Ivar Sånna sneglar mot Franrike

85

ivar sanna frankrike

Han var en decimeter från att vinna Svenskt Travderby efter en oerhört tapper insats.
Nu laddar Ivar Sånna om för S:t Leger och Breeders Crown och nästa år kan det bära av till sydligare breddgrader.
– Jag sneglar lite på Frankrike, avslöjar tränaren Jan Hellstedt.

Derbyvinnaren Poochai i all ära. Men en stor snackis efter loppet var Ivar Sånna som ledde i det längsta och förlorade precis i sista steget. Om det nu funnits några tapperhetsmedaljer så hade han haft ett gäng runt halsen vid det här laget. Ivar Sånna gjorde allt grovjobb utvändigt om ledaren och försvarade sig till några centimeter före mållinjen då han fick sträcka vapen för Poochai som tassat med bakom. En andraplats i Svenskt Travderby är sannerligen inte fy skam, men frågan är hur en liten tränare som Jan Hellstedt (26 hästar i träning) har tacklat det hela efter att ha varit så nära man bara kan vara att vinna travsportens Blå Band.

”Har inte gråtit”
– Jag har bara tittat på loppet två gånger efteråt och han kommer inte längre fram för det. Hästen gjorde det fantastiskt bra men hade inte marginalerna på sin sida. Det kändes nästan som att det var en simtävling fram och tillbaka och den andra hästen vann med en decimeter i sista steget, säger Jan Hellstedt.
– Det är ingenting att oja sig över och jag har inte gråtit för det här. Men visst, det är ju så att folket minns den som vann en VM-titel och inte den som blev nerslagen. En andraplats är stort men självklart hade det varit väldigt kul och betytt mycket för mig som en liten tränare om vi hade haft decimetern på vår sida. Men nu hade vi inte det.

352 stöttande inlägg på Facebook

Så du låg inte sömnlös nätterna efteråt och grubblade över loppet?
– Nej, det har jag inte gjort. Som jag sa, själv ojar jag mig inte över det här men det är väldigt många andra som bryr sig så jag blir ju påmind hela tiden. Jag har exempelvis fått 352 inlägg på Facebook från folk som tycker att hästen gjorde det fantastiskt bra och det är häftigt att så många bryr sig. Det var en kul liten tröst på vägen.
– Sedan måste jag ju såklart erkänna att visst hade det varit häftigt att ha tränat hästen som vann derbyt på nytt svenskt rekord genom alla tider. Nu gjorde Poochai det istället och han var en värdig vinnare. Det var bara en häst som orkade följa Ivar till slut och det var han. Nu fick vi en miljon kronor för andraplatsen och det är vardagsmat för de stora tränarna men för mig är det lite halvhäftigt.
Hur har Ivar Sånna tagit holmgången i Derbyt?
– Han har tagit loppet på ett ypperligt sätt och känns fantastiskt fin i träningen. Han fick ta det lite lugnt i en vecka men sedan har han tränat på och känns som en gummiboll.
Hur ser den kommande matchningen ut?
– Han var inte anmäld till Europaderbyt och därför är Breeders Crown det stora målet. Om jag har tolkat reglerna rätt så är han klar för att starta i semifinalen eftersom han är en av de hästar som har tjänat mest pengar. Jag ska kolla det först så att han inte behöver gå ut i ytterligare ett Breeders Crown-lopp innan.
– Om så är fallet så går han ut i S:t Leger på Åby den 2 oktober istället. Det känns som en kul uppgift över 3000 meter och det verkar ju som att han tål distansen. Därefter blir det semifinalen i Breeders Crown.

Kan bli Frankrike nästa år
Fyraårige Ivar Sånna har vunnit sju lopp på 27 starter och sprungit in 2,2 miljoner kronor. Nästa år hoppas Jan Hellstedt kunna spänna bågen ytterligare och kanske starta i penningstinna lopp i Frankrike så småningom.
– Nu får vi behandla honom som att det är en häst för eliten och som behöver en vinter till för att skaffa sig den där sista hårdheten. Efter Breeders Crown kanske det blir bokslut för i år och att vi förbereder honom för nästa säsong.
– Han ska få en rejäl vinterträning och om han fortsätter att utvecklas och blir ett par klasser bättre så sneglar jag på Frankrike nästa år. Men det blir under senare delen av året i så fall för först så måste han få på sig lite mer pengar. Jag gillar ju Frankrike och har varit där och tävlat tidigare så det är klart att jag har blickarna på vad det finns för lopp där nere, säger Jan Hellstedt.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.