Istrav med Adielsson, Kihlström och dubbelt Uhrberg

235

istrav

Hästarna är laddade. Kuskarna är beredda. Barnen är förväntansfulla.
Det är åter dags för det populära istravet på Åresjön.
I år också med extra fokus på barn och ungdomar i projektet Upplev Häst.
– Jag älskar Åre och den här dagen, fastslår Erik Adielsson, stjärnkusken som alltid är på plats.
Historien berättar att den svenska travsporten ”föddes” på is. Det finns gamla texter som talar om istrav i Sverige redan på 1500-talet.
I början på 1900-talet tävlades det ofta på frusna insjöar runt om i landet. 1907 hölls över 40 travtävlingar på svenska sjöisar. I dag är travbanorna permanenta och det tävlas på land.
Med ett undantag (i alla fall med spel). Fredagens istrav på Åresjön.
– Det har körts istrav på Åresjön sedan tidigt 1900-tal. Vi är glada att kunna hålla traditionen vid liv, säger Pocke Nilsson, ansvarig för Åresjöns istrav sedan 2002.

Toppkuskar på isen

På fredag kommer det att köras fem lopp på den runda och snäva 1 000-metersbanan. Två lopp för kallblod. Tre lopp för varmblod.
Några av Sveriges bästa och segerrikaste kuskar finns på plats. Erik Adielsson kommer för att försvara championatet från 2011 (han vann även 2009). Erik kör i samtliga fem lopp. Örjan Kihlström kör i fyra, precis som Thomas Uhrberg. Jägersrotränaren har också sonen Joel med sig. Joel kör i lopp fem.
– Jag har tävlat en gång tidigare på Åresjöns is. Det var häftigt. När bilen släppt fältet och alla är på väg in i första sväng hinner man tänka ”nu smäller det…” för då är det trångt och det går fort på den odoserade isen – men i nästa sekund har alla hittat sina positioner och sen gäller det bara att köra på, säger Thomas Uhrberg förväntansfullt.

Närkontakt med hästarna
Förväntansfulla är också alla de barn och ungdomar – publiken brukar uppgå runt 2 500 – som besöker denna tävlingsdag. Från klockan 15.00 och fram till första start ges de möjlighet att klappa, borsta, rida och köra hästar.
– På plats finns islandshästar, travhästar, ridhästar. Barnen och ungdomarna får chansen att umgås med hästarna och på olika sätt upptäcka och komma nära det fantastiska djuret hästen, betonar Iia Abenius som är projektledare på Upplev Häst.

Fotnot:
Upplev Häst – där målsättningen för 2013 är att 5 000 barn och ungdomar ska komma i kontakt med hästar – är ett samverkansprojekt som drivs av Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS) tillsammans med Svenska Ridsportförbundet, Svensk Galopp, Svensk Travsport, Svenska Islandshästförbundet, Svenska Hästavelsförbundet, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen och Brukshästarnas Samarbetskommitté.

Fredagens program:
15.00 Uppladdning för barn och ungdomar med hästen i fokus
16.30 Istravet startar, fem lopp ska köras
18.00 After-trot på Holiday Club

Pressmeddelande från ATG

Föregående artikelFem tippar V75 – Bergsåker 2 mars
Nästa artikelInför V75: Uselt utgångsläge igen för Tambur

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.