Intervju med Johan Untersteiner inför V86 6 november 2013

283

image

499 segrar i sulkyn.
Onsdagen kan bli jubileumsdag för Johan Untersteiner.
– Jag hoppas att Prawns kan ge mig segern, säger världsrekordkusken inför veckans jackpotförgyllda V86-omgång.
Han vann det första lopp han körde.
Fem år senare blev han världens snabbaste kusk genom att styra Giant Diablo till världsrekordet 1.08,5/1 609 meter.
När Johan Untersteiner får välja ut de segrar han minns bäst av sina 499 är det dessa två han nämner först.
– Första loppet kommer jag absolut ihåg. Hästen hette Enrico Abb och jag kände honom väl eftersom jag kört honom i flera utbildningslopp. Vi vände upp från start, så stod han still och studsade i galopp. Som tur var blev det omstart, det var någon som hade tjuvat.
Datumet var 22 januari 2002 och loppet öppet enbart för amatörkuskar, det var nämligen med sådan licens som då 17-årige Untersteiner inledde karriären.
– I andra starten kom vi iväg klockrent från tillägg och hittade ner i andra ytter. Det måste ha varit 2 600 meter, favoriten stötte bakifrån 1 100 kvar och jag svarade, rundade fram i dödens. Över upploppet stod mellan oss och ledaren, 100 kvar kopplade vi greppet. Jag gjorde min första segergest med stor häst. Det var stort, väldigt stort.
Ur ett mindre subjektivt perspektiv är givetvis segern på The Red Mile i Kentucky, USA, 6 oktober 2007 oändligt mycket större. Giant Diablos värdsrekord skakade en hel travvärld och står sig än i dag.
– Jag minns egentligen allt från loppet, i stort sett kommer jag ihåg hela den dagen, säger Untersteiner oh berättar:
– Giant Diablo kunde vara väldigt besvärlig, men den här gången hade hon en sådan dag när hon var helt harmonisk. Vi tog en lugn provstart och jag kunde skritta mot bilen, det var inte vanligt med henne. I USA har man ingen nedräkningsklocka utan säger till när starten är redo. Hon var snäll som ett lamm, vi kom till ledningen och jag släppte till Vivid Photo. Jag hade hört på ryktet att kusken skulle köra hårt hela vägen.
Det stämde. Roger Hammer satte upp världsrekordfart bakom sin Hambletonian-vinnare och nådde halva distansen på 1.08,6.
– Det gick verkligen fort. Jag kände på långsidan att jag hade fullt sjå att hänga med. 700 kvar gled Campbell ut från tredje-fjärde inner med sin häst och då var jag i en valsituation. Jag hade sett rätt så mycket lopp därifrån, varit där hela veckan och fått uppfattningen att det brukade kosta mer än det smakade att attackera så tidigt. Så jag gjorde en chansning och satt kvar. Jag vet att ägaren Tommy Jacobsson svor på mig i det läget, något i stil med ”Vad gör grabben?”. Men 100 meter senare kände jag att ingen bakom kunde hänga med. Jag kunde glida ut i andra ytter i utgången av svängen och vänta med attacken ytterligare en bit. När jag vred ut så gick hon förbi på ett steg.
– Efter loppet ville hon inte stå still och kunde inte stanna i vinnarcirkeln, när vi skrittade var alla där, Roger, pappa, Tommy, och de skrek att det var världsrekord.

E3-vinst till 141 gånger pengarna
Men alla segrar är förstås inte lika ihågkomna. Ett litet test visar att det finns vissa luckor även i den untersteinska minnesbanken.
Kommer du ihåg din andra seger?
– Nej det gör jag nog inte – jag har en pärm hemma där jag sparat de tio första segrarna med målfoto och tidningsutklipp, men kommer inte på det nu. Jag vet att jag vann ett par lopp till med Enrico Abb, men är osäker på om det var andra loppet.
Rätt svar: Scared Stiff på Jägersro 25 juni 2002.
– Hästen kommer jag ihåg, och ägarna. Och kanske loppet också nu när du säger det. Jag tror att det var en ganska misslyckad styrning. Vi blev hängande i tredjespår och körde fram i dödens, men hästen var oväntat bra och avgjorde ändå.
Minns du de två högsta odds du vunnit till?
– Det högsta måste varit Conrads Epilog i E3-finalen, han gav väl 130 gånger pengarna.
– Den andra är svårare, var det på Solvalla?
Nej.
– Eskilstuna?
Nej.
– Då ger jag upp.
Rätt svar: Conrads Epilog 141 gånger pengarna på Romme 080816 och Silverbucken 65 gånger pengarna på Örebro 070419.
– Silverbucken minns jag, den körde jag flera gånger, men inte att vi vunnit till så högt odds.
Hur många lopp har du vunnit med en halv miljon kronor eller mer i förstapris?
– Det måste vara sex stycken. Tre E3- och två Breeders’ Crown-finaler. Plus vinsten med Noble Knight i EM för treåringar. Men mina två största prischeckar har jag faktiskt tagit som tvåa, 1,4 miljoner i Oaks och 900 000 i Europaderbyt.
De övriga fyra vinnarhästarna var?
– Stepping Space, Mellby Briolett, Nursery Rhyme och Mermaid Ås.
Vem tar du seger 500 med?
– Hehe, det är inte lika lätt att säga. Jag hoppas att jag tar den på onsdag i alla fall. Det ska vara med Prawns, eller Rosy Cheeks i sista loppet. Det är i alla fall mina bästa chanser, säger Johan Untersteiner och rundar av med att berätta om sina V86-styrningar:
6 M.T.Harmony (V86-1) gör det bra, men slår inte det här gänget. Jag smyger med och försöker få med en fin peng.
9 Just Flying By (V86-2) har faktiskt lite uppåtform för dagen och var jättebra senast då vi testade henne barfota för första gången. Det blir samma igen och hon är snabb i spurten. Men det är skillnad att bara möta ston i Örebro och hingstar på Solvalla så jag misstänker att det ändå blir svårt att fälla hela fältet.
6 Rosie’s Warrior (V86-6) har gjort en start i vår regi och var helt okej då. Hon är ändå lite svårbedömd fortfarande och får visa att hon duger mot Solvallahästar innan jag vågar se henne om ett segerbud.
1 Prawns (V86-7) var lite ur form senast efter att ha startat tätt. Nu har han fått ta igen sig och har tränat bra. Jag har kört honom själv och varit nöjd så vi tror att formen ska sitta där igen. Utgångsläget är fint eftersom han är kvick ut och får jag inga andra order från tränaren vill jag gärna prova honom i ledningen. Sedan är det bara att hoppas att han står hela vägen hem.

Robin Johansson

Föregående artikelNästagångare 4-7 november 2013
Nästa artikelSvenskar jagar Euro i Holland