”Jag har aldrig kört ett snabbare jobb”

182

För ett år sedan var han kullens kung. För sju månader sedan försvann han från tävlingsbanan.

På onsdagen återkommer Makethemark.

– Det var väldigt länge sedan jag var så spänd inför ett lopp, säger tränaren Petri Salmela.

Han inledde karriären som segermaskin i norr.

Men trots sex triumfer på åtta starter var det många som tvivlade på Makethemarks förträfflighet efter tvååringssäsongen.

För segrarna var ju tagna i Boden, Umeå och Skellefteå.

Skulle verkligen en sådan häst räcka mot topptreåringarna på nationalarenan?

Svaret kom i säsongsdebuten på Solvalla i Pamir Broddes lopp 23 mars i fjol.

Spelad till 190 för 10 visade blåste Makethemark förbi sina konkurrenter över upploppet.

Hur spelarna såg på den prestationen speglas i hur hästen behandlades därefter.

Trots att han matchades i de tuffaste årgångsloppen var Makethemark totofavorit i samtliga starter han gjorde under resten av säsongen.

Lyckad halsoperation

En säsong som gav seger i Treåringseliten, tredje- respektive andraplats i de båda E3-finalerna, innan den avslutades med platt fall i kriteriekvalet då han spelad till 17 för 10 klappade igenom helt bakom betydligt mindre betrodde Deimos Racing – hästen som sedermera vann finalen och röstades fram som ”Årets treåring” i Sverige 2016.

Datumet var 12 september och det var också senaste gången som Makethemark syntes i tävlingssammanhang.

– Han var riktigt sjuk i kriterieförsöken och sattes på medicin. Vi trodde att det var okej och började planera för Breeders Crown, men kollade upp halsen igen och såg att det inte fungerade. Det slutade med att vi fick operera honom, berättar tränaren Petri Salmela som snabbt fick positiva besked.

– Anders Ekfalk som opererade honom sa att vi bara behövde vila två veckor om allt föll väl ut. När vi kom på återbesök konstaterade han att han aldrig lyckats bättre med en operation. Så vi började träna hästen redan i december, sedan har allting flutit på som önskat.

Hur hårt är han tränad?

– Efter nyår har vi tränat för fullt, dessutom har han varit inne på Solvalla och gått tre snabbjobb. I det första körde jag bara i 1.21-fart. I det andra körde jag 1.16,5/2 000 meter och då kändes han tävlingsklar.

Varför körde du ytterligare ett jobb då?

– Därför att det var en månad sedan och vi hade bestämt oss för att inte börja förrän i mitten av april. Då blev det lite långt emellan och därför testade vi honom en gång till förra veckan.

Hur fort körde du?

– Det blev i underkant 1.13/1 600 meter. Och det var utan att jag rörde honom. Det var en väldig känsla och jag har aldrig kört ett snabbare jobb med någon häst i hela min karriär.

Inte ens med din gamla stjärna Plant the Seed?

– Nej. Jag minns en vacker vårdag i Rovaniemi i mitten av 1990-talet, då körde jag 1.13,2 ett varv med henne. De var hennes snabbaste jobb. Men Makethemark avslutade 1.10 sista 500.

Är Makethemark en bättre häst?

– Ja. Det lutar åt att han är den bästa häst jag har tränat.

Jämför med hur han kändes inför årsdebuten på Solvalla i fjol…

– Då hade jag kört ett liknande jobb, men på 1.15/1 600 meter. Det var med exakt samma känsla, helt åkandes. Skillnaden är att hästen känns ett år äldre, ett år starkare, ett år bättre.

”Går aldrig att lova”

Så då går han ut och vinner direkt igen?

– Det går aldrig att lova. Loppet blev hårt, han möter två otroligt fina jänkare och man kan inte veta hur bra de är. Jag kan bara säga hur nöjd jag är med min häst.

Vad tävlar han med för balans och utrustning?

– Öppet huvudlag, lätta skor runt om, fast huva och sin vanliga vagn. Det är precis samma som i fjol, förutom då vi ryckte skorna på honom fram i ett par starter.

Hur ser planeringen ut efter onsdagens lopp?

– Går han som vi hoppas så siktar vi mot kvalen till Kungapokalen. Sedan är Fyraåringseliten tänkbart, men allt hänger förstås på hur han presterar.

Känns det som att han kan ta tillbaka sin kungakrona i kullen?

– Det kan bara loppen visa. Träning är en sak, tävling en annan. Men känslan är väldigt bra.

Hur känner du inför onsdagen?

– Det var väldigt länge sedan jag var så spänd inför ett lopp. De senaste två-tre veckorna sedan vi gjorde upp planen så har det känts pirrigt varje dag. Det ska bli väldigt roligt att få se honom tävla igen, säger Petri Salmela.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelMakethemark årsdebuterar på V86
Nästa artikelRekordhästen skadad igen: ”Hände något”