Jessica Almenäs: ”Man blir aldrig mer sig lik”

103

Foto: Anders Andersson

Jessica Almenäs kollapsade efter en V75-sändning, nu skriver hon själv om livet efter utmattningen

Jessica Almenäs kollapsade efter en V75-sändning för två år sedan.

Nu berättar hon om vägen tillbaka.

– Man blir aldrig mer sig lik, säger hon.

Det var i oktober 2015 som programledaren Jessica Almenäs kollapsade efter en V75-sändning i TV4.

– I slutet på sändningen började jag svettas, jag började skaka, kunde liksom inte kontrollera att jag skakade, och jag fick hjärtklappning, berättade hon då.

Den omtyckte programledaren, som slutade med trav-tv under 2016, hade drabbats av utmattningssyndrom.

41-åringen är tillbaka i tv-rutan, sedan 2017 jobbar hon för Kanal 5 och Discovery Networks, och på sin blogg skriver hon nu om sitt liv efter utmattningen.

”Förlorat för alltid”

”När blir man frisk egentligen? Blir man nånsin helt frisk? Nej, jag tror faktiskt inte det. Man blir aldrig mer sig lik i alla fall. En del av jaget är förlorat för alltid, på gott och ont. Jag lever i dag ett helt annat liv och är en helt annan person än jag var när jag blev sjuk hösten 2015”, skriver Jessica Almenäs inledningsvis i sin blogg.

Jessica Almenäs berättar om en rad saker som förändrats, efter utmattningssyndromen.

”Min hjärna funkar definitivt inte som innan. Även om jag är tillbaka och jobbar och ändå känner mig ganska så bra så är det en del saker som hänger kvar”, skriver Almenäs och berättar:

”Jag är mycket mer stresskänslig. Så fort saker hopar sig och jag känner att jag ligger efter så kommer hjärtklappningen som ett brev på posten. Min minnesfunktion är allvarligt skadad, långtidsminnet är näst intill utplånat och från den tiden när jag blev sjuk minns jag nästan ingenting.”

Almenäs skriver också om hur hon i dag måste planera sina dagar på ett helt annat sätt än tidigare, hur hon är känslig för ljud, hur hon behöver längre återhämtning, samt bland annat att hon fått social rädsla och hur hon har svårare för att känna glädje.

”Spenderar mer tid med familjen”

Jessica berättar också om de positiva delarna efter sjukdomen, samt att pojkvännen Patrik Fahlgren varit en viktig del i rehabiliteringen.

”Jag prioriterar helt annorlunda i dag. Spenderar mycket mer tid med familjen och med barnen. Är mer delaktig i barnens aktiviteter. Eftersom jag inte klarar av att jobba så mycket som jag gjorde förr och samtidigt ratta skeppet familjen så har jobbet fått stryka på foten lite”, skriver Almenäs och fortsätter:

”Jag har haft tur som hela tiden har haft en partner som har stöttat och hjälpt och försökt förstå. Alla har inte den turen. Hade jag inte haft Patrik hade jag inte kommit så här långt, hade kanske aldrig blivit frisk.”

Almenäs skriver också om att utmattningssyndrom är en allvarlig sjukdom, och att man faktiskt får en hjärnskada när man drabbas av utmattningsdepression.

Här kan du läsa Jessica Almenäs blogginlägg

Utmattningssyndrom:

Utmattningssyndrom innebär att man har flera olika fysiska och psykiska symtom som man kan få efter långvarig stress eller andra påfrestningar. Det kan till exempel vara omställningar på arbetsplatsen eller händelser i privatlivet som gör att man blir sjuk. Själva insjuknandet kommer ofta smygande, men kan ibland vara dramatiskt då man upplever att man ”går in i väggen”. Till exempel kan man plötsligt få svårt att orientera sig och att göra vanliga saker som att till exempel låsa upp en dörr.
Källa: 1177

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelKarlsson: ”Det vore en fantastisk story”
Nästa artikelTvå galna V75-vinster till det lilla samhället

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.