”Jag fick övertala frun i 20 minuter”

52

Han har drömjobbet: att ringa och gratulera de nyblivna travmiljonärerna.

När Hans G Lindskog minns tillbaka på samtalen finns det ett som sticker ut av det mer udda slaget.

– Jag fick övertala en vinnares fru att prata med mannen i 20 minuter, men hon ville inte avbryta honom då han putsade fönster, säger Hans G Lindskog.

En av Sveriges allra mest kända trav-röster, om inte den mest kända. På senare år har 68-årige Hans G Lindskog, som en gång i tiden ville bli advokat, sadlat om och lämnat tv-rutan som kommentator.

Varje vecka ringer han i stället till nyblivna travmiljonärer och gratulerar till vinsten.

Sedan 2012 har han agerat vinnarambassadör – och därmed är han mannen som pratar med flest nyblivna travmiljonärer varje år.

– Jag har lyckligtvis inte trampat i klaveret en enda gång. Jag har exempelvis inte hamnat hos fel person som vunnit eller råkat avslöja det för någon vinnares hustru, säger Hans G Lindskog.

Trodde han kommit fel

För ett år sedan blev han dock orolig, att han faktiskt kommit fel, när han ringde upp en nybliven V75-miljonär som hade tagit hem 1,2 miljoner kronor i Lund. Det var en dam som svarade, vinnarens fru.

– Jag körde min vanliga fras: ”Hej, det är Hans G Lindskog som ringer å ATG:s vägnar”, och att jag skulle vilja prata med hennes man. Hon blev dock bara syrligare och syrligare i telefonen, och lät mig inte prata med mannen. Jag sa till henne att det bara tar fem minuter och frågade: ”Vad gör din man?”. Svaret: ”Han putsar fönster”, minns Hans G med ett skratt:

– Det tog 20 minuter av övertalning innan jag fick prata med mannen. Väl då sa jag åt honom att sätta sig ner för att förklara att han hade vunnit. Jag tror inte det blev någon mer fönsterputs den kvällen.

”Kommer aldrig få uppleva igen”

Om vinnaren i Lund var av det mer udda slaget så finns det ingenting som slår ”Enkronasmannen”, snickaren Tore Östling, som vann 6,4 miljoner kronor. Vinnaren lämnade in 1 000 enkelrader (en häst per lopp).

– Han är nummer ett. Det kommer jag aldrig få uppleva igen. Det visade sig, när jag träffade honom, att det var en genomsympatisk kille. Han är en hjälte i dag i Hammarstrand, han har fått ett riktigt bra liv och han går under namnet ”Enkronasmannen” i byn.

När du ringde honom för att gratulera, vad sa du egentligen?

– Till att börja med trodde jag att det var fel på vinstlistan. Men det var det inte. Ja sa bara till honom att du är unik, du kommer aldrig, aldrig göra om detta. Han svarade bara: ”Ibland är det så här enkelt”. Det är den tveklöst mest udda vinsten jag varit med om.

”Glädjer mig enormt”

Vad är den vanligaste reaktionen du får när du ringer?

– Det är en bubblande glad människa som när jag presenterat mig säger: ”Vad kul att du ringer”. Det är ju ett kvitto på att jag kommit rätt.

Efter alla miljonsamtal, du blir aldrig avundsjuk på de som vinner?

– Nej, nej, nej, tvärtom. Jag glädjer mig enormt. Jag vet hur det är att vinna en stor summa pengar på trav (Hans G vann på V65 i slutet på 1970-talet). Jag vet exakt hur känslan är i kroppen för de här människorna. Många av de jag ringer får sitt liv förändrat av det här, till det bättre förhoppningsvis. Dock så har jag gått upp fem kilo sedan jag började med det här, för det blir mycket tårta att bjuda på för min del.

Till sist, om du skulle få ringa dig själv och gratulera till tidernas största travvinst, hur skulle privatpersonen Hans G reagera?

– Ha ha. För det första hade jag vetat om det innan. Men jag hade förmodligen varit ute i skymningen och tagit en långpromenad. Jag hade direkt ringt till landets två bästa tränare och bett dem att köpa travhästar åt mig.

Hans G Lindskog om…

 

… hur mycket tid han lägger ner på trav varje vecka:

– Oj, det är mycket, jag lägger nog lätt 30 till 40 timmar. Varje tisdag är jag exempelvis alltid på plats på tävlingarna på Jägersro. Lördagarna är ju vikta åt trav, vi kan aldrig gå bort då, på kalas eller middag. Då är det V75 hela dagen. Jag är gift med en otroligt lojal kvinna, som otroligt nog stått ut med mig i 42 år, vilket är enastående.

 

… karriären som jurist:

– Jag är ju värmlänning, född i Karlstad, gjorde militärtjänst i Skövde på kavalleri, men åkte sedan till Lund för att läsa juridik. Efter examen och tingstjänst i Ystad hade jag tänkt bli advokat, men det blev i stället jobb under åtta år som jurist och förhandlare på två arbetsgivareförbund i Malmö. Sen, som en blixt från klar himmel, blev jag sportchef på Jägersro, då jag satt i styrelsen. Jag var välutbildad och helt orädd för konflikter. Sportchefsjobbet var nog det roligaste jag gjort, ingenting var omöjligt.

 

… att vara Elitloppsgeneral 2005:

– Jag har gjort 12 Derbyn och 12 Hugo Åbergs på Jägersro. Men jag har aldrig varit med om någonting så oerhört stort som att leda Elitloppet. Alla hade en åsikt om allting, bara det i sig var en upplevelse.

 

… en comeback som kommentator i tv:

– Jag är körd där, ha ha. Jag tycker de grabbar och tjejer som jobbar med det i dag gör det på ett sanslöst bra sätt. Trav-tv i Sverige är i absolut världsklass. Men visst, jag älskade att referera travloppen, det var nästan så det kändes att man körde själv. Men jag skulle inte platsa i dag.

 

… en vanlig dag i vinnarambassadörens liv:

– Jag har det ofattbart bra i livet. Jag ägnar mig mycket åt hästarna och tittar på racen som går dagligen. Mellan samtal och resande så försöker jag motionera, jag spelar golf och försöker röra på mig för att inte bli tjockare, ha ha.

5 SNABBA:

Solvalla vs Vincennes: – Solvalla.

Goop vs Kihlström: – Två världsartister, det går inte att välja.

Tv-kommentator vs Vinnarambassadör: – Vinnarambassadör.

Volvo vs Mercedes: – Volvo.

Spik vs skräll: – Skräll.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Jag fick övertala frun i 20 minuter”

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelVinn 37 miljoner på V75 på lördag
Nästa artikel– Svårt när flera hundra tittar på

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.