Jagar tionde raka med superlöftet

57

Han var tvåa i Elitloppet med Propulsion.

På lördag jagar Johan Untersteiner tionde raka segern med sitt obesegrade jättelöfte Cyber Lane.

– Han är med och gör upp om segern igen, säger Johan som har flera bra chanser på V75.

Halmstadstränaren är het och när vi når honom sent måndag eftermiddag är en lång dag med träning av stallets hästar avklarad. Det är många som vill ha tag i Johan, inte bara hästägare utan även media.

– Du är den femte journalisten som ringer sedan klockan halv tre. Men jag har absolut inget emot det och självklart är det mycket bättre att det är så än att ingen ringer, säger Johan Untersteiner.

En av anledningarna är att han är nyckeltränare och kusk i lördagens V75:a på Mantorp. En omgång som är kryddad med en jackpott och där en ensam vinnare kan ta hem 38 miljoner kronor enbart på sju rätt. Johan har sin egentränade Cyber Lane till start – en obesegrad fyraåring som inte har förlorat på nio starter.

Men först backar vi tillbaka till söndagen där Johan Untersteiner styrde in Propulsion till en andraplats i Elitloppet. Detta efter en strålande avslutning bakom vinnande Timoko.

– I sista sväng kändes det jädrigt bra då jag hade rygg på den som jag trodde bästa hästen, Bold Eagle. Men nu blev ju inte den ryggen bra och 350 meter kvar så kände jag att de som är framför dem slår vi. Då fick jag lite segerfeeling men när vi sedan kom in på upploppet blev det för långt fram till Timoko som Björn Goop ryckt undan med. Min häst gick i alla fall ruskigt bra till slut, säger Johan Untersteiner.

”Blev inte ledsen”

På lördag väntar ett annat stort lopp, Ina Scots Ära med 300 000 kronor till vinnaren. Favorit blir Cyber Lane som jagar tionde raka segern och som dessutom fick rena drömlottningen med innerspår bakom bilen.

– Jag blev inte ledsen när jag såg startspåret, säger Johan.

– Hästen har verkligen visat startsnabbhet på slutet. Eller det visade han egentligen rätt så tidigt att han kan lägga iväg från start. Bricka ett bakom bilen kan i och för sig vara lite känsligt. Det såg vi när Nuncio spetsade från spår fyra i elitloppsförsöket och sedan inte kunde hålla ledningen från spår ett i finalen.

– Jag hade innerspår med Cyber Lane i ”Margareta-loppet” i vintras och hade då ett öppet huvudlag på honom. Då var hästen lite frånvarande och till starten efter fick han istället ett halvstängt huvudlag på sig. Då flög han bara fram efter bilen och det blir samma nu, ett halvstängt norskt huvudlag. Han går med öppet huvudlag i defilering och provstarter innan loppet då han kan vara lite stressad och sedan drar jag ner det precis innan start.

”Som en snäll gammal valack”

Om du beskriver fyraårige Cyber Lane, hur låter det då?

– Han är som en snäll gammal valack, rätt så okomplicerad och väldigt enkel att ha att göra med. Jag tror att han är rätt så komplett som häst. Han behövde lite tid på sig att komma igång, det har aldrig varit några fel på honom, men det har tagit tid att få styrka i hästen. Han är stor men samtidigt lätt i kroppen och har behövt den här tiden för att bli stark nog.

– Nu är han framförallt väldigt stark men även snabb. Han har ett stort och vägvinnande steg. Man tar inte nio raka så lätt i dagens travsport och även om det har blivit rätt med matchningen på honom så har han inte vunnit de här loppen genom tur.

”Derbyt det stora målet”

Hur högt håller du honom och vilka är de stora målen i år?

– Han är min bästa unghäst i stallet, det är det inget snack om. Och en av de bästa hästarna i hela stallet. Det är han och Day Or Night In som är de riktiga stjärnorna, som jag tror duger i alla sammanhang, även internationellt.

– Man drömmer alltid om årgångsloppen med en sådan här häst. Det är klart att vi vill vara med i derbyt och det är det stora målet. Jag är jätteglad att vi har en sådan här häst i stallet och jag tror att vi kommer att få mycket roligt med honom framöver.

”Jättefin i jobben”

Trots knivskarpt motstånd i den sjätte V75-avdelningen blir Cyber Lane klar favorit. Tränare Untersteiner är optimist och tror på vinst igen.

– Cyber Lane (V75-6) känns jättefin i jobben efter senaste starten och gick ett tuffare jobb i dag, (måndag), inne på banan efter 1.22 full väg. Det var skötaren som körde och han satt i rygg på mig då jag körde Donttellmeanymore som gick i ledningen. Cyber Lane vreds aldrig ut någon gång.

– Balansmässigt blir det fyra järnskor som vanligt och inga ändringar. Även om det är tuffare hästar emot den här gången så är det klart att han är med och gör upp om segern om han är frisk, det är inget snack om det.

Se nedan för Johans kommentarer om lördagens övriga chanser.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFörhandlingarna mot Souloy har inletts
Nästa artikelGoops öppning: Ta över Timoko