”Jag hoppas att det blir Elitloppet”

43

"Jag hoppas att det blir Elitloppet"

Efter miljonsegern och champagnefirande i Prix de France avslöjar Timo Nurmos att Prix de Paris kan bli nästa uppgift för världsstjärnan.
Sedan hoppas han att ägarna tar beslutet om att starta i Elitloppet.
– Jag vill inte straffa hästen med att göra två jobb samtidigt. Det går inte att både vara avelshingst och tävla. Jag hoppas att vi i år kan sikta mot Elitloppet, säger Nurmos.

Readly Express hade stor uppvisning i söndagens Prix de France som han vann lekande lätt för Björn Goop. Den imponerande segern var värd drygt 1,6 miljoner kronor och segertiden skrevs till 1.10,3 över distansen 2100 meter på Vincennes-banan i Paris.
– Hästen var jättefin men det har jag också känt i jobben hela tiden efter Prix d’Amerique. Han vann med propparna kvar och Björn sa att det fanns en sekund sparat i mål. Det hade regnat hela dagen och banan var lite småtung. Dessutom blåste det storm i Paris, säger Timo Nurmos.
Efter att ha sprutat ner Björn Goop och ägaren Rolf Andersson med champagne från magnum-buteljen, tog Nurmos flyget hem till Stockholm senare på kvällen.
– Vi tog lite champagne och firade på stallcaféet efteråt. Det var mycket trevligt. Björn var helt blöt av champagne när han skulle köra nästa lopp och det var även ägaren på planet hem, ha, ha.
Var Readly Express ännu bättre nu än i Prix d’Amerique?
– Han var precis lika fin i Prix d’Amerique. Om man går i dödens i det loppet och torskar på målfoto måste man säga att han var jättefin. Om hästen hade fått samma lopp i Prix d’Amerique som i Prix de France hade han vunnit då också.

”Mer på bettet med nya huvudlaget”
Readly Express gick för första gången i karriären med ett annat huvudlag. En ansiktsmask med skygglappar på, så kallade blinkers. Det var något som han hade haft i träningen i de två sista jobben inför Prix de France.
– Jag fick en dag känslan att jag ville testa det. Att nu är det dags. Han har blivit sju år och gjort drygt 30 lopp och jag har sparat på det här. Jag har aldrig velat stressa honom som unghäst, trots att han har varit mycket trög i träningen och i loppen. Jag har velat spara sådana växlar till framtiden.
– Nu har han blivit färdig i kroppen och i travet och man kan ladda med honom. Han har tidigare visat att han kan öppna bra. Med skygglapparna nu blev effekten att han blev mer koncentrerad och mer på bettet. Han springer inte och sover eller myser längre. Tidigare har han sprungit lite med händerna i fickan, men nu tog han ut händerna ur fickan. Nu öppnade han 1.06 och en sådan häst som Bold Eagle som är speedigast i världen hade inte en chans, säger Nurmos och berättar vidare att det finns en annan tanke med det nya huvudlaget.
– Eftersom hästen aldrig har gått några 1600 meters lopp så tänkte jag även att vi ska prova nu inför i år då han ska börja starta över 1600 meter. Jag vill börja lära honom. Om vi först ska starta i Criterium de Vitesse så blir det i så fall det första sprinterloppet för honom.

Kan bli styrkeprovet Prix de Paris
Tränare Nurmos har tidigare sagt att det stora sprinterloppet i Nice i början av mars kan vara nästa uppgift för Readly Express. Men nu kan det även bli styrkeprovet Prix de Paris över 4000 meter om två veckor.
– Vi kollar lite hur det känns i veckan. Om hästen har återhämtat sig bra är det inte omöjligt att det blir Prix de Paris också. Det blev inget riktigt lopp i går och han hade så mycket krafter kvar så det kan bli Prix de Paris också, säger Timo.

”Det sliter på honom att vara i aveln”

Hur är tankarna och planerna om att starta i Elitloppet?
– Jag hoppas och tror att ägaren tar beslutet om att starta i Elitloppet. Det har tagit hårt på hästen varje år när han betäcker och det tar flera månader innan man kan träna och komma till formen. Det är en helt annan värld när hingstarna är i aveln. Om man betäcker några ston är en sak, men inte när man betäcker 80 till 100 ston. Det är ett heltidsjobb, menar Nurmos.
– Hästen är heller inte så stor och när han måste hoppa på bocken så sliter det på hans bakknän. Det är ett stressigt moment när man betäcker så många ston och hans blodvärden ändrar sig. Man måste vara noggrann så att man inte går över gränsen.
– I fjol kände jag att han började komma till formen först fem, sex månader efter betäckningarna. Då kunde man träna för fullt och det kunde man inte göra innan. Hästen har visat att han är bäst i världen och jag som tränar vill inte straffa honom genom att göra båda jobben samtidigt. Han har gjort allt rätt och kämpar som fan och jag har gjort allt rätt som tränare bakom. Då vill jag inte straffa hästen, säger Nurmos.

”Nu är hans bästa liv i karriären – nu är han färdig”
Solvalla-tränaren fortsätter att utveckla resonemanget.
– I aveln kan han vara i många år till efter tävlingskarriären. Men nu är han sju år och det här året och nästa år är hans bästa liv i karriären. Jag tycker därför det är lite synd att betäcka nu när han är färdig.
– Vi startade några lopp förra sommaren och på hösten men man kunde inte träna honom riktigt fullt ut. Det var först senare som han kom till formen och kroppen och blodvärderna blev bra. Halva säsongen blev spolierad, kan man säga. Det var först inför SM som jag kände att han blev smidig och fin i kroppen igen.
– Jag vill inte göra samma i år igen. Att han först ska vara i aveln och betäcka många ston och sedan inte kunna tränas fullt ut. Då kommer han att vara i halvform när han ska starta på sommaren och hösten och kanske bara komma upp i 70 till 80 procent. Så jag hoppas att vi i år kan träna för fullt och sikta mot Elitloppet, säger Timo Nurmos.
Readly Express har vunnit 24 lopp på 34 starter och sprungit in drygt 21 miljoner kronor. Fjolårets Prix d’Amerique-vinnare blev även framröstad till Årets Häst för andra året i rad.

Föregående artikelGeneraal Bianco tjänade 115 000 kronor
Nästa artikelFem tippar V75 Axevalla Lördagen 16 februari 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.