”Jag vet inte hur det hela gick till”

71

En känslomänniska som brukar sväva när hans hästar vinner.

Travprofilen Calle Wihlborg äger många travare och har fött upp några få.

Coin Perdu – kriteriefavoriten på söndag – är han stolt uppfödare till.

– I mitt hjärta görs det ingen skillnad – det är precis lika stort att äga en häst som att ha fött upp den.

Någonstans i höjd med Elitloppet 2012 peakade Calle Wihlborg glädjemässigt när familjens Commander Crowe visade sig vara en av världens bästa travare.

Åtminstone trodde han att det var höjdpunkten.

Det skåningen fick vara med om under fjolåret slog emellertid ut allt. Det var då familjens uppfödning Darling Mearas vann Oaks och delägde Deimos Racing slog till i kriteriet.

Dessutom segrade den egna uppfödningen Coin Perdu i Svensk Uppfödningslöpning i slutet av året.

– Jag föder upp för att sälja helt enkelt och kommer fortfarande ihåg hur glad jag var då jag fick honom såld. Coin Perdus ägare är även goda vänner till mig – så uppfödningslöpningen var för min del lika känslomässigt stort som om jag själv skulle äga honom, säger Calle Wihlborg.

Minns Coinen som liten

Travprofilen Wihlborg äger och föder upp hästar med föräldrarna i bolaget Snogarps Gård. Seven One Seven är bolaget han har tillsammans med sin fru.

På söndag är parets Coin Perdu en av favoriterna i Svenskt Travkriterium (V75-6). Kullettan har bara förlorat en gång på elva starter.

– Vi har inte fött upp mer än tre hästar i bolaget och då är Coin Perdu en av dem. Så det är en riktig solkskenshistoria. Honom har vi haft sedan han var liten hemma i hagen, sett de första stapplande stegen och allt det där. Så att vara uppfödare är precis lika stort som att äga hästen, säger Calle Wihlborg.

”Är en tävlingsmänniska”

Det där med torr självkontroll och skrikande i innerfickan är inget för honom. För Calle Wihlborg är travet och hästarna det roligaste som finns och går det bra måste det höras resonerar han.

– Jag håller på med det här för att jag gillar att tävla. Man är ju en tävlingsmänniska. En tävlingsmänniska som har nära till känslorna. Det går upp och det går ner. Derbyhelgen var ju en besvikelse, varken Deimos Racing eller Darling Mearas tog sig dit. Så nu laddar vi för Solvalla söndag, säger han.

Bättre på att förlora nu

Wihlborg berättar skrattande att han var ökänd som dålig förlorare i fotboll under uppväxten. Att vinna…han älskade det då och han älskar det nu.

– Att det gick så bra i fjol betyder inte att jag mätt på något sätt. Det kommer alltid nya lopp och då vill man vara med och hugga igen. Att vinna är i alla fall det bästa jag vet och på söndag ska det vara bra chans att få göra det med Coin Perdu.

Om förlusten skulle bli knapp och snöplig?

– Tårarna när jag förlorat har försvunnit som väl är! De har bara bytts ut mot glädjetårar många gånger vid segrar. Kanske blir det så igen. Det är ju min häst det här.

Erik Adielsson har kört Coin Perdu i samtliga starter. På söndag hoppar han upp bakom Very Kronos, en annan av Svante Båths fem hästar i kriteriet.

– Det är två fantastiska hästar. Jag vet inte riktigt hur det gick till när Svante och Erik bestämde detta men lätt kan det inte ha varit att välja. Hur som helst. Alla människor som får Örjan Kihlström från bänken har ingen som helst anledning att gnälla! Kihlström är världens bästa kusk i mitt tycke, slutar Calle Wihlborg.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSå har V75-spelarna tagit hem jättevinster
Nästa artikel”Har aldrig varit så fin som han är nu”

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.