”Jag älskade henne redan från början”

34

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Björn ”Bernie” Norén

TRAV2 november 2017 12:51

Tvååriga Felicity Shagwell hyllas stort.

Som ettåring handplockades hon av Björn ”Bernie” Norén.

– Jag blev kär vid första ögonblicket, säger han.

Björn ”Bernie” Norén, 41, är hemma i Sverige igen – sedan drygt ett år tillbaka.

Förutom sina två egna hästar som han tränar på ”fritiden” så är han i dag manager åt Knutsson Trotting.

Det var åt dom som han i fjol handplockade den då ettåriga Felicity Shagwell, i dag i träning hos Åbys André Eklundh.

Felicity Shagwell har hittills i karriären vunnit tre lopp på fem starter och hon hyllas stort, tränaren André Eklundh sa tidigt att det var den bästa hästen han tränat.

Nu berättar ”Bernie” om vardagen i Sverige, tiden i USA, och varför han föll pladask när han såg Felicity Shagwell första gången.

”Behövde inte lång betänktetid”

Det var i slutet på 1996 som en då 20-årig Björn Norén lämnade Sverige för USA, då var han lärling på Axevallatravet. Tanken var att åka ner till USA i ett år, men det blev fler år än så, betydligt fler.

– Jag blev kvar i 19,5 år i USA, berättar Björn Norén.

Hur hamnade du i USA från första början?

– Jag har alltid varit intresserad av amerikansk travsport som yngre, så jag var sugen på att åka dit, och när en nära vän till mig som jobbade hos Jimmy Takter frågade om jag ville komma över och börja jobba där så behövde jag inte lång tid på mig för att tacka ja.
Ett år i USA blev två år, tre år, fyra år, och sedan bara fortsatte det.
– Jag var hos Jimmy Takter i tolv år, sedan var jag egen tränare i USA i ungefär fem år, innan jag till slut jobbade hos Åke Svanstedt i tre år, innan jag valde att flytta hem.

”Annorlunda liv i Sverige”

När svenske stjärntränaren Åke Svanstedt lämnade Sverige för att dra igång en rörelse i USA blev Björn Norén Åkes försteman, tillika högra hand.

– Det är inte bara att åka till USA och dra igång, att träna häst är enkelt, men det andra med papper och sådana saker, det är lite svårare och tar tid innan du kommer in i det.

Där blev ”Bernie” en viktig pusselbit för Åke Svanstedt och dennes uppstartsfas på andra sidan Atlanten, innan han valde att flytta hem.

– Vi har två små barn och vi var tvungna att bestämma oss, antingen bo kvar i USA eller åka hem till Sverige. Det är dyrt i USA, det är inte billigt att vara barnfamilj där och vi bestämde oss till slut att flytta hem till Sverige, det kändes som rätt tidpunkt.

Och ”Bernie” ångrar inte beslutet att efter 19,5 år i USA flytta tillbaka till Sverige med familjen.

– Vi trivs jättebra här hemma, det är lite annorlunda liv i Sverige, vi i Sverige har det bra. Är man en barnfamilj har man väldigt många fördelar i Sverige jämfört med andra länder, framför allt då USA.

”Nöjd med priset”

I dag har Björn Norén B-licens på Axevalla där han har två leasade hästar på sin träningslista, de hästarna tränar han på sin fritid, det vardagliga arbetet är att vara manager åt Knutsson Trotting. Det var därigenom han hittade Felicity Shagwell.

– Lite av min arbetsuppgift åt Knutsson Trotting är att åka på unghästauktioner, vilket jag älskar att göra. I fjol köpte vi fyra ettåringar i Sverige, och hon var en av dom, säger Björn Norén och fortsätter:
– Jag älskade henne redan första gången jag såg henne och jag hoppades att vi skulle få henne, och jag var nöjd med det priset vi fick ge för henne på Wengarn-auktionen.

Vad betalade ni för henne?

– 300 000 kronor.

Vad var det du gillade hos henne?

– Dels hade hon tilltalande stam, men hon hade också exteriören, fina hasar, benställning och ett otroligt djup. Jag blev kär vid första ögonblicket.

Efter att Felicity Shagwell köpts på auktion så åkte hon till André Eklundh på Åby.
– Vi har ett väldigt bra fungerande samarbete med André, säger Norén.

Foto: ALN

André Eklundh och Felicity Shagwell

Norén om sina två egna hästar:

Helen Afrika:
– Henne leasade jag i fjol av en hästägare hos Lutfi Kolgjini och hon har utvecklats, hon har haft lite stolpe ut, men är en bättre häst än vad hon fått visa. Inför senaste starten på Axevalla, som hon vann, hade vi ändrat en del och hon gick med norskt huvudlag då, som hon svarade väldigt bra på. Hon har en tendens att bli hetsig när det går långsamt i loppen, men i tisdags kördes det i passande part och då gick det bättre.

Västerbo Cheers:
– Har jag leasat av Fredrik Persson, bror till Håkan och Stefan Persson, och det är en av mina bästa vänner. Hon har gjort det bra, men senast var hon bara dålig och jag tror hon var sjuk då, jag tror det blir vintervila och träning för henne och att hon får komma tillbaka till våren.

2 november 2017 12:51

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Kommer med färsk V75-seger – tipsetta”
Nästa artikelLundberg öppnar filial – på 37-miljonersgården

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.