat guldkorn som får upp utdelningen i övriga lopp.

Sporten står i fokus i dagens Grand Slam 75-tävlingar på Färjestad. För två veckor sedan blev en vinnare ensam med sju rätt och belönades då med 15 miljoner kronor. Jag tvivlar starkt på att det blir sådana summor i dag, även om unghästar kan skifta fort i formen.

Det är dags för högklassiga E3-uttagningar där kulltopparna gör upp om en plats i finalerna om två veckor på Bergsåker. Det finns säkert de som försöker att fälla den obesegrade supertalangen Coin Perdu i inledningen. Men absolut inte jag.

Kolla bara loppet senast som han vann då han bollade med konkurrenterna på nytt. Och försök att leta fram hur lyrisk Erik Adielsson var efter loppet då han uttryckte sig vara ”läskigt nöjd” med hästen.

Jag pratade med tränaren Svante Båth i veckan som var helnöjd med sin stjärna, tyckte han var läcker senast och har tränat kanonbra efteråt. Svante, som är en försiktig general, menade dock att det inte blir någon ”Walk in the park” den här gången då motståndet är tuffare. Men det spelar ingen roll.

Hur de än vrider och vänder på det här loppet så vinner Coin Perdu sin åttonde seger i åttonde starten och det blir spännande att följa det här råämnet på hans väg mot eliten, för en stjärna är han redan.

En segermaskin som inte går att slå dyker upp även i den andra avdelningen på Grand Slam 75. Det är Vainqueur R.P. som ståtar med fem raka segrar och som totalt har vunnit sju lopp på åtta starter. Han tränas sedan i år av Frode Hamre efter försäljning från Svante Båth till norska ägare.

Senast imponerade hästen stort då han vann ett större lopp i norska Jarlsberg från utvändigt om ledaren. Gången innan vann han överlägset på Åby för Björn Goop och när jag pratade med Frode Hamre i veckan blev jag helt säker.

Enligt Hamre är det här en topphäst som har allt och som utvecklats ytterligare och känns ännu bättre nu än han gjort tidigare hos honom. Björn Goop sitter upp igen och hästen gör slarvsylta av det här gänget.

Dags att fälla favoriter …

Efter de här två stenklara vinnarna är det dags att fälla lite favoriter för att få upp utdelningen.  Mika Forss är en mycket duktig kusk vilket vi såg så sent som i onsdags på V86. I den tredje avdelningen kör han Callela Lisbeth  som jag har varnat för tidigare i den här spalten, då det var V75 i Helsingfors.

Det är ett jättefint sto som då var fyra från spår tolv. Och senast följde hon med bra i ett stentufft gäng under elitloppssöndagen som fyra. Är inte så hårt betrodd i skrivande stund men, värd att bevaka och ett givet streck. När hon vann för tre starter sedan slog hon en bra häst i Finland ska tilläggas.

Noteras skall också att det blir barfota runt om för första gången på Svante Båths Calamara’s Girl.

Vann enkelt från dödens

Pane Vino är inte bara en mycket bra italiensk restaurang i Stockholm. Det är en även en väldigt lovande treårig travhäst som har börjat karriären på bästa sätt.

Han har haft dåliga utgångslägen i de två senaste starterna, men avslutat strålande från kön via snabba slutvarv. Det återstår att se hur pass snabb ut han är om han kan försvara innerspåret. Lyckas han med det är det toppchans att vinna.

Men det är även mycket bra chans bara han tar sig ut, då han för tre starter sedan vann enkelt från dödens med krafter kvar.

Varning dock för Mellby Fire som tränare Nurmos håller högt men som inte har fått till det i de två senaste starterna. Är snabb ut bakom bilen och när han vann för tre starter sedan spurtade han strålande via ett rykande upplopp och hann fram till seger trots att han hade långt fram vid upploppets början.

Roger Walmann har tränat många toppston i sin karriär och nu kan han ha fått fram ännu ett i Dibaba. Det toppstammade stoet är obesegrad efter tre starter och det här kan bära långt, mycket långt.

Hon har såklart toppchans att vinna, speciellt eftersom hon har på förhand värsta konkurrenten, White Lightning, på utsidan. Den sistnämnde är under kraftig utveckling och var strålande bra vid segern i Guldstoet senast.

En tung favorit återfinns även i den sjätte avdelningen där Vamp Kronos var oerhört imponerande i den senaste starten då hon krossade allt på Solvalla och vann överlägset.

Är hästen lika bra igen får de övriga köra om andrapriset.

Fyra andraplatser på fem starter

Den avslutande avdelningen är även det ett jättefint lopp. Här finns vinnarhästar som Calle Crown och Lucifer Lane som båda imponerade stort senast. Neelix kan också bli svårtuggad om han når ledningen men jag vill lyfta fram en kantboll i Capitol Hill.

Hästen har gjort fem starter och tagit fyra andraplatser men varit riktigt bra. Det är som Svante Båth säger otroligt att hästen inte har vunnit lopp ännu med tanke på vilka prestationer han har gjort.

Men nu kan det bli andra bullar. Det blir barfota runt om, jänkarvagn och rycktussar för första gången. Hör på den! Man har provat rycktussar i ett jobb med god effekt och de här ändringarna låter mumma och nu kan det mycket väl vara dags för hästen att ta sin första seger.

GS75 från Färjestad sänds klockan 15.30 i TV12.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 5 Coin Perdu (1–3)

GS75-2: 6 Vainqueur R.P. (7–5)

GS75-3: 7–4–10–5–2–1–8 (3–6)

GS75-4: 1–3–8–7–4–6 (9–2)

GS75-5: 6–7 (9–4)

GS75-6: 9–6 (2–1)

GS75-7: 4–1–6–5–7–9–10 (3–2)

1 176 rader/1 176 kronor

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet