Jan Åke Hoas inför V86

78

Jan Åke Hoas inför V86

Visbytränaren Jan-Åke Hoas gästar på onsdagen Solvalla med två hästar som kan spela avgörande roller när jackpotmiljonerna ska fördelas på V86-spelet.
– Jag tror att båda kan vara med där framme, säger Gotlandsprofilen.

USA-födde Dice Man (V86-2) imponerade under våren när han bland annat vann lopp på elitloppsdagen och därefter i V75. Men sedan gick det grus i maskineriet och hästen omges av en del frågetecken när han nu ska starta på huvudstadsbanan.
– Han känns verkligen jätte-, jättefin! Han kanske behöver något lopp för att komma i gängorna igen men han är väldigt mycket fräschare nu än tidigare och jag tror att han är så fin som han kan bli, säger Jan-Åke Hoas.
Han köpte Dice Man efter dennes näst senaste start men i debuten för sin nye tränare, i Visbytravets största lopp Gotlandslöpningen, tävlade hästen under normal standard och skar mållinjen som sjunde och sista häst.
– Han var inte helt kry då. Något måste ha hänt i starten på Färjestad gången innan för han var stenhård i varenda muskel och inte alls i sitt esse. Sedan hade han någon infektion i kroppen också som vi behandlade med penicillin. Efter det känns hans om sagt väldigt fin.
Under åtta veckor har Dice Man nu återhämtat sig och drillats på Visbytravets träningsanläggning, där Jan-Åke Hoas bedriver sin verksamhet. Men av träningsrundorna är det svårt att dra några klara slutsatser.
– Han är inget träningslejon och har bara gått lugna farter. Några hårdare intervaller har han gått men det går inte att köra fort med honom för han är ingen träningshäst alls. Det tar en timme bara att komma ut till träningsslingan med honom för att han ska titta och prata med andra hästar. Han är en riktig sköning så sett. När man ska hämta honom i hagen går han emot en, stannar 1,5 meter ifrån och pratar, sedan kan man gå in med honom. Han är nästan som en människa.

Laddar från start
Dice Man lottades till spår sex bakom startbilen i onsdagens lopp där distansen är 1 640 meter. Precis samma förutsättningar som när han i maj drog till ledningen och vann framför elitloppspubliken.
– Stefan Melander (förra tränaren) sa att hästen tycker om att vara med i främre träffen så vi laddar en bit och testar där framme, så får vi se hur långt det räcker. Det känns att det finns en fruktansvärd kapacitet i hästen och han känns väldigt fin, men han är som sagt lugnt tagen och får starta nu för att komma in i grejerna.
Hur blir det med skor och övrig utrustning?
– Det blir barfota bak och ytterst lätta aluminiumskor fram. Det är nästan som att köra barfota men de skyddar hoven lite grann. Sedan kommer han gå med can’t see back-rullar (en typ av stängt huvudlag) som han har gjort tidigare för Melander.
Hur stora är segerförhoppningarna?
– Jag tror att han kan vara med i matchen direkt men jag är nöjd om han slutar bland de tre främsta.

Bättre distans och skoryck
Dice Man får sällskap på båten till fastlandet av ett år yngre stoet Digital Wave (V86-4). Fyraåringen har höjt sig rejält efter ett två månader långt sommaruppehåll och kommer till Solvalla med dokumenterad form.
– Hon har haft problem tidigare och sugit in luft i systemet så hon har blivit sydd i baken. Hon hade även en lätt infektion i äggstockarna som vi har fått bort. Efter det har hon varit mycket, mycket bättre, förklarar Jan-Åke Hoas förvandlingsnumret, som var som en ny häst när hon kom ut efter tävlingsfrånvaron.
Trots att hon var med i en för klassen brutal öppning på 1.07,6 första 500 meterna hade Digital Wave styrka att runda den ledande favoriten i slutkurvan och hålla undan till skrällseger. På vinnarspelet betalade hon 56 gånger insatsen. Det följde hon senast upp med en tredjeplats.
– Hon har varit helt okej i träningen efter det och hon har fått ett bra spår (4). Hon är ganska snabb ut bakom bilen. Det är inte jag som laddar med henne från start utan det gör hon själv och det är bara att hänga med, säger Hoas och skrattar.
Det har varit kort distans i hästens båda augustistarter. Den här gången är det 2 140 meter och det är en fördel enligt hennes tränare.
– Hon är egentligen mer stark än speedig och trivs bättre på full väg än 1 600 meter. Får hon en bra position ska hon vara bland de tre igen.
Någon utrustningsändringar?
– Det blir nog barfota runt om för första gången. Sedan går hon med bomull i öronen och vi har aldrig haft urryckare på henne. Vi får se när jag börjar använda dem. Men jag har lite respekt för henne, hon har slagit (sparkat) i vagnen en gång och jag vill inte bråka med henne.
Vilken av hästarna har du störst segerförhoppningar med?
– Det är jättesvårt att säga. Digital Wave har varit med lite mer på slutet och har bra form, bra läge och står bra inne på pengarna. Men jag vet att Dice Man är en jäkla fin häst när han är som han ska och honom är det kanske mer ”skalle” på, så jag måste nog tro mest på honom ändå.
Då ingen lyckades pricka in samtliga vinnare på V86 i onsdags gick åttarättspotten på närmare 5,9 miljoner kronor vidare till den här veckan. Extramiljonerna gör att en ensam jackpotvinnare kan bli minst tolv miljoner kronor rikare…

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.